1.9.2017 13:37

Ευτυχώς, έχουμε δήμαρχο. Τον Κυρίτση...

Το τελεσίγραφο μας έχει εγκαίρως επιδοθεί. Τέρμα τα ψέματα, από 1ης Ιανουαρίου 2018 η ζωή και στη Χίο ακριβαίνει από την αύξηση των δεικτών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Αυτή τη φορά θα το καταλάβουμε κιόλας, καθώς δύσκολα πια θα βρεθεί επιχείρηση να απορροφήσει αυξήσεις 5 ή 6%, όπως συνέβαινε όταν ο Φ.Π.Α. αυξάνονταν κατά μία, δυο μονάδες. Αυξημένο κόστος ζωής για εμάς, ακόμα πιο δύσκολη η θέση μας στον ανταγωνισμό για όσους επιχειρούν να πουλήσουν Χίο στις τουριστικές συναλλαγές τους.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, απέμειναν 4 μήνες μέχρι την εφαρμογή της απόφασης, χρονικό διάστημα τσίμα – τσίμα για να κινήσει κανείς σοβαρές αποτρεπτικές ενέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πέρσι η απειλή αποφεύχθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε αλλά όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι κάθε μέρα ... Σάββατο. Η αποτροπή της εφαρμογής μιας μνημονιακής δέσμευσης χρειάζεται χρόνο για να επιτευχθεί κι εμείς συνεχίζουμε ξάπλα στην παραλία να απολαμβάνουμε τον καυτό ήλιο του Σεπτεμβρίου. Που και που ο Μηταράκης ρίχνει καμιά τουφεκιά στον αέρα με τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του, μα ο τελικός στόχος δεν είναι να φορτωθεί το ... αμάρτημα της κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στην κυβέρνηση αλλά να αποφευχθεί.

Φέτος καλούμαστε να ανατρέψουμε την απόφαση σε ένα πιο δυσμενές για τα μεταναστευτικά νησιά περιβάλλον. Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως Λέρος έχουν πάψει να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μεταναστευτικής κρίσης για την Ευρώπη, μας το λέει σε όλους τους τόνους. Κι εμείς, οι ... τελευταιοωράκηδες, θαρρούμε ότι πάντα θα έχουμε αθέατους συμμάχους να τη γλυτώνουμε την τελευταία στιγμή. Δεν είναι έτσι.

Ευτυχώς, έχουμε δήμαρχο κι όλες οι ελπίδες μας εκεί έχουν εναποτεθεί. Μαν. Βουρνού δεν τον λένε αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Ο Γιώργος Κυρίτσης, ο μόνος από τους 5 δημάρχους των νησιών της προσφυγικής κρίσης με τσαγανό πολιτικού άνδρα, παλεύει μόνος του την υπόθεση. Προ εβδομάδων ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων να συνεννοηθούν και να υπάρξει κοινή στάση στο θέμα. Πρόσφατα με επιστολές του επιχειρεί να ενεργοποιήσει τους Έλληνες ευρωβουλευτές για να φέρουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αίτημα. Τώρα απευθύνει προσωπικές επιστολές σε Γιούνγκερ και Μοσκοβισί, θυμίζοντας τους ότι οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά είναι συνολική ευρωπαϊκή πρακτική και μια εξαίρεση της Κω είναι καθαρή τιμωρία της Ευρώπης για το νησί του.

Ο Κυρίτσης παλεύει μόνος του. Προφανώς διαπίστωσε ότι η ομάδα των 5 δημάρχων κλατάρισε. Ή δεν έχει το πάθος του ή δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των χρόνων. Κινείται πια μοναχικά για τον τόπο του, με τη δική μας κρυφή ελπίδα, αν πετύχει κάτι ο Κυρίτσης, να έχει εφαρμογή και για την περίπτωση μας. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ