5.4.2012 10:35

Ο Φιλικός, ο τραπεζίτης, ο πολιτικός

 
Γεννήθηκε στη Χίο το 1789 και καταγόταν από την αρχοντική οικογένεια των Κοντόσταυλων με ρίζες στο Βυζάντιο. Στάλθηκε για σπουδές στη Μπολόνια και τη Βιέννη και ασχολήθηκε με το εμπόριο, δραστηριοποιήθηκε ενεργά στον χώρο της ναυτιλίας και είναι εκείνος που άνοιξε τον πρώτο ελληνικό εμπορικό οίκο στο Λονδίνο το 1817.
Στην Τεργέστη μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και βοήθησε την επανάσταση μεταφέροντας τρόφιμα και πολεμοφόδια με τα πλοία του, ενώ το 1823 ήλθε ο ίδιος στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου. Επιστρέφοντας μετά από μια διετία στην Αυστρία συνελήφθη από τις αυστριακές αρχές ως ύποπτος και εκτοπίστηκε, για να καταφύγει και πάλι στην Αγγλία.
Το 1826 η προσωρινή κυβέρνηση της Ελλάδας τον στέλνει στην Αμερική για να επιβλέψει τη ναυπήγηση δύο ατμοκίνητων φρεγατών, που όμως ολοκληρώθηκε η εκτέλεση μόνο της μίας, της ιστορικής φρεγάτας «ΕΛΛΑΣ», για να κατηγορηθεί ότι καταχράστηκε δημόσιο χρήμα. Η «ΕΛΛΑΣ» κατέφθασε με ενέργειές του στην Ελλάδα μετά από περιπετειώδη πλου πενήντα δύο ημερών.
Από τον Καποδίστρια, το 1828, ορίζεται μέλος της οικονομικής επιτροπής, η οποία στάλθηκε στη Μάλτα για να αγοράσει από τους Ιωαννίτες Ιππότες τα μηχανήματα του πρώτου νομισματοκοπείου, με τα οποία κόπηκαν στην Αίγινα τα πρώτα ελληνικά νομίσματα, οι γνωστοί Φοίνικες.
 
Βουλευτής Καρύστου
Την εποχή της αντιβασιλείας συκοφαντήθηκε και πάλι από τους εχθρούς του για διαφθορά τόσο κατά τη ναυπήγηση πλοίων του Στόλου, όσο και κατά την αγορά του νομισματοκοπείου, έτσι ώστε να καταδικαστεί να επιστρέψει 174.000 δραχμές.
Η καταδίκη αυτή τον εξανάγκασε να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου μετά την επανάληψη της δίκης αποκαταστάθηκε πλήρως και δικαιωμένος πλέον άρχισε να πολιτεύεται στην Κάρυστο, όπου και εκλέχθηκε βουλευτής κατ' επανάληψη. Η Χίος άλλωστε παρέμεινε σκλαβωμένη και στην «απέναντι» Εύβοια διατηρούσε μεγάλες εκτάσεις.
Το 1855, για να αποκαταστήσει ευρύτερα τη φήμη του, δημοσίευσε το κείμενο «Περί των εν Αμερική ναυπηγηθεισών και του εν Αιγίνει νομισματοκοπείου». Στην κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών  και από τον Δεκέμβριο του 1856 μέχρι τον Ιούλιο του 1857 διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής.
Το σπίτι του βρισκόταν στο μέρος που είναι σήμερα η Παλαιά Βουλή και εκεί το 1834 φιλοξένησε προσωρινά τον Όθωνα.
Από την οικογένειά του, η μητέρα του Ιουλία υπήρξε θύμα της Μεγάλης Σφαγής της Χίου, ο γιος του Αλέξανδρος διατέλεσε διπλωμάτης και πολιτικός, εγγονή του ήταν η Αγγελική Κοντοσταύλου, η γνωστότερη ίσως Μεγάλη Κυρία της Βασιλικής Αυλής, επί μοναρχίας, ενώ η δισέγγονή του, η Ελένη Κοντοσταύλου-Νικολοπούλου, υπήρξε η γνωστή αθλήτρια του τένις, που αγωνίστηκε σε διεθνείς διοργανώσεις με τα γαλλικά και ελληνικά χρώματα.
Ο Αλέξανδρος Κοντόσταυλος απεβίωσε στην Αθήνα το 1865

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ