8.6.2015 9:58

Ενα βήμα πιο κοντά με άμεση εφαρμογή των αλλαγών σε ΦΠΑ

Νέα πρόταση για το φορολογικό πακέτο, που θα φέρνει πιο κοντά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις των δανειστών και με αιχμή τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα πρόταση διευρύνεται το πεδίο παρεμβάσεων στη φορολογία με γνώμονα τη δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών και με στόχο τη μεγιστοποίηση των εισπράξεων του Δημοσίου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Το βασικό βήμα προσέγγισης με τους δανειστές γίνεται στον τομέα του ΦΠΑ, όπου προβλέπεται ότι το νέο καθεστώς θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιουλίου ενώ ο υπερμειωμένος συντελεστής αυξάνεται στο 7% από 6,5% που ήταν το αρχικό σχέδιο, με υπαγωγή περιορισμένου αριθμού αγαθών και υπηρεσιών. Το πακέτο για την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ εμπλουτίζεται και εξειδικεύεται με μέτρα για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας όπως η διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των καταναλωτών.

Στη φορολογία εισοδήματος η κυβέρνηση δεν αποδέχεται οριζόντιες ανατροπές για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις αλλά στοχευμένες αυξήσεις στη φορολογία με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια έτσι ώστε τον λογαριασμό να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες.

Ειδικότερα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει:

• Αλλαγές στους υφιστάμενους συντελεστές ΦΠΑ (6,5%, 13% και 23%). Οι νέοι συντελεστές διαμορφώνονται στο 7%, 11% και 23%. Στο 7% υπάγονται μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% μπαίνουν όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή περίπου το 28% των τροφίμων, μεταξύ των οποίων θαλασσινά (όχι ψάρια), έτοιμα γλυκίσματα και μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί και ζυμαρικά, σάντουιτς, προψημένα φαγητά, σοκολάτες, έτοιμες σάλτσες κ.ά. Επίσης προβλέπεται κατάργηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά και επιστροφή του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους στα πρότυπα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες που ισχύει σήμερα. Το νέο καθεστώς θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου όπως ζητούν οι δανειστές και όχι από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η δημοσιονομική απόδοση του μέτρου θα αγγίξει σε ετήσια βάση το 1 δισ. ευρώ.

• Σταδιακή εφαρμογή από το καλοκαίρι του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών πάνω από ένα όριο αξίας, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κυρίως στον ΦΠΑ και την άμεση απόδοση του φόρου. Οι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Το κέρδος θα πιστώνεται ανά τακτά διαστήματα, πιθανόν και κάθε μήνα, στην κάρτα του φορολογούμενου. Το ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα είναι 2% κατά μέσον όρο, αλλά θα μπορεί να φθάνει μέχρι και 10% καθώς εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης στην οποία θα γίνει η συναλλαγή. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων σχεδιάζεται η καθιέρωση ενός μίνιμουμ ποσοστού επί του τζίρου των επιχειρήσεων για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Οσοι εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά θα μπαίνουν στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού. Το συνολικό κόστος για τη χορήγηση του μπόνους σε όσους χρησιμοποιούν κάρτες υπολογίζεται σε 240 εκατ. €. Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα οι συναλλαγές που γίνονται μέσω καρτών είναι μόλις το 1% όταν στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. Με την υποχρεωτική χρήση των καρτών για συναλλαγές πάνω από ένα όριο ο τζίρος που θα γίνεται στην αγορά με κάρτες από 6,5 δισ. € που είναι σήμερα θα μπορεί να φθάσει τα 12,5 δισ. € μέσα στην επόμενη διετία.

• Επιβολή έκτακτης εισφοράς για τις μεγάλες επιχειρήσεις με στόχο έσοδα 1,064 δισ. ευρώ. Η εισφορά θα επιβληθεί σε επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 5 εκατ. €, με συντελεστές που φτάνουν το 10%. Συγκεκριμένα προβλέπεται συντελεστής 5% για καθαρά κέρδη από ένα έως δέκα εκατομμύρια ευρώ (εφόσον υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ), συντελεστής 7% για καθαρά κέρδη από δέκα έως 25 εκατ. ευρώ και 10% για καθαρά κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες με στόχο έσοδα 30 εκατ. ευρώ.

• Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή με ποινικοποίηση κλοπής ΦΠΑ.

• Συμβιβαστική ρύθμιση για τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν.

• Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

• Αξιοποίηση του καταθεσιολογίου για τα έτη 2000-2014 για να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και συνεργασία με ξένες Αρχές για την αποκάλυψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού.

• Κατάργηση στο τέλος Ιουνίου της ρύθμισης των 100 δόσεων και καθιέρωση της μίας ρύθμισης με αυστηρότερα κριτήρια.

• Αύξηση εσόδων από ελέγχους σε ανασφάλιστα οχήματα και οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για έσοδα 210 εκατ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

Αναπροσαρμογή στην εισφορά αλληλεγγύης

  • Αναπροσαρμοζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα με νέα κλιμάκια και συντελεστές για την είσπραξη 220 εκ. ευρώ. Οι προτεινόμενοι συντελεστές είναι 0,7% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 €, 1,4% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 €, 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 €, 4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 €, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 € και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 € και πάνω.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ