18.9.2013 8:19

ΔΝΤ: Να περιοριστεί η ταχύτητα στην εφαρμογή της λιτότητας

Τα σχέδια λιτότητας στις αναπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα πρέπει να συνδυάζονται με περιορισμούς στην ταχύτητα εφαρμογής τους προκειμένου να μην είναι αντιπαραγωγικά συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη, ανακοίνωσε το ΔΝΤ σε έκθεσή του.

Λόγω του εύρους της ύφεσης στην Ευρωζώνη, κυρίως στην Ελλάδα, το ΔΝΤ αναγνώρισε στα τέλη του 2012 ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο της λιτότητας στην ανάπτυξη και εισηγείται έκτοτε σε ορισμένες χώρες να επιβραδύνουν τον ρυθμό μείωσης των ελλειμμάτων τους.

«Μια άμεση δημοσιονομική προσαρμογή θεωρείτο συχνά ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την εξυγίανση των δημοσιονομικών», υπενθύμισαν σε έκθεση οι ειδικοί του ΔΝΤ.

Ωστόσο η αντίληψη ότι τα σχέδια λιτότητας μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και να υπονομεύσουν την κοινωνική και πολιτική συνοχή αναδύθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης, υπογράμμισαν.

Στην έκθεση, το ΔΝΤ δεν κάλεσε ωστόσο σε μια ριζοσπαστική αλλαγή πορείας και επεσήμανε ότι μια υπερβολική καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδίων λιτότητας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρή σε μια περίοδο ύφεσης, ενισχύοντας την δυσπιστία των αγορών.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ διερωτήθηκαν επίσης κατά πόσον είναι τρωτές οι ανεπτυγμένες χώρες σε σχέση με την αύξηση του χρέους τους, όπως αυτό αποκαλύφθηκε από την οικονομική κρίση.

Η αύξηση του χρέους των πλούσιων χωρών τις εκθέτει σε σοκ, τα οποία ορισμένες αναδυόμενες οικονομικά χώρες γνώρισαν λόγω της φυγής των επενδυτών και της απότομης αύξησης του κόστους της αναχρηματοδότησής τους, επεσήμαναν οι ειδικοί του ΔΝΤ.

Καταλήγοντας προειδοποίησαν πως οι ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι ασφαλείς έναντι μιας ξαφνικής αλλαγής του κλίματος στις αγορές παρόμοιας με αυτές που προκάλεσαν κρίσεις στις αναδυόμενες οικονομίες στο παρελθόν.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ