25.2.2012 19:57

Θέλεις να έχεις σκύλο; Πλήρωσε!

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς διατήρησης, εκτροφής και αναπαραγωγής των κυνηγετικών σκύλων, πολλές από τις οποίες θα προκαλέσουν τις αντιδράσεις των κυνηγών, επιφέρει ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής, νομοθέτημα που θα αρχίζει να εφαρμόζεται αμέσως μετά την αναμενόμενη δημοσίευση του στο ΦΕΚ. Ο νέος νόμος προσπαθεί να επιβάλει ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. Ως αρμόδια όργανα που μπορούν να ελέγξουν και να βεβαιώσουν τις παραβάσεις του νόμου καθορίστηκαν η Δημοτική Αστυνομία, οι υπάλληλοι των Τελωνείων, αλλά και... οι θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων! Η αναγνώριση των θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων και συλλόγων, ως «αρμοδίων οργάνων» της Πολιτείας για την εφαρμογή του νόμου, όχι μόνο τους ισχυροποιεί θεσμικά αλλά τους παρέχει και την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά στο «κεφάλαιο»... κλοπές κυνηγόσκυλων. Ο  θηροφύλακας θα έχει το δικαίωμα να εξετάσει και τη νομιμότητα κατοχής του κάθε σκύλου.
Η υποχρέωση...
Ο νόμος καθιστά υποχρεωτική την τοποθέτηση μικροτσίπ σε όλους τους σκύλους, αφού η μόνη εξαίρεση που προβλέπεται είναι... για τους ποιμενικούς. Η τοποθέτηση των μικροτσίπ μπορεί να γίνει μόνο από τους «πιστοποιημένους» κτηνιάτρους που θα υποβάλουν αίτηση στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης στην τράπεζα δεδομένων όπου και θα καταχωρούνται τα στοιχεία των σκύλων και των ιδιοκτητών... Οι κυνηγοί που έχουν παραλείψει να «τσιπάρουν» το σκύλο τους  πρέπει να το κάνουν άμεσα, αφού το πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση είναι 300 ευρώ! Μάλιστα ο κάθε ιδιοκτήτης κυνηγετικού ή άλλου σκύλου είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρό του για οποιαδήποτε «μεταβολή» που αφορά τον ίδιο (όπως π.χ. αλλαγή αριθμού ταυτότητος, διεύθυνσης κ.λπ.). Υποχρεωτική είναι και η ενημέρωση του κτηνιάτρου και της βάσης δεδομένων, για τυχόν απώλεια, μεταβίβαση ή θάνατο του ζώου.
Τα «τέλη» στους ΟΤΑ
Πέρα από το κόστος της σήμανσης ενός ζώου που θα φτάνει περίπου τα 30-40 ευρώ με την αμοιβή του κτηνίατρου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκτούν τη δυνατότητα να επιβάλουν έναν... έξτρα «φόρο» τριών ευρώ ανά «τσιπαρισμένο» σκύλο! Ως δικαιολογία αυτού του πιθανού τέλους, ο νόμος επικαλείται την εξασφάλιση εσόδων για τη «διαχείριση» των αδέσποτων κάθε δήμου. Η αφαίρεση του μικροτσίπ από το σώμα του ζώου απαγορεύεται και το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση φτάνει τις 3.000 ευρώ. Ο κυνηγός είναι υποχρεωμένος να έχει πάντα μαζί του το βιβλιάριο υγείας του σκύλου, όπου, πέρα από τους πρόσφατους εμβολιασμούς, θα πρέπει να έχει επικολληθεί η ταινία σήμανσης του μικροτσίπ (ή να έχει γραφεί χειρόγραφα). Συγκεκριμένα, τα κυνηγόσκυλα διαχωρίζονται ως προς αυτό από τα υπόλοιπα σκυλιά, για τα οποία η κλοπή τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ, και ορίζεται ότι η κλοπή κυνηγόσκυλου τιμωρείται με πρόστιμο από 5.000 έως 8.000 ευρώ (!), καθώς και φυλάκιση ενός έτους. Πριν από τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε έκθεση πρέπει να βεβαιώνεται ότι οι σκύλοι είναι ταυτοποιημένοι με το ηλεκτρονικό τσιπ. Οι θηροφύλακες και τα άλλα αρμόδια όργανα θα αφαιρούν την άδεια κυνηγίου του κυνηγού, αν ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί... Η άδεια θήρας θα επιστρέφεται μόνο μετά τη συμμόρφωση του κυνηγού ως προς την υποχρέωση σήμανσης του σκύλου του, και αφού πρώτα καταβληθεί το πρόστιμο των 300 ευρώ!
Μεταφορά – εκγύμναση
Ορίζεται επίσης ότι τα μέσα μεταφοράς των σκύλων πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο και αερισμό, για να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες των μεταφερόμενων ζώων. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι «σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών», αν και εκεί εμπλέκεται και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οπότε... ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι...
Κομμένες ουρές
Για τις κομμένες ουρές δεν αναφέρεται κάτι ρητά σε ότι αφορά τα κυνηγόσκυλα, όμως στο άρθρο 16 «περί κακοποίησης» απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός, ενώ το άρθρο 7 απαγορεύει τη συμμετοχή... «ακρωτηριασμένων» ζώων στις εκθέσεις, επί ποινή προστίμου 1.000 ευρώ για κάθε ακρωτηριασμένο ζώο. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιος πληρώνει το... μάρμαρο, ο ιδιοκτήτης ή ο διοργανωτής τη έκθεσης;
Εκτροφή... γραφειοκρατίας!
Ο χώρος δεν επαρκεί για να παραθέσουμε και να σχολιάσουμε όλες εκείνες τις διατάξεις που θα προκαλέσουν... ανυπέρβλητα εμπόδια γραφειοκρατίας, στην επαγγελματική και ερασιτεχνική εκτροφή κυνηγετικών σκύλων. Κάποια από τα πολλά προβλεπόμενα μέτρα είναι:
α) Όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής και σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας αναπαραγωγής, εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς!
β) Για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής τηρούνται μητρώα.
γ) Κατά την πώληση ενός ζώου υπογράφεται η «Δήλωση Αγοράς ζώου από νέο ιδιοκτήτη», μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή-νέου ιδιοκτήτη...
Τα πρόστιμα
• 300 ευρώ πρόστιμο θα πληρώνουν όσοι παραλείψουν να προσκομίσουν στον οικείο δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, ή αν παραλείψουν να δηλώσουν έγκαιρα την απώλεια του ζώου.
• 1.000 ευρώ αν γεννήσουν δύο σκύλες  μέσα σε ένα έτος χωρίς να έχει ο ιδιοκτήτης άδεια εκτροφής.
• 1.000 ευρώ αν η μοναδική σκύλα κάποιου  γεννήσει δύο φορές, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στους δύο τοκετούς εννέα μήνες.
• 1.000 ευρώ αν συμμετάσχει σκύλος σε έκθεση χωρίς να έχει μικροτσίπ ή δεν έχει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας.
• 1.000 ευρώ για πώληση κουταβιού σε ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων.
• 3.000 ευρώ για όσους εκτρέφουν σκύλους για εμπορικούς σκοπούς χωρίς άδεια.
• 5.000 ευρώ για διοργάνωση έκθεσης για την οποία δεν έχει εγκριθεί σχετική άδεια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ