15.4.2016 9:48

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Θα ζητήσω ουσιαστική παρουσία της Πολιτείας στα νησιά μας”

  Η επίσκεψη του Δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Απριλίου 2016 και η συνάντησή του με τον Προεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, έγινε υπό τη βαριά σκιά δύο σοβαρών αλλά “δραματοποιημένων” επικοινωνιακά γεγονότων έτσι όπως αυτά διαδραματίσθηκαν.

  Η κοστοβόρα, για μας τους απλούς πολίτες, πολύμηνη καθυστέρηση αξιολόγησης της εφαρμογής του 3ου Μνημονίου, που οδήγησε τον κ. Πρωθυπουργό σε νέο ταξείδι ανά την Ευρώπη προς αναζήτηση “στηριγμάτων”, είναι το πρώτο γεγονός.

  Το δεύτερο ήταν η αιφνίδια, αλλά κάπως αστεία, κινητοποίηση Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, (εν είδη άσκησης) στις περιοχές της Ειδομένης (σύνορα με Σκόπια) και της Χίου-Οινουσσών, όπου οι Τούρκοι, επί μέρες, παραβιάζουν και πάλι προκλητικά με οπλισμένα αεροσκάφη τον Ελληνικό εναέριο χώρο για λόγους προφανείς και γνωστούς από ετών.

  Στη σκιά λοιπόν αυτών των δύο γεγονότων (που κάποιοι αναλυτές εκλαμβάνουν και ως πιθανό προοίμιο πολιτικών εξελίξεων), ο Δήμαρχος κ. Βουρνούς, στη συνάντησή του με τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του έκανε γνωστές πτυχές του προσφυγικού προβλήματος και τόνισε (κατά τα σχετικά δημοσιεύματα) ότι “παρατηρείται παντελής έλλειψη σχετικών πτωτοβουλιών από πλευράς Κράτους υπέρ των νησιών μας”.

  Πάντα κατά τα δημοσιεύματα, ο κ. Παυλόπουλος έδειξε κατανόηση και υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει από την Πολιτεία (δηλαδή από την Κυβέρνηση) “ουσιαστική παρουσία της στα νησιά του Αιγαίου”.

   Εδώ ακριβώς είναι που ανακύπτει ξανά το γνωστό ερώτημα περί του τί ακριβώς μπορεί να πράξει η Κυβέρνηση προκειμένου να γίνει ορατή, με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό, η παρουσία της Πολιτείας στα νησιά του Αιγαίου που, ήδη, τελούν υπό την ασφυκτική πίεση τόσο της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, όσο και του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και του πρόσφατου φόβου θερινής κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο όπου η Τουρκία επιμένει να προβάλει τις παράλογες και, νομικά, αστήρικτες αξιώσεις της και μάλιστα “υπό τα άγρυπνα αλλά αδιάφορα βλέμματα του ΝΑΤΟ”.

   Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά και ικανά να υπονομεύσουν, να δυναμιτίσουν και να “τινάξουν” στον αέρα κάθε, έστω αμυδρή, ελπίδα στήριξής της, ήδη αναιμικής, τουριστικής κίνησης προς τα νησιά μας όχι μόνο τούτο το κρίσιμο καλοκαίρι αλλά ίσως και τα επόμενα. Προς εξισορρόπηση των, ως άνω, αρνητικών δεδομένων, η Πολιτεία (η Κυβέρνηση), σε συνεργασία με Περιφέρεια και Δήμους του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, μπορεί και πρέπει να εξετάσει τη λήψη κάποιων μέτρων όπως αυτό που ήδη έχει ανακοινώσει, ήτοι της αύξησης, από πέντε σε δέκα, των ημερών δωρεάν διακοπών που θα δικαιούνται οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού εφ' όσον φέτος επιλέξουν για διακοπές στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Πέρα της άμεσης προώθησης λύσεων εκσυγχρονισμού του Αεροδρομίου και του Λιμένα Χίου, ιδού κάποια μέτρα που αξίζει να εξετασθεί αν και σε ποιό βαθμό μπορούν να τύχουν υλοποίησης:

1)               Μη εφαρμογή στα νησιά μας της, ήδη σχεδιασμένης, κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σ' αυτά και αποφυγή περαιτέρω φορολόγησής μας.

2)               Άμεση εκπόνηση και υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων καταπολέμησης της τοπικής ανεργίας μέσω ενίσχυσης των εδώ μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

3)               Εξέταση του ενδεχόμενου (με Ευρωπαϊκή βέβαια έγκριση) ειδικής στήριξης (ίσως για τρία-τέσσερα χρόνια) του κόστους μεταφορών ανθρώπων και αγαθών προς και από τα νησιά μας με στόχο τη μείωσή του.

4)               Κατά την ίδια λογική, και με βάση πάντα τους Ευρωπαϊκούς κανόνες, εξέταση της δυνατότητας, για λίγα χρόνια, κατάργησης ή έστω μείωσης των τελών προσγείωσης αεροσκαφών (πτήσεις τσάρτερς) στα αεροδρόμια του Ανατολικού Αιγαίου.

5)               Επιδίωξη Κράτους-ΟΤΑ-επαγγελματιών τουρισμού πιθανής συμφωνίας με μεγάλα Ευρωπαϊκά Τουριστικά Γραφεία ώστε, μέσω επιδότησης, να προσφερθούν φθηνά τουριστικά πακέτα σε Ευρωπαίους τουρίστες, τα οποία πακέτα, θα στηρίξουν ανάλογα και νησιωτικές επιχειρήσεις με ειδικές μειωμένες τιμές.

  Τα παραπάνω-που αναφέρονται πρόχειρα ναι ενδεικτικά-μπορούν να τύχουν κάποιας προσοχής και επεξεργασίας για πιθανή εφαρμογή τους, πλαισιωμένα με άλλα βεβαίως μέτρα που ίσως προταθούν από πολίτες και Φορείς, με στόχο πάντα την ό,ποια τόνωση της φετινής τουριστικής κίνησης, της μόνης ικανής να περιορίσει κάπως τις πολλαπλές ζημιές που υφίστανται ήδη τα νησιά μας.

   Προσωπικά αυτό εκτιμώ και ελπίζω να θέσει ως στόχο του και ο κ. Παυλόπουλος.

Καί κάτι τελευταίο: Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (δηλαδή οι κάτοικοί τους, μόνιμοι και επισκέπτες), για να νοιώθουν και να είναι άτρωτα, θα πρέπει να εξασφαλίζουν ΔΙΑΡΚΩΣ τη μέγιστη τοπική αμυντική θωράκιση και τη βέλτιστη αποτρεπτική στρατιωτική ισχύ. Αυτό ας “πει στο αυτί όλων των πολιτικών μας” ο κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μιας και κάποιοι πιθανά το έχουν ξεχάσει.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ