1.10.2013 14:00

Μαστιχο-φόρος

- ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΟ 2014 ΤΗ ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥ 2013

Άλλο ένα πλήγμα για τα αγροτικά εισοδήματα του νησιού έρχεται με την επιβολή του νέου τρόπου φορολόγησης των μικρομεσαίων αγροτών καθώς τσουβαλιάζονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και υποχρεώνονται να πληρώνουν 13% φόρο από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος» ακόμη και εκείνοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Από το 2014 η φορολόγηση των αγροτών θα γίνεται βάσει λογιστικών βιβλίων δίχως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να προβλέπεται κάποια εξαίρεση για τους μικρότερους παραγωγούς.

Το αγροτικό εισόδημα που θα προκύπτει από τον λογιστικό προσδιορισμό θα φορολογείται με συντελεστή 13% και ο ίδιος συντελεστής θα ισχύει για τα κέρδη συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

Τα παραπάνω όπως είναι αναμενόμενο έχουν αναστατώσει τα Μαστιχοχώρια και όλους τους παραγωγούς που ήδη σκέφτονται ότι αφενός το κόστος καλλιέργειας και καθαρισμού της μαστίχας, αφετέρου ο φόρος, κη παραγωγή σε λίγο δεν θα αξίζει την προσπάθεια και τους κόπους που καταβάλλουν. 

Η Ε.Μ.Χ. ωστόσο, προετοιμάζει τις εγκαταστάσεις της ώστε να παραλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα μαστίχι μέσα στον Δεκέμβριο, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τους παραγωγούς. Παράλληλα αναζητεί πληροφορίες από τους αρμόδιους προκειμένου το επόμενο διάστημα στους κατά τόπους συνεταιρισμούς να ενημερώσει πλήρως τα μέλη της, για τις διαδικασίες που θα ισχύσουν. Γεγονός πάντως παραμένει πως η οποιαδήποτε επιβαρυντική για τους παραγωγούς εξέλιξη, ενδέχεται να επηρεάσει συνολικά την μελλοντική ενασχόληση με την μαστιχοπαραγωγή. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ