26.4.2017 9:34

Το καταστροφικό χάδι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Να το πάρει και να το σώσει ο Δήμος! Αμέτρητες φορές κατατίθεται ως σωτήρια λύση η δημοτική φροντίδα και προστασία ενός υλικού ή άϋλου δημοσίου αγαθού. Προσωρινά, πράγματι, δίνεται μια κάποια λύση. Το δημοτικό χρήμα δεν ματώνει καμία προσωπική τσέπη, βγαίνει πιο αβίαστα, και στην αρχή δημιουργεί την εντύπωση της εξασφάλισης. Έχουν ακριβώς έτσι τα πράγματα;

Η ομολογία του αντιδημάρχου Ματθ. Φαφαλιού για το καϊκι «Στυλιανός», ένα από τα τελευταία δείγματα χιώτικης καραβομαραγκοσύνης, ότι στα χέρια του Δήμου αφέθηκε να ζήσει αλλά τελικά θα εκπνεύσει, επαναφέρει μια πολλάκις διαπιστωμένη πραγματικότητα. Με ό,τι καταπιάνεται η Αυτοδιοίκηση και χρίζει διαρκούς φροντίδας και διαχειριστικής επάρκειας στο τέλος σβήνει στα χέρια της.

Πόσα παραδείγματα τεκμηρίωσης απαιτούνται; Το συνεδριακό κέντρο στον Κάμπο. Κατασκευάστηκε, συντηρήθηκε, κοστίζει κάθε χρόνο στον πολίτη, για να μην λειτουργήσει ποτέ για το σκοπό που σχεδιάστηκε. Ο Βοτανικός Κήπος των Νενήτων. Ετήσια σπατάλη πόρων για τη κακήν – κακώς συντήρηση του, πρόσθετες αγορές για τη διευκόλυνση πρόσβασης του και ανταποδοτικότητα καμία στο κοινωνικό σύνολο. Το ορειβατικό καταφύγιο του Βικίου. Πολλά λεφτά για επισκευές και συμπληρωματικές υποδομές, ανάλογα καμία συνεισφορά στην ανάπτυξη του οράματος κατασκευής του. Περιπατητικές διαδρομές της Περιφέρειας. Ετήσιες δαπάνες συντήρησης, αδυναμία αξιοποίησης τους για την τόνωση του τουριστικού προϊόντος της Χίου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο ρουκετοπόλεμος. Όσο ο Δήμος έμπλεκε στη μέση στο έθιμο σωρεύονταν κρίματα ετών, που κάποια στιγμή οδήγησαν στο μη παρέκει. Αυτοοργανώθηκε από το Σύλλογο Βρονταδούσικων Εθίμων, πήρε την βαθιά ανάσα που χρειάζονταν.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να ήταν ασταμάτητος. Το Δημόσιο, με την ευρύτερη έννοια του, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πιο κοντινός σε εμάς εκφραστής του, δεν έχει ούτε τον τρόπο ούτε την υποδομή να διαχειριστεί έργα ή δράσεις με απαιτήσεις πέραν της στιγμής που κόβεται η κορδέλα των εγκαινίων. Είναι μάταιο να το προσπαθεί. Τα στελέχη του έχουν λογική και ωράριο δημοσιοϋπαλληλίας. Όσο αγνές προθέσεις και να έχουν αυτό καταλύει τα πάντα.

Ο «Στυλιανός» έρχεται ξανά να μας αποδείξει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί. Και περισσότερο να μας υποδείξει πως κάθε φορά που την φορτώνουμε με μια ευθύνη, βλέποντας τη ως σωτήρια λύση, σε βάθος χρόνου ζημιώνουμε το στόχο. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ