4.11.2025 15:03

Χάθηκαν 3 εκατομμύρια χρηματοδοτήσεων, προσπαθούν τώρα να σώσουν ό,τι σώζεται

Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της αδράνειας, η δημοτική αρχή επιχειρεί να επαναδιεκδικήσει χαμένες χρηματοδοτήσεις για κρίσιμες αθλητικές υποδομές

Στη σκιά της απώλειας χρηματοδοτήσεων ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση για τη διαχείριση του αθλητικού σχεδιασμού του Δήμου Χίου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανανέωση των αδειών λειτουργίας 16 αθλητικών εγκαταστάσεων.

Τα συγκεκριμένα κονδύλια είχαν εξασφαλιστεί από τη δημοτική αρχή Μανώλη Βουρνού το 2018 και αφορούσαν μεταξύ άλλων το γήπεδο του Εφήβου, το καταδυτήριο, τα ηλεκτρομηχανολογικά του κολυμβητηρίου καθώς και το γήπεδο Συκιάδας – Λαγκάδας. Ωστόσο, καμία από τις απαραίτητες μελέτες δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να «ανακτήσει» τις χρηματοδοτήσεις εντός του 2024, καθώς δεν υπήρξε αξιοποίηση ή αίτημα παράτασης.

Σημεία ευθύνης και προσπάθεια επανεκκίνησης

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Πατελίδας, εξηγώντας το πώς φτάσαμε στην απώλεια των κονδυλίων, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Όλα αυτά τα χρήματα που υπήρχαν στο ΠΔΕ, όλα αυτά επιστράφηκαν πίσω. Είχαμε κάνει κάποιες προγραμματικές μήπως μπορούσαμε και σώσουμε κάποιες καταστάσεις, αλλά τα πήρε πίσω η Περιφέρεια. Τώρα σιγά σιγά, κομμάτι κομμάτι, ό,τι μπορούμε παίρνουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρούσα δημοτική αρχή βρίσκεται στη διαδικασία επανακατάθεσης προτάσεων και εκπόνησης νέων μελετών, προκειμένου να διεκδικήσει εκ νέου χρηματοδοτήσεις για έργα που παραμένουν επί της ουσίας αναξιοποίητα. Ήδη, όπως ανέφερε, εξασφαλίστηκαν 200.000 ευρώ για μελέτες που αφορούν την αναγκαία αδειοδότηση 16 αθλητικών χώρων.

«Τρέχουμε τις μελέτες για τα Η/Μ του κολυμβητηρίου και σύντομα θα σας δείξουμε τον προγραμματισμό μας και τι χρηματοδοτήσεις διεκδικούμε», τόνισε ο κ. Πατελίδας, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και για τις επιμέρους ενότητες των παλαιών έργων – όπως το καταδυτήριο – δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες την περίοδο της αρχικής ένταξης, γεγονός που ακύρωσε την επιλεξιμότητά τους.

Έντονες ενστάσεις από την αντιπολίτευση

Σε σαφώς πιο επικριτικό τόνο, ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας Αξιών» Παντελής Μουχλής, έθεσε ζήτημα καθυστέρησης και αναποτελεσματικότητας στην αξιοποίηση των διαθέσιμων χρημάτων, τονίζοντας:

«Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τον Φεβρουάριο. Στις δέκα μήνες βρήκαμε τα λεφτά. Το θέμα είναι πότε θα τελειώσουν οι μελέτες. Αυτό θα είναι η επιτυχία».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αποκατάσταση της νομιμότητας και ασφάλειας στις αθλητικές εγκαταστάσεις θα κριθεί όχι από την εκπόνηση των μελετών αλλά από την πλήρη αδειοδότηση και τη δυνατότητα χρήσης τους από αθλητές και φιλάθλους. Όπως επεσήμανε:

«Όταν στο κολυμβητήριο ο Ναυτικός Όμιλος μπορεί να αγωνίζεται με κόσμο μέσα, όταν όλα τα ηλεκτρολογικά και ό,τι άλλο χρειάζεται λειτουργούν όπως πρέπει, τότε θα πούμε για επιτυχία».

Καταλήγοντας, σημείωσε πως οι ρυθμοί που κινούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης δεν εμπνέουν σιγουριά, γεγονός που οδήγησε τη δημοτική παράταξή του να απόσχει από τη σχετική ψηφοφορία.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ