22.1.2014 18:35

Τι αλλάζει στην ασφάλιση ΙΧ - Η νέα διαδικασία πληρωμής

Αυστηροποιείται το πλαίσιο ασφάλισης των αυτοκινήτων και κλείνει η περίοδος χάριτος του ενός μήνα από τη λήξη και μέχρι να πληρωθεί το νέο ασφαλιστήριο. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, στόχος είναι να διαμορφωθούν προδιαγραφές ασφάλισης αντίστοιχες των προδιαγραφών στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Τα νέα μέτρα θα φέρουν αφενός άμεση ρευστότητα στις εταιρίες αλλά αφετέρου θα φέρουν σε «δύσκολη» θέση τους ασφαλιστές, οι οποίοι είχαν εδραιώσει την πρακτική παροχής μεγάλων χρονικών περιθωρίων πληρωμής προς τους πελάτες τους.

Η εγκύκλιος η οποία θα πάρει και νομοθετική μορφή, καταργεί την αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, μία πρακτική που ακολουθείτο από πολλές εταιρίες. Ως εκ τούτου το συμβόλαιο που δεν θα έχει πληρωθεί μέχρι τη λήξη του, θα ακυρώνεται.

Η νέα διαδικασία

Δέκα ημέρες πριν από τη λήξη του ο ασφαλιστής σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρία θα ενημερώνει εγγράφως τον ασφαλισμένο για την υποχρέωση που έχει να ανανεώσει την ασφάλισή του, ενώ σε περίπτωση έκδοσης νέου συμβολαίου θα πρέπει να προκαταβάλλεται το ασφάλιστρο.

Στο πλαίσιο της νέας εγκυκλίου, προωθείται η διαδικασία να πληρώνονται τα ασφάλιστρα κυρίως μέσω των τραπεζών. Με αυτήν την κίνηση θα σταματήσει η διακράτηση των εισπράξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι προτεινόμενες συνθήκες ασφάλισης επικρατούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και αποτελούν πάγιο και χρόνιο αίτημα και των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα που ήθελαν να λειτουργήσουν σε οργανωμένο καθεστώς και όχι σε περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού. 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ