11.6.2015 14:55

Έχει λογική βάση η επιμονή στη λιβελούλα

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Εύστοχα διαισθάνεται η δημοτική αρχή πως καλά κρατεί ο θόρυβος γύρω από την ψήφιση πίστωσης για μελέτη ανάδειξης της λιβελούλας. Άψητη η κοινωνία σε παρεμβάσεις διαφορετικού τύπου, θα πάρει το χρόνο του μέχρι να τις συνηθίσει. Έτσι σε σημείωμα της η δημοτική αρχή επιχειρεί να σταθεροποιήσει την απόφαση της:

 

«Αγαπητέ Νίκο,

επειδή συνήθως κυνηγάμε τα μεγαλεπήβολα και δαπανηρά, που η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ποτέ δεν ήρθαν και ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα έρθουν, νομίζω ότι η προσέγγιση της δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά στη δαπάνη για τις λιβελούλες στην περιοχή των Αρμολίων έχει και την παρακάτω ψύχραιμη ανάγνωση. 

Πριν περίπου δύο χρόνια είχε οργανωθεί μια ημερίδα, από την Περιφερειακή Ενότητα της Χίου, με αφορμή σχετική μελέτη του Mike Taylor, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι σε συγκριμένες περιοχές της  Χίου και ειδικότερα στα Αρμόλια παρατηρείται μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ειδών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Είχε, τότε, μάλιστα, σκιαγραφηθεί το ενδεχόμενο το γεγονός αυτό, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, να το εκμεταλλευτεί η τοπική κοινωνία στην κατεύθυνση του οικοτουρισμού. 

 Μπορεί, μια πρώτη ανάγνωση του θέματος, να προκάλεσε … μειδίαμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια δεύτερη, όμως, ανάγνωση αναδεικνύει τη χρήσιμη περιβαλλοντική και τουριστική διάσταση του εγχειρήματος.

 Στη γειτονική μας Λέσβο, εδώ και αρκετά χρόνια, συναντάμε τους bird-watchers «πουλάκηδες» - έτσι τους αποκαλούν οι ντόπιοι. Πρόκειται για επιστήμονες ορνιθολόγους ή ερασιτέχνες του είδους, οι οποίοι συρρέουν, κατά κύριο λόγο, σε «νεκρές» χρονικές περιόδους από τουριστική άποψη στην περιοχή της Καλλονής, για να παρατηρήσουν τα πτηνά.

 Με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων πραγματοποιήθηκε σήμανση διαδρομών και κατασκευάστηκαν παρατηρητήρια για να συνδράμουν τους «πουλάκηδες». Οι άνθρωποι αυτοί διαμένουν σε καταλύματα της περιοχής για αρκετές ημέρες  και είναι αυτονόητο ότι σιτίζονται στις ταβέρνες της περιοχής και επισκέπτονται και άλλες περιοχές του νησιού με οικολογικό ή οικοτουριστικό ενδιαφέρον.

 Φυσικά, δεν μιλάμε για ορδές τουριστών ή μαζικό τουρισμό. Με την ενίσχυση, όμως, αυτής της εναλλακτικής και ειδικής μορφής, ήπιου τουρισμού πραγματοποιούνται συνέργειες στις τοπικές κοινωνίες και ενισχύεται η οικονομία της περιοχής.

 Σε αυτήν την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό κινείται και η δημοτική Αρχή της Χίου, δαπανώντας ένα βιώσιμο ποσό για μια μελέτη, που θα μπορούσε να ανοίξει μια ακόμη μικρή νέα πόρτα, σε μια συγκεκριμένη ομάδα τουριστών.

 Οι ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελούν ένα ήπιο και βιώσιμο μοντέλο που ταιριάζει στο τουριστικό προϊόν που λέγεται «Χίος» και θα μπορούσε, με τον κατάλληλο σχεδιασμό να τονώσει την οικονομία των νοτιοχώρων και της Χίου, γενικότερα, γιατί ο τουρισμός λειτουργεί με συνεργασίες, αλληλουχίες και συνέργειες».

 

Σ.σ.: Δεν με βρίσκει αντίθετο το παραπάνω σκεπτικό. Στον τουρισμό χρειάζεται και η λιβελούλα, το ίδιο με την ανάδειξη των μνημείων, τη σωστή σήμανση, τους καθαρούς δρόμους, τους εξυπηρετικούς επαγγελματίες, τις σοβαρές υποδομές. Τουρισμός είναι τα πάντα. Μόνο που εγώ δεν αμφισβήτησα την ορθότητα της συγκεκριμένης ενέργειας. Εστίασα ότι για ένα φαινομενικά ήσσονος σημασίας θέμα παραλίγο να γίνει … Κούγκι, κατά την προσφιλή φράση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, εντός της δημοτικής αρχής. Και προτού η τελευταία επιχειρεί να πείσει την κοινωνία, θα πρέπει πρωταρχικά να … ψήνει για την ορθότητα των απόψεων της τους δικούς της ανθρώπους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ