10.7.2015 13:33

Αλλαγές σε ΦΠΑ, αγρότες, εταιρείες, έκτακτη εισφορά

Ανατροπές στον ΦΠΑ και στη φορολογία για αγρότες, επιχειρήσεις, αύξηση της εισφοράς αλληλεγύης και μέτρα για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη κρυφών εισοδήματων περιέχει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους θεσμούς που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα, το νέο καθεστώς ΦΠΑ που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου φέρνει σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στους υψηλότερους με στόχο την είσπραξη εσόδων 1% του ΑΕΠ ετησίως. Συγκεκριμένα:

• Στον ΦΠΑ 23% μεταφέρονται η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα.

• ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση αλλά όχι αποχέτευση.

• ΦΠΑ 6% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

• ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2016. Σε πρώτη φάση το μέτρο αφορά τα νησιά που αποτελούν τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη κλπ.) ενώ εξαιρούνται τα ακριτικά νησιά.

• Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και τα ξενοδοχεία θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου 2015. Οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016 σε συνεννόηση με τους θεσμούς υπό την προϋπόθεση ότι τα προβλεπόμενα έσοδα θα αντικατασταθούν με έσοδα που θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του φόρου.

1. Επιχειρήσεις: Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28% το 2015.

2. ΕΝΦΙΑ: Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015 και το 2016 για την είσπραξη εσόδων 2,65 δισ. ετησίως ακόμη και σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

3. Εφοπλιστές: Αύξηση φόρου στο tonage και σταδιακή κατάργηση των φορολογικών προνομίων.

4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Επανασχεδιασμός και ενσωμάτωση στον φόρο εισοδήματος ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προοδευτικότητα στη φορολογία εισοδήματος.

5. Εξοπλισμοί. Μείωση εξοπλιστικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ το 2016.

6. Αγρότες: Κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης και των εκπτώσεων φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος) και σταδιακή αύξηση του συντελεστή έως το 2017.

7. Επίδομα θέρμανσης: Σταδιακή κατάργηση.

8. Διαφημίσεις. Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

9. Τηλεοπτικές άδειες. Διεθνής διαγωνισμός για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.

10. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Επιβολή του φόρου στα σκάφη αναψυχής πάνω από 5 μέτρα και αύξηση του συντελεστή 10% από 13% για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη.

11. Φρουτάκια: Επιβολή φόρου 30% στα έσοδα από VLT.

12. Κινητή τηλεφωνία. Είσπραξη εσόδων από τις άδειες για δίκτυα κινητής 4ης και 5ης γενιάς.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα από την επιβολή των παραπάνω μέτρων θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα και συγκεκριμένα:

• Αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια από 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με στόχο άντληση εσόδων 160 εκατ. και αύξηση του συντελεστή από 33% σε 35% για τα ποσά άνω των 12.000 ευρώ.

• Αύξηση του συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 29% για την είσπραξη επιπλέον εσόδων 130 εκατ. ευρώ.

• Καταργείται το πλαφόν του 25% για το ακατάσχετο στους μισθούς και στις συντάξεις και μειώνεται το όριο των 1.500 ευρώ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα σε όλες τις περιπτώσεις τις συνθήκες διαβίωσης. Αυτοματοποίηση με ταχεία εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων για τις κατασχέσεις, βελτίωση των κανονισμών για την απομείωση του χρέους από φόρους.

• Αυτόνομη υπηρεσία εσόδων. Ιδρυση αυτόνομης υπηρεσίας εσόδων με διευθύνοντα σύμβουλο.

• Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μέσω νομοθετικών μέτρων για τον εντοπισμό των χώρων αποθήκευσης και παρουσίαση ολοκληρωμένου σχεδίου με τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που θα περιλαμβάνει προσδιορισμό των αδήλωτων εισοδημάτων μέσω ελέγχου των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα ή ατο εξωτερικό, την εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής αποκάλυψης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και πιστοποίηση των διαδικασιών, χωρίς αμνηστία, δυνατότητα να ζητείται από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ να παρέχουν στοιχεία για την κατοχή περιουσιακών στοιχείων και αγορών από Ελληνες πολίτες, ανανέωση της τεχνικής βοήθειας στη φορολογική διοίκηση, περιουσιολόγιο.

Ασφαλιστικό
Αύξηση εισφορών στις συντάξεις, κατάργηση πρόωρων

Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αυξήσεις εισφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, πλήρη εφαρμογή του λεγόμενου νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού στις κύριες συντάξεις, αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές και εφάπαξ ή ισοδύναμα από τον Οκτώβρη και αρκετά άλλα μέτρα περιλαμβάνει το «βαρύ» πακέτο του ασφαλιστικού στην τελευταία ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς.

Η ελληνική πλευρά πατάει πάνω στην τελευταία, βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ, ενσωματώνοντας κάποιες αλλαγές και προτείνει μέτρα ύψους 1/4 ή 1/2% του ΑΕΠ για φέτος και 1% του ΑΕΠ ετησίως από το 2016 και μετά. Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προβλέπεται να ξεκινήσει αμέσως, ώστε μέχρι το 2022 να συγκλίνουν τα ενδιάμεσα - ειδικά όρια ηλικίας με τα γενικά όρια, δηλαδή στο 67ο έτος για πλήρη ή στο 62ο με 40 χρόνια δουλειάς. Από τις αλλαγές προστατεύονται μόνο οι μητέρες παιδιών με αναπηρίες και τα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ δεν γίνεται αναφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα.

Επίσης αυξάνεται το ετήσιο πέναλτι για όσους αποχωρούν πρόωρα και επηρεάζονται από τη μεταβατική περίοδο κατά 10% επιπλέον του 6% που ισχύει σήμερα. Για το ΕΚΑΣ, που αποτέλεσε μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, προβλέπεται η σταδιακή κατάργησή του μέχρι τον Δεκέμβρη του 2019, ενώ προβλέπεται πως από τον Μάρτη του 2016 (και όχι αμέσως όπως ήθελαν οι δανειστές) θα ξεκινήσει η περικοπή του στο 20% των συνταξιούχων με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Το πακέτο επίσης προβλέπει πως όσοι συνταξιοδοτούνται από 30 Ιουνίου και μετά θα λαμβάνουν μόνο τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές τους, ενώ το κατώτατο όριο, δηλαδή το προνοιακό τμήμα της σύνταξης, θα τους χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 67 έτους της ηλικίας. Αυτή η ρύθμιση, που περιγράφεται ως από τις πλέον σκληρές του πακέτου από ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, αναμένεται να ακουμπήσει ομάδες ασφαλισμένων που ανοίγουν την πόρτα της εξόδου με χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια εργασίας. Για παράδειγμα, μητέρες ανηλίκων που έπαιρναν το κατώτατο όριο αν είχαν χαμηλές αποδοχές και εντάσσονταν σε χαμηλή ασφαλιστική κλάση, αναπηρικές συντάξεις ή συντάξεις θανάτου αν δεν εξαιρεθούν.

Επίσης προβλέπεται αύξηση των εισφορών υπέρ κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6% και επιβολή αντίστοιχης εισφοράς που σήμερα δεν υπάρχει (6%) και στις επικουρικές.

Επίσης προβλέπεται «πάγωμα» των κατώτατων συντάξεων έως το 2021, κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηματοδοτήσεις των Ταμείων από το κράτος και εναρμόνισή της κρατικής χρηματοδότησης με αυτήν προς το ΙΚΑ κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015, όπως και πακέτο μεταρρυθμίσεων το φθινόπωρο για να ισχύσει από τον Γενάρη του 2016.

Εργασιακά
Στα εργασιακά η ελληνική πρόταση προβλέπει πως ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Προβλέπεται πως θα ξεκινήσει διαβούλευση για την αναθεώρηση των ισχυόντων σήμερα στην αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Προβλέπονται επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ