8.2.2013 13:59

Τα «απογευματινά» του Φλεβάρη *

Η επιστροφή

«Θυμάμαι κι άλλες φτωχές χρονιές την τελευταία 20ετία, αλλά καμιά δεν είναι σαν τη φετινή. Τις μέρες του Φλεβάρη όμως, μπορεί να ηχήσουν ξανά τουφεκιές από τα απογευματινά καρτέρια, που μέχρι τώρα παρέμεναν βουβά, γιατί, ως γνωστόν, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας του απογευματινού περάσματος!

Αν οι τσίχλες τηρήσουν και φέτος τη συνήθεια της  μετακίνησης τους στα ψηλά τις απογευματινές ώρες, όσα πουλιά υπάρχουν σε μια περιοχή θα ακολουθούν μια κοινή πορεία προς τις φωλιές τους.

Όλη τη μέρα μπορεί να τριγυρίζουν  στα ρέματα,  αλλά το απόγευμα παίρνουν το δρόμο προς στον ουρανό. Είναι η ώρα που οι τσίχλες εγκαταλείπουν τις βοσκές τους, για να πάνε να πιάσουν στο απάνεμο καταφύγιο που θα περάσουν τη νύχτα. Το καλό πέρασμα διαρκεί για μία ώρα περίπου, εκεί γύρω στη δύση του ηλίου.

Ο άνεμος...

Στο απογευματινό περάσματα και καρτέρια, ο άνεμος θα πρέπει να χτυπάει τον κυνηγό στην πλάτη ή περίπου στη πλάτη...

Όσα πουλιά βρίσκονται στον κάμπο είναι σίγουρο πως θα ξεκινήσουν κόντρα στον αέρα, μέχρι να βρουν ένα απάνεμο μέρος όπου δεν κουνιούνται τα φύλλα και τα κλαριά. Aν φυσάει βοριάς ο κυνηγός πρέπει να πιάνει καρτέρι που να κοιτάει προς τον νότο, ενώ αν φυσάει νοτιάς πρέπει να γίνεται ακριβώς το αντίθετο...

Οι πρώτες τσίχλες στο απογευματινό καρτέρι θα ξεκινήσουν να έρχονται από ψηλά, αλλά σιγά σιγά, όσο περνάει η ώρα, θα χαμηλώνουν. Μόνο πολύ αργά, πριν σκοτεινιάσει, θα περάσουν κάποιες σαν σφήνες πάνω από το κεφάλι μας. Με λίγο ή καθόλου αέρα, τα πουλιά ξεκινάνε να πετάνε πιο αργά και πιο ψηλά.

Είναι μάλιστα παρατηρημένο ότι όσο πιο ισχυρός είναι ο αέρας, τόσο πιο νωρίς ξεκινάνε το πέρασμά τους! Με τον πολύ ισχυρό αέρα οι περισσότερες τσίχλες περνάνε σε χαμηλό ύψος στο απογευματινό, σε αποστάσεις κάτω από τα 20 μέτρα. Τότε τα πουλιά βγαίνουν μέσα στη μούρη του κυνηγού, εκτός από κάποιες πονηρεμένες ή σκαγιασμένες τσίχλες που πετάνε μεσούρανα.  

Με τον πολύ αέρα οι τσίχλες διαλέγουν να ακολουθήσουν ρότες μέσα από τα ρέματα, γι' αυτό ένα καρτέρι που θα στηθεί εκεί μπορεί να δώσει πολλά πουλιά το απόγευμα. Το καλύτερο πέρασμα πάντως γίνεται με ελαφρό αεράκι, όπου οι τσίχλες είναι προβλέψιμες. Με τέτοιες συνθήκες ο κυνηγός τις βλέπει από μακριά, έχει χρόνο να ετοιμαστεί, και προλαβαίνει καλές και αποτελεσματικές βολές».

 

* ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΦΥΚΑΡΗ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΙΣ 8/2/2013

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ