24.5.2013 11:32

Πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές προς τα Ταμεία

Μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία έως και 5.000 ευρώ, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, έως και σε 100 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 50 ευρώ, σύμφωνα με την εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εργασίας.

Την ίδια ώρα, αντίστοιχη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όπου ως ελάχιστη δόση ορίζονται τα 15 ευρώ, ακόμα και για οφειλή που ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία με τις 100 δόσεις εντάσσονται και οι αυταπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης.

Αντιθέτως, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε 48 δόσεις, με την προϋπόθεση να έχουν τακτοποιηθεί τυχόν οφειλές του τρέχοντος έτους.  Σύμφωνα με το σχέδιο του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αυτή η κατηγορία οφειλετών δεν μπορεί να υπερβεί τις 48 δόσεις, οι οποίες δεν εκτείνονται πέραν της 30ης Ιουνίου του 2017 και αφορούν τις οφειλές προς τα Ταμεία έως τις 31.12.2012.

Σημειώνεται ότι όσοι ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χάνουν αυτομάτως τυχόν διευκολύνσεις που είχαν από προηγούμενες ρυθμίσεις, ενώ για να κάνουν χρήση αυτής θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές του 2013, μέσω της πάγιας ρύθμισης και εν συνεχεία να κάνουν αίτηση για ένταξη των παλαιότερων οφειλών. Έτσι, το χρέος του 2013 – αν υπάρχει – θα ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ενώ το χρέος με κεφαλαιοποίηση έως 31.12.2012 θα υπαχθεί στη νέα ρύθμιση με τις 48 δόσεις.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ από το www.newmoney.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ