11.10.2013 17:16

Κι άλλο χτύπημα στα νησιά;

ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΦΠΑ 23%

Σαν το σκελετό που βγαίνει από το ντουλάπι επανέρχεται και πάλι η απειλή της εξομοίωσης του ΦΠΑ και της κατάργησης του μειωμένου που υπάρχει στα νησιά μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας.

Όπως αναφέρουν οι αθηναϊκές εφημερίδες, φορολογικές ανατροπές με κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και μείωση της φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων με μεταφορά του φορολογικού βάρους στην κατοχή και χρήση των ακινήτων συστήνει στην Ελλάδα η Κομισιόν με έκθεσή της για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα η Κομισιόν συστήνει στην Ελλάδα μεταξύ άλλων την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από την επιβολή του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ευρεία χρήση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στις εισπράξεις του φόρου. Με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα προκύψει:

·         Αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα και τις υπηρεσίες για τα νησιά του Αιγαίου. Οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 4,5%, του 9% και του 16% στο επίπεδο του κανονικού συντελεστή 23%. Το αποτέλεσμα θα είναι να σημειωθούν απότομες αυξήσεις κατά 6% έως και 18% στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στα νησιά του Αιγαίου.

·         Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 23% για τις υπηρεσίες τουρισμού, τα φάρμακα, τις εκδόσεις περιοδικών, βιβλίων και εφημερίδων και τα εισιτήρια του θεάτρου, που θα έχει ως συνέπεια να σημειωθούν ανατιμήσεις 15,5% στις υπηρεσίες και τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας.

·         Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί κ.λπ. με αποτέλεσμα να σημειωθούν ανατιμήσεις της τάξεως του 9% σε όλα τα παραπάνω προϊόντα και υπηρεσίες.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ