29.6.2022 11:39

Οικογένεια Λαιμού: Από τις Οινούσσες στην κατάκτηση των θαλασσών

Ο Αντώνιος Γ. Λαιμός, ο μικρότερος γιος του παπά-Λαιμού και η Κατίγκω Πατέρα, σύζυγος του Αντώνιου Γ. Λαιμού

Βρισκόμαστε στα 1848. Το νέο ελληνικό κράτος κάνει τα πρώτα του βήματα, καθώς μεγάλο μέρος της Ελλάδας έχει απελευθερωθεί από τους Οθωμανούς, όμως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως και άλλες περιοχές είναι ακόμη υπόδουλες. Στις Οινούσσες, τις φημισμένες στην αρχαιότητα για το καλό κρασί τους, ο πληθυσμός υπομένει την τουρκική κυριαρχία και παλεύει με την φτώχεια. Αλλά όπως είναι το ίδιον του Έλληνα, όχι μόνον δεν το βάζει κάτω, παρά προσπαθεί να δημιουργήσει, έστω και μέσα σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ασχολούμενος με την προαιώνια αγάπη, τη θάλασσα.Ο σεβάσμιος παπά-Λαιμός ανάμεσά τους, που θα γινόταν ο γενάρχης της μεγάλης οικογένειας των Λαιμών με καταγωγή από τη Χίο, έχοντας γυναίκα και τρία παιδιά να θρέψει, επενδύει τότε, κάτι λίγα χρήματα που είχε σε ένα ιστιοφόρο με την ονομασία «Ευαγγελίστρια». Αν θέλει λοιπόν κανείς να αφηγηθεί την ιστορία αυτής της οικογένειας του Γεωργίου Κ. Λαιμού, που έμελλε στη συνέχεια να μεγαλουργήσει και να έχει γίνει σήμερα ένας ναυτιλιακός κολοσσός, από εκεί πρέπει να ξεκινήσει. Λίγες οικογένειες στην Ελλάδα, όπως αυτή των Λαιμών μπορούν να παινευτούν, ότι έχουν πίσω τους μια τέτοια ιστορία, που αισίως κλείνει φέτος τα 173 χρόνια.Γιατί αυτή η ναυτική οικογένεια από τις Οινούσσες, που άρχισε να χτίζει το στόλο της με μικρά ιστιοφόρα εξελίχθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους ομίλους της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας ναυτιλίας, διαθέτοντας τάνκερς και φορτηγά που ταξιδεύουν σ’ όλο τον κόσμο.Παράλληλα όμως, χωρίς να ξεχνά τις ανάγκες της χώρας και των ανθρώπων με ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, έμπρακτης ανταπόκρισης σε δύσκολες περιστάσεις. Εσχάτως μάλιστα και στο χώρο του πολιτισμού, αφού μόλις ανακοινώθηκε η δωρεά του ποσού των 650.000 ευρώ από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Οικογένεια ΝΣΛ» για την πρώτη μελέτη αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η αρχή

Το 1882 ο παπα-Λαιμός  είχε τη χαρά να δει τα τρία αγόρια του, τον Αντώνη, τον Κωνσταντή και τον Παντελή, άντρες πια, να αποκτούν το δικό τους ιστιοφόρο, την «Αύρα» νηολογημένο στην Ερμούπολη της Σύρου. Το δουλεύουν για λίγα χρόνια μαζί, ως την αλλαγή του αιώνα όμως, όταν το 1902 τα δύο πλέον αδέλφια, καθώς ο πρωτότοκος Παντελής έχε πεθάνει, αποφασίζουν να συνεχίσουν την πορεία τους χωριστά. Είναι η στιγμή που ο Αντώνης Λαιμός βάζει τα θεμέλια της σημερινής αυτοκρατορίας, αρχίζοντας κι αυτός τη δραστηριότητά του προσεκτικά, με πρώτο σκάφος ένα ιστιοφόρο πάλι, το «Γαρουφαλιά». Σύντομα όμως αποκτά δύο ακόμη, ενώ το 1907 και το 1913 διαθέτει πλέον και δύο ατμόπλοια. Ο Αντώνιος Γ. Λαιμός, ο μικρότερος γιος του παπά-Λαιμού, στο μεταξύ, παντρεύεται την Κατίγκω, κόρη του Δημήτρη Πατέρα και αποκτούν τέσσερις γιους, τον Δημήτρη, τον Παντελή, το Σπύρο και τον Πολύδωρο, που γίνονται και οι τέσσερεις καπετάνιοι. Στη μνήμη της Κατίγκως μάλιστα, οι απόγονοί της θα ονομάσουν δύο πλοία τους «KATINGKO» και «KYRAKATIGKO», ενώ ένα ατμόπλοιο θα πάρει την ονομασία «PAPALEMOS» αλλά θα βυθιστεί στον πόλεμο, γι’ αυτό και πριν μερικά χρόνια η ίδια ονομασία δόθηκε σε ένα από τα τάνκερς του ομίλου. Η οικογένεια θα αποφασίσει στη συνέχεια να δραστηριοποιηθεί στην Αμερική, όπου όμως θα ζήσει το κραχ του 1929, αλλά δεν θα το βάλει κάτω. Αντίθετα ο Σπύρος A. Λαιμός, που είναι επικεφαλής πλέον, αποφασίζει να καλέσει σε συνεργασία τρεις ακόμη εκπροσώπους οικογενειών από τις Οινούσσες,τον Δημήτριο Aναστασίου Πατέρα, τον Iωάννη Διαμαντή Πατέρα και το Γιώργη Xρήστου Λαιμό, προκειμένου να ιδρύσουν μαζί στο Λονδίνο το ναυτιλιακό γραφείο «Lemos & Pateras». Ήταν Μάιος του 1937, όταν συνέβαιναν αυτά και ο πόλεμος ήταν προ των πυλών.

Ταραγμένοι καιροί

Η ιστορία ξαναρχίζει επομένως, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το τέλος του οποίου τους βρίσκει κατεστραμμένους, αφού τα πλοία τους έχουν χαθεί στους ωκεανούς, βυθισμένα από εχθρικά υποβρύχια. Στην ανασυγκρότηση που ακολουθεί όμως, η Lemos & Pateras δραστηριοποιείται έντονα αγοράζοντας τέσσερα Λίμπερτι από τα εκατό, που παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το εταιρικό αυτό σχήμα διατηρείται ως το 1951, όταν τα παιδιά του Διαμαντή Πατέρα και του Χρήστου Λαιμού αποχωρούν, προκειμένου να ιδρύσουν τις δικές τους ναυτιλιακές. Παραμένουν ωστόσο ο Δημήτρης και ο Κώστας Πατέρας και η Lemos & Pateras συνεχίζει την πορεία της με ναυπηγήσεις νέων πλοίων από το 1955 και με την ίδρυση στον Πειραιά, το 1959 της εταιρείας Avra Shipping Agencies Company.Τρία χρόνια αργότερα ωστόσο, το 1962, ο Σπύρος Λαιμός που έχει δώσει την πραγματική ώθηση στην εταιρεία πεθαίνει. Στη μνήμη του θα ονομαστεί«Σπύρος Α. Λαιμός» το φορτηγό, που παραλαμβάνεται το 1968, το πρώτο ελληνικών συμφερόντων πλοίο, που είχε ναυπηγηθεί υπό την εποπτεία του Νορβηγικού Νηογνώμονα Det Norske Veritas. Στην εταιρεία μένουν πλέον εκτός από τον αδελφό του Πολύδωρο, η νεότερη γενιά, δηλαδή οι γιοί του Aντώνης και Nικόλας, και ο γιος του Δημητρίου Λαιμού, Mάρκος. Η ανοδική της πορεία ωστόσο συνεχίζεται και το 1973 ιδρύεται στον Πειραιά το γραφείο Lemos & Pateras (Hellas) Ltd, ώσπου το 1983 τα δύο αδέλφια συμφώνησαν να ακολουθήσουν διαφορετικές πορείες. Είναι τότε, που ο Nικόλας Λαιμός ιδρύει στο Λονδίνο την εταιρεία N. S. Lemos & Co. Ltd., έχοντας υπό τον έλεγχό του και την Avra Ship management S.A. Τα χρόνια κυλούν, η κρίση ξεπερνιέται και η δεκαετία του ΄90 θα σηματοδοτήσει την μεγάλη άνθηση της εταιρείας του Νικόλα Λαιμού, με τη ριζική αναβάθμιση του ομίλου του, ναυπηγώντας ως και σήμερα, διαρκώς νέα πλοία και βεβαίως με το άνοιγμά του στα δεξαμενόπλοια. Χωρίς να ξεχνιούνται ποτέ οι Οινούσσες, όπου με δωρεά του Σπύρου Α. Λαιμού είχε ανεγερθεί από το 1952 το Μνημείο του Αφανούς Ναύτη το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Έλληνα ναυτικό έργο του γλύπτη Λαμέρα ενώ το 1991 εγκαινιάστηκε το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών με δαπάνες του Νικόλα Σ. Λαιμού.

(Πηγή: https://www.mononews.gr/της κας. Μαρίας Θερμού)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ