5.5.2022 7:15

Βγαίνουν σεργιάνι τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας

Στοχευμένους εντατικούς ελέγχους σε τουριστικές περιοχές ξεκινά μέσα στον μήνα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη να ξεκαθαρίζει ότι «υγιής επιχειρηματικότητα και εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μέσα στον Μάιο –και νωρίτερα από κάθε άλλη φορά– ξεκινούν φέτος στοχευμένοι εντατικοί έλεγχοι σε περιοχές υψηλής τουριστικής έντασης από το ΣΕΠΕ, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν από την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων που έχει επεξεργαστεί το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Πρόκειται για ελέγχους που θα πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν οι κατά τόπους αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Θα επικεντρωθούν, δε, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:

1. Παράκτιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

2. Νησιά του Νότιου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Ιος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Ρόδος, Κως, Πάτμος, Λέρος).

3. Κρήτη (περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου).

4. Νησιά Ιονίου (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κέρκυρα).

5. Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στόχος των ελέγχων είναι η διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, θέματα αμοιβών, αδειών και λοιπών παροχών εργασίας, καθώς και ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, «υγιής επιχειρηματικότητα και εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν». Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του ΣΕΠΕ, συμπλήρωσε ο υπουργός, δίνει έμφαση και προτεραιότητα στους ελέγχους τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικά εκεί που υπάρχουν καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές. «Ο τουρισμός μας είναι ένας δυναμικός κλάδος με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας και γι’ αυτό τον λόγο ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ