6.5.2015 9:46

ΔΝΤ: Νέα μέτρα ή «κούρεμα» για να δώσουμε τη δόση

Η απομάκρυνση από τους στόχους του 2012 συνεπάγεται πρόσθετη χρηματοδότηση, τονίζει το Ταμείο - Δεν ζητήσαμε μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του χρέους στη Ρίγα, διευκρινίζει για το δημοσίευμα των FT

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα, το ΔΝΤ δεν πίεσε για μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ωστόσο, όσο απομακρύνεται η Αθήνα από το καθορισμένο πρόγραμμα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο»

Τα παραπάνω αναφέρει εκπρόσωπος του Ταμείου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης αναφορικά με το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο στη συνεδρίαση στη Λετονία, ζήτησε από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους.

Έπειτα και από το σημερινό, δραματικό non paper του Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, το ΔΝΤ τονίζει χαρακτηριστικά ότι στο Eurogroup της Λετονίας ο Πολ Τόμσεν επεσήμανε πως «όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των αποφασισμένων μέτρων και των αρχικών στόχων που τέθηκαν το 2012, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη για μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μια ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο».

Δηλαδή, το Ταμείο ζητά να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα με βάση το μνημόνιο του 2012, διαφορετικά δεν θα δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, το ΔΝΤ έχει δύο βασικές απαιτήσεις.

Η πρώτη είναι να πάρουν οι Ευρωπαίοι την απόφαση να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου και σε αυτή την περίπτωση το Ταμείο «δεν θα σταθεί εμπόδιο. Η δεύτερη είναι η Ελλάδα να δεχθεί νέα μέτρα, αφού και οι νέοι αριθμοί για την χώρα δείχνουν έλλειμμα αντί πλεονάσματος.

Σόιμπλε: Ο Τόμσεν μας είπε ότι μέχρι τις εκλογές, η Ελλάδα πήγαινε γρηγορότερα από τις προβλέψεις

Πάντως, νωρίτερα την Τρίτη, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που ήθελαν το ΔΝΤ να ζητούσε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διέψευσε ότι ο Πολ Τόμσεν είχε πει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης -κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους στη Ρίγα- ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε μια πορεία βιώσιμου χρέους θα απαιτούσε και την ελάφρυνσή του.

«Φυσικά και το ΔΝΤ δεν έκανε τέτοιο σχόλιο», δήλωσε ο Σόιμπλε, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος στο ότι τα οικονομικά της Ελλάδας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός διαλείμματος στις μεταρρυθμίσεις, μια εξέλιξη που συνδέεται με τη διενέργεια εκλογών στη χώρα. Ο Τόμσεν πράγματι είπε ότι τα πράγματα «έχουν δυσκολέψει», είπε ο Σόιμπλε.

Παρέπεμψε δε στους Θεσμούς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του και πρόσθεσε ότι ο Πολ Τόμσεν, κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Ρίγα, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα προχωρούσε γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και επανέλαβε ότι πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει να πέσει το συνολικό χρέος στο 120% ΑΕΠ το 2022.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ακόμη πως είναι «επιφυλακτικός» για το αν θα υπάρξει συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Μαΐου, συμπληρώνοντας πάντως πως «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών είναι πιο αποτελεσματικές».

Και μπορεί να δήλωσε ότι όντως το ΔΝΤ πρόσφατα προειδοποίησε πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, ωστόσο, αρνήθηκε ότι το ταμείο επέμενε σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ