14.3.2017 12:06

Δέσμη προτάσεων από το Επιμελητήριο στον Αλέξη Χαρίση

Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Χίου συμμετείχε στη Σύσκεψη στη Μυτιλήνη με τον Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση με σκοπό την εξειδίκευση του προγράμματος των 25 εκ. ευρώ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν από το Επιμελητήριο Χίου τα κάτωθι θέματα :

  • Δεν είναι –έως αυτή την ώρα-σαφή τα κριτήρια επιλογής των έργων που θα υπαχθούν στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τις νησιωτικές περιοχές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου . Τούτο –όπως επισημάνθηκε- είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς δύναται να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος. Ο κος Χαρίτσης απεδέχθη την αναγκαιότητα άμεσης σύγκλησης τεχνικής σύσκεψης στο Υπ. Οικονομικών με στόχο την ιεράρχηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας με τη συμμετοχή Επιμελητηρίου και Δήμου Χίου.
  • Το Βόρειο Αιγαίο χρειάζεται άμεσα Επενδυτικό ΣΟΚ για την αναστροφή του  δυσμενούς οικονομικού κλίματος
  • Τέλος αναφέρθηκαν εν τάχει οι προτεραιότητες που έχουν αναλυτικά εξηγηθεί και σε σχετικό υπόμνημα προς το Υπουργείο :

1)     ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΠΥΛΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ : Θέσπιση της αρχής του μεταφορικού ισοδυνάμου, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναβάθμιση Κεντρικού Λιμένος Χίου με δυνατότητα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων (υλοποίηση master plan, χρηματοδότηση μελετών και κατασκευής). Αναβάθμιση Κεντρικού Αερολιμένος Χίου : Χρηματοδότηση ολοκλήρωσης master plan Κεντρικού Αερολιμένος Χίου

2)     ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ : Αναβάθμιση υγειονομικών υπηρεσιών.  Χρηματοδότηση κέντρων υγείας με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους κατοίκους. Αναβάθμιση (τεχνολογική και σε έμψυχο δυναμικό) Γενικού Νοσοκομείου Χίου (Σκυλίτσειο).  Κινητροδότηση στελέχωσης των νησιωτικών μας νοσοκομείων

3)     ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ : Χρηματοδοτικά Εργαλεία για ΜΜΕ-Επενδυτικό ΣΟΚ για αναστροφή δυσμενούς οικονομικού κλίματος. Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων και επιχειρηματιών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων (ψηφιακή οικονομία, social media,  πωλήσεις, marketing, ξένες γλώσσες, credit control κ.α.)

Ίδρυση Περιφερειακών Δομών Επιχειρηματικής Συμβουλευτικής με αντένες στα νησιά (έδρα Επιμελητηρίων) . Οι δομές θα στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της παροχής αποτελεσματικής ενημέρωσης & εξατομικευμένης υποστήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκτός των άλλων στόχος τους θα είναι η αξιοποίηση όλων των κινήτρων που δίνονται από τα Ευρωπαϊκά & Εθνικά προγράμματα για ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χρηματοδότηση Επιχειρηματικών Αποστολών και αξιοποίηση δικτύου Enterprise Greece (σε συνεργασία με τοπικά Επιμελητήρια) με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των νησιωτικών επιχειρήσεων

4)     ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ : Διαφημιστική προβολή νησιών : Χρηματοδότηση σύγχρονης διαφημιστικής προβολής νησιών σε αγορές –στόχους. Χρηματοδότηση Συμμετοχής σε Εθνικές και Διεθνείς Εκθέσεις. Χρηματοδότηση study visits ξένων δημοσιογράφων και τουριστικών παραγόντων. Ανάπτυξη εκπαιδευτικού τουρισμού σε συνεργασία με Υπ. Παιδείας.

Ενίσχυση Τουριστικού προϊόντος : Χρηματοδότηση μελετών με στόχο την εκπόνηση strategic marketing plan για τους νησιωτικούς προορισμούς (επιλέξιμοι δικαιούχοι: Επιμελητήρια). Χρηματοδότηση media buying σε Ελλάδα και εξωτερικό (επιλέξιμοι δικαιούχοι: Δήμοι και Περιφέρειες). Ειδικά προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Ανάπτυξη εκπαιδευτικού /σχολικού τουρισμού σε συνεργασία με Υπ. Παιδείας

5)     ΑΣΦΑΛΕΙΑ : Αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών ασφαλείας στους νησιώτες (αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού και αύξηση ανθρώπινου δυναμικού) σε  Αστυνομία , Λιμενικό και Τελωνείο

6)     ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Αποκατάσταση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι τοπικοί πόροι με σκοπό την προσέλκυση τουριστών. Στη Χίο υπάρχει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα αναξιοποίητο και εάν υπάρξει χρηματοδότηση θα αλλάξει εντελώς η φυσιογνωμία του νησιού.

Πχ προκήρυξη προγράμματος αξιοποίησης (επανάχρησης) κτιρίων σημαντικής  ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.  Η ιδέα βασίζεται στην παραδοχή ότι πολλοί ιδιώτες αλλά και ο Δήμος διαθέτουν παραδοσιακά  ή διατηρητέα κτίσματα τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως τοπόσημα . Με αυτό τον τρόπο :

-                 Αναβαθμίζονται υποβαθμισμένοι  χώροι και επιδιώκεται η δημιουργική επανάχρησή τους

-                 Αναδεικνύεται το τοπικό πολιτιστικό απόθεμα

-                 Ενισχύεται το τουριστικό προϊόν

-                 αποτελώντας έναν οργανωμένο τρόπο προβολής αλλά και ανάπτυξης της τοπικής κουλτούρας και ιστορίας.

-                 Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα (τα παραδοσιακά κτίρια των ιδιωτών φιλοξενούν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα)

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ