14.1.2014 15:04

Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ αγρότες, δικηγόροι και καλλιτέχνες

Περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ προσδοκά να εισπράξει το ΣΔΟΕ από τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων σε δικηγόρους, καλλιτέχνες και αγρότες. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η υπηρεσία έχει εντοπίσει πλήθος υποθέσεων με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, είσπραξη παράνομων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, παρατυπίες σε πόθεν έσχες κα από τις οποίες προσδοκούνται έσοδα για τα δημόσια ταμεία. 

Αναλυτικά, ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι:

- Υπάρχουν περιπτώσεις 52 αγροτών που ελέγχονται για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και είσπραξης επιδοτήσεων. Από αυτούς εκτιμούμε έσοδα 54 εκατ. ευρώ

- 18 Δικηγόροι ελέγχονται και προσδοκούμε έσοδα 23 εκατ. ευρώ

- Ελέγχονται επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τα έσοδα εκτιμώνται σε 29 εκατ. ευρώ

- Από έλεγχο «Πόθεν Εσχες» 7 Φυσικών Προσώπων υπολογίζονται έσοδα 8 εκατ. ευρώ

- Από έλεγχο 2 καλλιτεχνών προσδοκούνται έσοδα 4,2 εκατ. ευρώ

Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν έλεγχοι για εικονικά τιμολόγια, ωστόσο, όπως είπε, η είσπραξή τους δεν είναι εύκολη διαδικασία και αυτό γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ελεγχόμενοι θα προχωρήσουν σε προσφυγές.

54 δισ. ευρώ «πέταξαν» προς ξένες τράπεζες την περίοδο της κρίσης

Το δυσθεώρητο ποσό των 54 δισ. ευρώ έκανε «φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες προς άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού κατά την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα επίσης με τον κ. Στασινόπουλο.

Μιλώντας αναφορικά με την τύχη των ερευνών της λίστας Λαγκάρντ, είπε πως τα εμβάσματα προς το εξωτερικό κατά τα έτη 2008, 2009, 2010 και 2011 ανέρχονται σε 54 δισ. ευρώ! 

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό των εμβασμάτων ανέρχεται σε 22 δισ. ευρώ και πως 54 χιλιάδες είναι τα φυσικά πρόσωπα που έσπευσαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. 

Πέραν αυτού ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι το συνολικό ποσό των καταθέσεων των 2.062 περιπτώσεων της λίστας Λαγκάρντ ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ. Από τις 550 περιπτώσεις που έχουν αρχικά επιλεγεί για έρευνα το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η μια από αυτές τις περιπτώσεις αφορά στον τραπεζικό λογαριασμό- μαμούθ ύψους 550 εκατ. ευρώ.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ