15.12.2022 10:51

Αίπος. Το μεγάλο μας οροπέδιο.

Το οροπέδιο του Αίπους είναι αδιαμφισβήτητα η πιο αδικημένη και υποτιμημένη στην συλλογική συνείδηση των συμπατριωτών μας περιοχή της Χίου. 

Ο Θεός κοσκίνισε, λένε κάποιοι, και έριξε εδώ ο.τι πέτρα περίσσεψε μέσα στο κόσκινό του. Βραχότοπο, ξερότοπο, σεληνιακό τοπίο το αποκαλούν πολλοί και έχει αποτελέσει κατά καιρούς θέατρο πολιτικών σχεδιασμών για οποιοδήποτε οχληρό ή ανεπιθύμητο από την κοινωνία έργο, όπως πχ σκουπιδότοπος, βιομηχανικά αιολικά πάρκα της πολυεθνικής Ιμπερντρολα Ροκας αλλά και φυλακή για πρόσφυγες.

Όλα αυτά διότι η πιο χαρακτηριστική ιδιότητα που έχει προσδώσει η κοινωνία μας στο μεγάλο μας οροπέδιο είναι ότι εκεί ακριβώς, σε κάποια σημεία του βρίσκεται η ξακουστή μέση του πουθενά.

Στην πραγματικότητα όμως το οροπέδιο του Αίπους αποτελεί μεγάλο πλούτο για το νησί μας και κατ' επέκταση για την κοινωνία μας.

 Εκτός από την ιστορία που φέρει, την πρώτη κοινωνική επανάσταση της ανθρωπότητας την οποία με ορμητήριο το Αίπος οργάνωσε ο Δρίμακος, το μονοπάτι του Ομήρου, την Ελληνόστρατα, το Ρημοκαστρο, τους αρχαίους οικισμούς, τον πιο σύγχρονο αλλά πλέον παλαιό και ιστορικό πέτρινο τούρκικο δρόμο, τα θέατρα των μαχών της απελευθέρωσης το 1912, το μεγάλο μας οροπεδιο είναι σημαντικός τόπος και για τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του αλλά κυρίως για τα ανθρωπογενή μνημεία του όπως οι πέτρινες φουντάνες, τα γυρίσματα, τα ξελιχαλικώματα, οι Σωροί της Γριάς, τα μαντριά, οι στάνες, τα καλύβια του και οι ξερολιθιές του.

Με το Αιπος, που τόσο απαξίωσε και απαξιώνει ακόμη η κοινωνία μας και οι πολιτικοί της, έχουν ευτυχώς ασχοληθεί κατά καιρούς σοβαρά και με αγάπη αρκετοί συμπατριώτες μας ερευνητές, γεωδιφες, φυσιοδίφες, ιστοριοδίφες, εραστές των μονοπατιών αλλά και επιστήμονες αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, τοπογράφοι, γεωγράφοι κ.α.

Ενδεικτικά κάνουμε εδώ μνεία στους συμπατριώτες μας Νίκο Χουλη, Μανώλη Ρωξανα, Γιώργο Χαλατση, Γιώργο Κάκαρη, Κώστα Μάγκο, Δέσποινα Τσαρδακα, που ο καθένας και καθεμία με το μεράκι του, με το ενδιαφέρον του για το Αίπος και με τις γνώσεις του και την τέχνη του το μελέτησαν, το φωτογράφησαν, το περπάτησαν, το εξερεύνησαν, το προστάτευσαν και διαλαλούν με τις εργασίες τους την σπουδαιότητά του και την σπάνια ομορφιά αυτού του τοπίου.

Είμαστε ευγνώμονες ως κοινωνία σε όλους τους ανθρώπους που έχουν κατά καιρούς δώσει μέρος από τη ζωή τους για να μάθουν, να μελετήσουν και να αναδείξουν το μεγάλο μας οροπέδιο και φυσικά στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που ζουν ακόμη στο Αίπος και στη μνήμη όσων πέθαναν αλλά με τη ζωή και τον μόχθο τους συνέβαλαν μέσα στο πέρασμα των αιώνων στην διαμόρφωση αυτού του σπουδαίου τόπου. 

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου έχοντας πλήρη γνώση και συναίσθηση της τεράστιας ομορφιάς, σπανιότητας, ιστορικότητας και αξίας του Αίπους θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε ερευνητή και μελετητή του, επίσης θα προσπαθήσει με διοργάνωση κάποιων δημοσίων εκδηλώσεων και παρουσιάσεων να το φέρει στην θέση που του αξίζει στην συλλογική μας συνείδηση και τέλος, θα υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλια ανάδειξής του, ώστε να προστατευθεί μακροπρόθεσμα και θα βρεθεί απέναντι σε κάθε πολιτικη ή επενδυτική καταστροφή και απαξίωσή του.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ