25.11.2020 14:19

Μπροστάρης στην ανασύσταση του πρωτογενή τομέα της Χίου ο Όμιλος Τσάκου

Ο φιλόδοξος σχεδιασμός του «Korakaris Project» και ο στόχος της ενεργοποίησης επιχειρηματικών ιδεών της νέας γενιάς του νησιού

Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιεί σταδιακά από τις αρχές του 2021 ο Όμιλος Τσάκου, καθιερώνοντάς τον πλέον ως τον βασικό επενδυτή στη Χίο, σε καιρούς μάλιστα που η έννοια της επένδυσης αποτελεί ζητούμενο μέσα στα πρωτοφανή δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Μετά τη μαρίνα, το "Ξενία" και το Θόλος, ο Όμιλος Τσάκου, έρχεται να αξιοποιήσει μία τεράστια έκταση γης που έχει στην κατοχή του, στην περιοχή του Κορακάρη, μέρος της οποίας θα διαθέσει για ένα και μοναδικό στόχο: Την ενεργοποίηση του πρωτογενούς τομέα και τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών για τη νέα γενιά του νησιού, σταματώντας έτσι τη φυγή των νέων στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας ή στο εξωτερικό.

Το ”Korakaris Project” αποτελεί ένα εγχείρηµα αξιοποίησης της ιδιοκτήτης έκτασης γης επιφάνειας 1.200.000 τ.µ. στην περιοχή «Κορακάρης» δίπλα στον οικισµό της πόλης της Χίου.

Το ακίνητο που έχει δωρισθεί από την οικογένεια καπτ. Παναγιώτη Τσάκου στο Κοινωφελές Ίδρυµα »Μαρία Τσάκος» το 2015, αποτελεί προϊόν κατάτµησης µία ενιαίας αρχικά έκτασης επιφάνειας 2.500.000 τ.µ.

Βασικό στόχο του Project αποτελεί η αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, µέσω της δηµιουργίας πλατφόρµας αξιοποίησης πρότυπων και βιολογικών καλλιεργειών, η οποία θα διαµορφώνεται από συνέργειες φυσικών και νοµικών προσώπων µε την εταιρεία «ΑγροΧίος ΙΚΕ» του Οµίλου Εταιρειών Τσάκος.

Η ιδέα του project

µικρή διαθεσιµότητα εκτάσεων προς καλλιέργεια περιµετρικά της πόλης της Χίου, σε συνδυασµό µε την επίσης περιορισµένη επιφάνεια των διαθέσιµων εκτάσεων δηµιουργεί µία ευκαιρία συνεργειών µεταξύ του Ιδρύµατος και υφιστάµενων επιχειρήσεων, που ήδη ασχολούνται µε την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την εµπορική διάθεση φυτικών προϊόντων.

Το Ίδρυµα κατέχοντας την εδαφική έκταση µπορεί να συνεργαστεί µε υφιστάµενες επιχειρήσεις που κατέχουν την τεχνογνωσία και τους εµπορικούς διαύλους διάθεσης των προϊόντων τους, δηµιουργώντας εταιρικές κοινοπραξίες.

Το αποτέλεσµα των συνεργειών αυτών θα έχει µία σειρά θετικών συνεπειών που αναλύονται στις προσεχείς σελίδες της παρουσίασης.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η παρούσα αποτελεί προϊόν διύλισης όλων των προγενέστερων σεναρίων και προτάσεων που έχουν έως σήµερα συζητηθεί.

Οι δραστηριότητες

Το «Korakaris Project», προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου, την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, την παραγωγή μελιού καθώς και την εκτροφή χιακού προβάτου, μίας φυλής προβάτων που έχει σχεδόν εκλείψει στη Χίο τα τελευταία χρόνια τη στιγμή που την αξιοποιούν και μάλιστα με επιδότηση οι Τούρκοι.

Το οργανόγραμμα

Το ίδρυµα θα διαθέσει έκταση περί τις 40.000 τ.µ. για τις καλλιέργειες που θα γίνουν µε συνεργασίες. Πέραν της έκτασης θα προσφέρει τις οδεύσεις εντός του ακινήτου, τις εγκαταστάσεις αρδεύσεων και τις χωµατουργικές διαµορφώσεις.

Η συνεργαζόµενη επιχείρηση θα προσφέρει στην κοινοπραξία την διαµορφωµένη τεχνογνωσία της, το management της παραγωγικής και εµπορικής διαδικασίας καθώς και το δίκτυο πωλήσεων της.

Η κοινοπραξία Ιδρύµατος (δια µέσου της ΑγροΧίου) και της κάθε επιχείρησης θα ξεκινήσει την δραστηριότητα της µε την αγορά των φυτών, τις φυτεύσεις, την συγκοµιδή, την επεξεργασία, την συσκευασία και την πώληση των προϊόντων.

Τα προϊόντα θα κυκλοφορούν στην αγορά µε διπλό brand, τόσο της υφιστάµενης επιχείρησης όσο και της AgroChios.

Τα έξοδα και τα έσοδα της κοινοπραξίας θα διανέµονται βάσει της καταστατικής συµφωνίας.

Για κάθε µία επιχείρηση που θα εντάσσεται στο δίκτυο των συνεργατών της AgroChios, θα δηµιουργείται διαφορετική συνεργασία και εταιρική συµφωνία.

Τα απαιτούμενα έργα υποδομής

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης δεξαµενής άρδρευσης χωρητικότητας 500κ.µ. και της σύνδεσης της µε το φράγµα της ΔΕΥΑΧ στην θέση »Ψαρόπετρα», έχει προγραµµατιστεί η εγκατάσταση άλλων δύο µικρότερων δεξαµενών και των σωληνώσεων τους για την εσωτερική διανοµή νερού στα τµήµατα του ακινήτου που έχουν επιλεχθεί για τις φυτεύσεις.

Στις περιοχές που έχουν επιλεχθεί για φυτεύσεις, θα πραγµατοποιηθούν εκσκαφές και διαµορφώσεις οριζόντιων επιπέδων ώστε να είναι εφικτή η διαδικασία καλλιέργειας, άρδευσης και συγκοµιδής.

Τα προσδοκώμενα οφέλη

Το Ίδρυµα µπορεί µέσω της περιουσίας που έχει, μπορεί  να αποτελέσει µία πλατφόρµα καινοτοµίας και νεανικής επιχειρηµατικότητας. Ιδέες που έχουν τα παιδιά γύρω από µία επιχειρηµατική ιδέα του πρωτογενή τοµέα, θα τους δίνεται η δυνατότητα να την υλοποιήσουν και να την εξελίξουν µε συνεργάτη τους το Ίδρυµα.

Η ιδέα τους ή η δραστηριότητά τους, θα αξιολογείται και εφόσον κριθεί εξέλιξη, επικερδής και ουσιαστική, θα µπορούν να την υλοποιήσουν µαζί µε το ίδρυµα και τους συνεργάτες τους.

Το ίδρυµα εγκαινιάζει µε αυτό το project ένα πρότυπο πρόγραµµα νεανικής επιχειρηµατικότητας, συνδράµοντας επενδυτικά και επιχειρηµατικά καινοτόµες ιδέες και δίνοντας κίνητρο σε νέους ανθρώπους να επενδύσουν στον πρωτογενή τοµέα και στην Χίο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ