28.4.2017 9:29

Αργήσαμε αλλά αρχίσαμε να κοιτάμε την ευθύνη κατάματα

Η τροπή που παίρνει η δημόσια συζήτηση στον τόπο μας αρχίζει να μπαίνει σε σωστά καλούπια. Μέχρι τώρα εντοπίζαμε πάντα τον υπεύθυνο για τη σημαντική υστέρηση του νησιού σε κάποιον τρίτο. Στον αθέατο επιβουλέα. Λύση εύκολη. Φταίνε οι άλλοι, μας αδικεί το τρισκατάρατο σύστημα.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένοιωσα για πρώτη φορά πως κάτι πάει να αλλάξει. Διπλό ήταν το ερέθισμα.

  • Πήγαν οι αιρετοί μας στον υπουργό Αλ. Χαρίτση να ανιχνεύσουν πότε η κυβέρνηση θα προκηρύξει το Ειδικό Αναπτυξιακό των 25 εκ. για το Βόρειο Αιγαίο. Άντε και βγήκε αύριο. Εμείς έχουμε καταλήξει ποια έργα θα διεκδικήσουμε από αυτό; Υπάρχουν μελέτες; Έχει προϋπάρξει προετοιμασία σε έναν κοινά αποδεκτό άξονα προτεραιοτήτων; Ή μετά θα φταίει ο Χαρίτσης αν η Λέσβος, η Λήμνος ή η Σάμος απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού κι εμείς μείνουμε πάλι αμανάτι; Τα παραπάνω ερωτήματα μου απηύθυνε συμπολίτης μας κι ομολογώ πως δεν ήμουν σε θέση να του απαντήσω.
  • Ήρθε στο φως της δημοσιότητας ο σχεδιασμός των Κρητικών για το προσφυγικό και οι δημόσιοι ύμνοι Μουζάλα για την «ανοιχτή καρδιά τους». Σύμφωνοι, είναι ανήθικο εκ μέρους του υπουργού. Οι Κρητικοί όμως λειτούργησαν στη βάση ενός σχεδίου. Εμείς αντίστοιχα ποιο σχεδιασμό υπηρετούμε στο προσφυγικό; Στον τοίχο με κόλλησε το ερώτημα ενός άλλου συμπολίτη. Ούτε εκεί κατάφερα να δώσω απάντηση, ψελλίζοντας κάτι για το αποτέλεσμα της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, το οποίο οσονούπω αναμένεται.

Η θλιβερή διαπίστωση είναι πως το νησί, σε δυο κορυφαία εφαπτόμενα ζητήματα, συνεχίζει να πορεύεται στον αυτόματο. Δεν διαθέτει συγκροτημένες θέσεις ούτε για το προσφυγικό, ούτε για το μελλοντικό σχεδιασμό του, άμεσα συναρτώμενο από τις προσφυγικές επιπτώσεις.

Η ευχάριστη διαπίστωση είναι πως όλο και πιο πολλοί διαγνώσκουν ότι οι αιτίες της στασιμότητας δεν οφείλονται μόνο στους εξωγενείς παράγοντες. Φταίει, ίσως και περισσότερο, η δική μας αδυναμία οργάνωσης και σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα. Το πρώτο στάδιο, της συνειδητοποίησης των αιτίων, αρχίζουμε να το διανύουμε. Η διαδρομή είναι μεγάλη. Απλά, συνοδοιπορούμε κάπως περισσότεροι τελευταία…

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ