13.2.2014 13:44

Στεγαστικά δάνεια: Ελπίδες μείωσης της δόσης σε 70 χιλιάδες Έλληνες

Αφορά όσους είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο και γιεν

Εγκλωβισμένοι σε στεγαστικά δάνεια που πήραν σε ελβετικό φράγκο και γιεν βρίσκονται 70 χιλιάδες Έλληνες, που όμως αρχίζουν να βλέπουν κάποιο διέξοδο στο πρόβλημά τους. Την περίοδο 2006-2009 επέλεξαν τα ξένα νομίσματα για να χρηματοδοτήσουν την αγορά στέγης, όμως στην συνέχεια βρέθηκαν δέσμιοι της υψηλής ισοτιμίας έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα το χρέος τους να αυξάνεται παρά την καταβολή των δόσεων. Οι δανειολήπτες είχαν προτιμήσει τότε το ελβετικό φράγκο και το γιεν λόγω της ευνοϊκής ισοτιμίας και του χαμηλού επιτοκίου που δεν ξεπερνούσε το 2%, την στιγμή που τα δάνεια σε ευρώ είχαν επιτόκιο της τάξης του 4,5%. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει παράπονα, αλλά και καταγγελίες δανειοληπτών στον Τραπεζικό Μεσολαβητή και τις καταναλωτικές οργανώσεις, ότι ενώ ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους των τραπεζών διεξοδικά για τα οφέλη του χαμηλού επιτοκίου, δεν υπήρξε η ανάλογη ενημέρωση για τον «ενδεχόμενο κίνδυνο από την ισχυροποίηση του ελβετικού και του ιαπωνικού νομίσματος».

Το σκηνικό αυτό αναμένεται πολυ σύντομα να αλλάξει και θα έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν για δικαίωση στα εθνικά δικαστήρια. Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εισακούσει χθεσινή εισήγηση του γενικού εισαγγελέα προς αυτήν την κατεύθυνση. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι καταναλωτές δεν δεσμεύονται από τις καταχρηστικές ρήτρες που περιλαμβάνονται σε σύμβαση συναφθείσα με επαγγελματία. 

Η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκτίμησε χθες ότι η ρήτρα για την συναλλαγματική ισοτιμία αποτελεί μέρος της κύριας σύμβασης και πως χωρίς αυτήν θα ήταν αδύνατη η σύναψη του δανείου. Ωστόσο στο ερώτημα αν οι ρήτρες αυτές έχουν διατυπωθεί κατά τρόπο σαφή και κατανοητό, η γενική εισαγγελέας εκτιμά ότι η εξέταση του κριτηρίου αυτού δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στην αμιγώς γραμματική πτυχή του. Όπως τονίζει, ο σαφής και κατανοητός χαρακτήρας συμβατικής ρήτρας πρέπει να παρέχει στον καταναλωτή τις πληροφορίες βάσει των οποίων θα είναι σε θέση να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σύναψης της δεδομένης σύμβασης, καθώς και τους κινδύνους που η συγκεκριμένη πράξη εμπερικλείει.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εκδώσει την τελική του απόφαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ κατά κανόνα εισακούει την εισήγηση του εγνεικού εισαγγελέα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ