27.7.2020 13:39

Το πρώτο τηλεγράφημα στην Ελλάδα

Ο Εθνικός Ευεργέτης εκ Χίου Σταμάτιος Δεκόζης-Βούρος.

Με εμπνευστή και αποδέκτη τον ευπατρίδη Στ. Δεκόζη - Βούρο

Μια πρωτοπορία για την εποχή κατείχε το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, ένα εξαιρετικό εργαλείο για το Πολεμικό Ναυτικό, που δεν είναι άλλη από τον «Ραδιοσυχνοτικό τηλέγραφο», το πρώτο σχετικό όργανο στον κόσμο, που χρηματοδοτήθηκε από το Χιώτη ευπατρίδη, εθνικό ευεργέτη και πατριώτη, τον Σταμάτιο Δεκόζη-Βούρο. O Στ.Δεκοζης – Βούρος, γόνος της γνωστής μεγάλης χιακής οικογένειας, πέρα από μέγας εθνικός ευεργέτης υπήρξε και ένας διορατικός και προοδευτικός άνθρωπος, ώστε να χρηματοδοτήσει την εφεύρεση του Γάλλου Ντε Φορέ, μαθητή του Ιταλού Μαρκόνι, πατέρα του τηλέγραφου. Ο ίδιος αξιοποίησε για την επιχειρηματική του δραστηριότητα τη χρήση του τηλεγραφήματος , έτσι ώστε το πρώτο ελληνικό τηλεγράφημα να του ανήκει. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το blog http://www.newplanet09.com o Δεκόζης - Βούρος χρηματοδότησε μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις, τον ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΙΚΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟ, από τον οποίο προέρχεται και το πρώτο Τηλεγράφημα, αφού προέρχεται από ραδιοσυχνότητα που δεν είχε εφευρεθεί ακόμα. Είναι από τα πρώτα πειραματικά τηλεγραφήματα που χρησιμοποίησαν σήματα ΜΟΡΣ, κώδικες με τελεία και παύλα. Με τον ραδιοσυχνοτικό τηλέγραφο μεταφερόταν και ο σηματωρός γνωρίζοντας τα «χτυπήματα», αποκωδικοποιούσε το μήνυμα.

Το πρώτο τηλεγράφημα με αποδέκτη τον Στ. Δεκόζη Βούρο


Ο τηλέγραφος την εποχή εκείνη ήταν ενσύρματος, με καλώδια και στύλους. Όμως μια ανεπανάληπτη ηλιακή καταιγίδα είχε συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους του δικτύου, όπου αφανίστηκαν τα περισσότερα από τα τηλεγραφόξυλα, αλλά και με ανθρώπινα θύματα αρκετούς τηλεγραφητές.

Η εμβέλεια της χρηματοδοτούμενης εφεύρεσης από τον Στ. Δεκόζη-Βούρο

Με τη χρηματοδότηση του Δεκόζη- Βούρου η εμβέλεια του τηλεγράφου εξαπλώνεται σε όλο το Αιγαίο.Από τη Χίο και τη Σάμο έως την Εύβοια και τα νησιά του Αργοσαρωνικού , το τηλεγράφημα γίνεται το νέο , αλλά κυρίως ταχύ μέσον επικοινωνίας , ενώ η βάση, το αρχηγείο του ραδιοσυχνοτικού τηλέγραφου βρίσκεται στην Καστέλα, γνωστό ως «Σπίτι των Ανέμων», ένα ακίνητο που σώζεται έως σήμερα.
Ο Ραδιοσυχνοτικός Τηλέγραφος γίνεται το μεγάλο μυστικό όπλο του Ελληνικού στόλου, ένα όπλο που κατείχε αποκλειστικά έως τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου συνέτεινε στις μεγάλες νίκες της περιόδου, έναντι του αντίστοιχου τουρκικού. Σύμφωνα με την πηγή του αφιερώματος, το ΡΑΔΙΟ ΕΛΛΑΣ ακόμα και σήμερα χρησιμοποιεί τα ίδια σημεία με τότε, με κέντρο το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώ ο Γουλιέλμος Μαρκόνι έφυγε από την Ελλάδα για το νεοσύστατο βασίλειο της Ιταλίας (1861) για να κατασκευάσει το ΡΑΔΙΟ, αν και του έκλεψε την εφεύρεση η GENERAL ELECTRIC στην Αγγλία.

Ο Σταμάτιος Δεκόζης Βούρος

Γεννήθηκε το 1792 στη Χίο, επέζησε της Καταστροφής του 1822 και εγκαταστάθηκε στη Βιέννη και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν γιος του Κόζη Βούρου, θύμα της Σφαγής, ο οποίος είχε ιδρύσει το 1817 μαζί με άλλους συμπατριώτες του στη Βιέννη μεγάλη εμπορική εταιρεία. Ο Σταμάτιος συνέχισε με επιτυχία τις δραστηριότητες του πατέρα του και αποδείχθηκε πετυχημένος έμπορος και τραπεζίτης. Έζησε στη Βιέννη από το 1817 έως το 1825. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πήρε το 2ο όνομα Δεκόζης (=τού Κόζη). Μετά την απελευθέρωση, το 1832 ήρθε μόνιμα στην Αθήνα, όπου μετέφερε και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του και ίδρυσε τραπεζικό οίκο και εξελίχθηκε σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα της εποχής.

Από το εσωτερικό του αρχοντικού Βούρου η Αίθουσα του Θρόνου του Όθωνα, όπως αναπαρίσταται. 


Στην Αθήνα φρόντισε να οικοδομήσει την οικία του σε μια πόλη της οποίας το οικιστικό σχέδιο ήταν αδιαμόρφωτο. Το αρχοντικό Δεκόζη Βούρου ήταν από τα πρώτα σπίτια που κτίστηκαν στην Αθήνα το 1833/34. Όταν περατώθηκε η κατασκευή του ήταν το πιο αξιόλογο κτίσμα που υπήρχε στην κατεστραμμένη από την Επανάσταση πόλη. Πρόκειται για ένα απλό διώροφο κτήριο, με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της κλασικιστικής αθηναϊκής κατασκευής, που όμως κρίθηκε το μόνο κτίσμα που θα μπορούσε να στεγάσει προσωρινά το βασιλιά Όθωνα, όταν μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα του Κράτους από το Ναύπλιο. Το 1859 γίνεται ιδρυτικό μέλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας των Αρσακείων Σχολείων, ενώ την ίδια χρονιά έκτισε δίπλα στην πιο πάνω κατοικία, μια δεύτερη και συγκεκριμένα στην οδό Παπαρρηγοπούλου 5, την οποία κατοίκησε ο γιος του Κωνσταντίνος. Σήμερα τα δυο νεοκλασικά κτίσματα στεγάζουν το «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών», γνωστό και ως «Μουσείο Ευταξία-Βούρου».

 

Οι δύο οικίες Βούρου σήμερα ως Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ