9.1.2018 10:59

Δεν φταίνε οι άλλοι, εμείς φταίμε

Το να ρίχνουμε τις ευθύνες τις δικές μας ολημερίς και ολονυχτίς στο κάποιο κράτος, είναι το ίδιο με το να παίζεις ρακέτες με τον τοίχο και στο τέλος να χάνεις κιόλας...

Και στο θέμα της Προκυμαίας και της ανισότητας που υπάρχει ανάμεσα στους καταστηματάρχες δεν μπορεί πάλι (όπως διάβασα σε συνάδελφο) να φταίει το κράτος, οι πολιτικές του και οι κάθε λογής ελλείψεις  γιατί δεν θέλουμε να γράψουμε ονόματα και να χαλάσουμε καρδούλες... Η τακτική γνωστή αλλά πεπαλαιωμένη. Δεν φταίει ο Σπύρος, ο Θανάσης, ο Κοσμάς, φταίει ο Τσίπρας ή ο υπουργός... Ωραίο αλλά που καταλήγουμε;

Η ανισότητα της Προκυμαίας είναι ολότελα τοπική ευθύνη. Απόφαση του Δήμου, του Λιμενικού Ταμείου και του Λιμεναρχείου αποκλειστικά και διαχρονικά ήταν να υπάρχει και να συντηρείται αυτή η ανισότητα και εν πολλοίς ανωμαλία.

Ο πρώτος (Δήμος) δεν ήξερε τι ακριβώς θέλει από την Προκυμαία, πώς τη θέλει και πως θα την προσφέρει στον κόσμο.

Το δεύτερο (Λιμενικό Ταμείο), ως επέκταση εισπρακτικού μηχανισμού, έβλεπε τα φράγκα και όχι τους επαγγελματίες. Πρώτο μάλιστα έριξε το λίθο της ανισότητας επιλέγοντας να φτιάξει τα πεζοδρόμια από εκεί που ήταν οι ψήφοι και οι πελάτες και όχι από εκεί που πραγματικά υπήρχε η ανάγκη ανάδειξης και ανάπτυξης.

Τέλος το Λιμεναρχείο, διαχρονικά επίσης, επιδιώκει να ελέγχει συστηματικά τον μικρότερο δυνατό χώρο στην Προκυμαία. Που να τρέχουμε τώρα σε 3-4 χιλιόμετρα... μια χαρά μας είναι το 1,5.

Κανένα κράτος δεν μας απαγόρεψε να σουλουπώσουμε το χάλι μας το μαύρο. Δεν θέλαμε να το κάνουμε και έτσι προτιμήσαμε την εύκολη λύση, να δίνουμε σε πέντε προνόμια και να στερούμε τα αντίστοιχα από τους άλλους δέκα, αγνοώντας επιδεικτικά ότι οι παρεμβάσεις ξεκινούν και πρέπει να ξεκινούν πάντα από τα «αδύναμα» σημεία και να καταλήγουν σε εκείνα με τα λιγότερα προβλήματα.

Αντιλαμβάνομαι πολλά χρόνια την ανισότητα της βόρειας και της νότιας Προκυμαίας σε αναντιστοιχία με την κεντρική. Πέρασαν όμως δημοτικές αρχές, πρόεδροι Ταμείων, Επιμελητήρια και τόσοι άλλοι που απλά ενίσχυσαν με την ανοχή τους τους μεν εις βάρος των δε, η κυβέρνηση μας φταίει;

Για το Λιμενικό Ταμείο και τον Δήμο Χίου δεν μπορούν να συντηρούνται άλλο τέτοιες λογικές. Ή θα αφαιρέσουν οτιδήποτε υπάρχει και θα ξεκινήσουν από το μηδέν τον όποιο σχεδιασμό έχουν, αν έχουν, ή θα αφήσουν όλους τους επαγγελματίες της Προκυμαίας να πράξουν το ίδιο. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν ή υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες και δε νομίζω να υπάρχει η διάθεση από κανέναν να «στήνονται» σενάρια.

Το πρόβλημα είναι αποκλειστικά τοπικό και τοπικά θα πρέπει να βρεθεί η λύση. Και ας έχουν όλοι οι αρμόδιοι και κάτι άλλο στο νου. Είναι πολύ ευγενικοί άνθρωποι οι επαγγελματίες νότια και βόρια της Προκυμαίας. Πολύ... Για πόσο δεν ξέρω! 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ