21.9.2016 1:44

Συνεδρίαση χωρίς τέλος

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η 5ΩΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ 5 ΛΕΠΤΩΝ

Σε μία ατέρμονη διαδικασία που κράτησε πάνω από 5 ώρες και που περιελάμβανε προτάσεις από την ανακήρυξη της Χίου σε «πόλη- κράτος», εκπαιδευτικές εκδρομές για τους πρόσφυγες και προβολή slide show με την κουλτούρα του νησιού μέχρι και τοπικά δημοψηφίσματα, μετατράπηκε η συζήτηση εντός τους Δημοτικού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό ζήτημα στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Οργάνου.

Η διευρυμένη συζήτηση έτσι όπως εξελίχθηκε χάθηκε ανάμεσα στις πολύπλευρες προεκτάσεις του ζητήματος με τους παρευρισκόμενους πολίτες να θέτουν σειρά ζητημάτων που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να απαντηθούν στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άλλοι εμφανίστηκαν επιδιώκοντας την πλήρη απομάκρυνσή τους, άλλοι την ενσωμάτωσή τους αλλά με κριτήρια, άλλοι τον ευπρεπισμό της συμπεριφοράς τους ενώ κάποιοι άλλοι προχώρησαν τη σκέψη τους καταθέτοντας προτάσεις μέχρι και ανακήρυξη της Χίου σε… «πόλη- κράτος», μη αποδεχόμενοι την πολιτική της κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση

Και αν οι πολίτες φάνηκε ότι χάθηκαν κάπου μεταξύ της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και των τοπικών προεκτάσεων του μεταναστευτικού το ίδιο χαμένοι εμφανίστηκαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που μέχρι και τις 01:30 σήμερα τα ξημερώματα συνεδρίαζαν προκειμένου να ομονοήσουν σε ένα ψήφισμα που θα είναι λίγο από όλα ώστε να μη φύγει κανένας παραπονεμένος.

Η συνεδρίαση άνοιξε με τον Ηλία Κλεισσά να καταθέτει σειρά ερωτηματικών για τον ρόλο της Μονομετοχικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δήμου. Η συγκεκριμένη ερώτηση στάθηκε αφορμή για να γίνει γνωστό ότι ήδη η Εισαγγελία έχει ξεκινήσει σειρά ελέγχων για τα πεπραγμένα της Εταιρίας, επικεντρώνοντας σε αυτά που αφορούν στις προσλήψεις για το μεταναστευτικό.

Καταγγέλλει αλλά αναμένει από τον Γ. Μουζάλα

Από τη συνεδρίαση διαφάνηκε ότι μοναδική ελπίδα της Δημοτικής Αρχής παραμένει η υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τον Γ. Μουζάλα, προτάσσοντας παράλληλα το κλείσιμο Σούδας και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και δημιουργίας νέου χώρου εκτός οικιστικού ιστού της πόλης.

«Το αίσθημα ανασφάλειας οδηγεί στη διάβρωση του κοινωνικού ιστού. Επιπλέον υπάρχει και οικονομική ζημιά. Η σημαντικότερη ζημιά είναι το κόστος ευκαιρίας για τη Χίο. Αυτό σημαίνει ότι στερείται η Χίος όταν συζητάμε μόνο για το μεταναστευτικό και όχι για θέματα όπως η ανάπτυξη. Θα πρέπει να υπάρξει συντονιστής ως φυσικό πρόσωπο επιτέλους και όχι ως γενική έννοια.

Ο αριθμός των προσφύγων θα πρέπει να είναι κάτω από τους 900 στη Χίο για να μπορούν να απορροφώνται οι νέες αφίξεις, ενώ θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να οχυρώσουμε το νησί μας με έναν μηχανισμό από τις διεθνείς μεταβολές.

Ζητάμε να υπάρξει σαφές πλαίσιο διεκδίκησης απέναντι στην κυβέρνηση», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Χίου Μαν. Βουρνούς.  

Η πρόταση για τοπικό δημοψήφισμα

Η ανατρεπτική πρόταση ήρθε διά στόματος του Στ. Καμπούρη που εκπροσωπώντας τον συνδυασμό Λαμπρινούδη πρότεινε τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος με δύο βασικές ερωτήσεις. Πρώτον εάν πιστεύουν οι πολίτες ότι η παραμονή των προσφύγων στο νησί δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 72 ώρες και δεύτερον αν οι κάτοικοι του νησιού τάσσονται υπέρ της ισομερούς κατανομής προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Όπως εξήγησε ο ίδιος «είναι αλλιώς να υπάρχει μία ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και είναι αλλιώς να υπάρχει ένα συντριπτικό αποτέλεσμα του Χιώτικου Λαού». Πρότεινε δε ότι σε περίπτωση που δεν γίνει σεβαστή η βούληση του Χιώτικου λαού να υπάρξει παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου και δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. «Είναι τακτικισμός και στρατηγική κίνηση», είπε, για να λάβει την απάντηση από τον Δήμαρχο ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ που θα οδηγήσει τον Δήμο σε αυτοκτονία.  

Η ένταση

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Δήμαρχος ενώπιον του Σώματος διερωτήθηκε «και τώρα που ακούσαμε αυτή τη συζήτηση τι βγάλαμε;». Φράση η οποία ερμηνεύθηκε ως υποτίμηση των πολιτών και του Συμβουλίου, με τον Σύμβουλο Π. Στεφάνου να σημειώνει ότι «είναι πασιφανές ότι όλα είναι συμφωνημένα με τον Γ. Μουζάλα».

Οι τοποθετήσεις «Χιακής Συμπολιτείας» και ΛΑ.Σ.

«Ψάχνετε για συνενόχους στο έγκλημα». Με αυτή τη φράση η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» Ερμιόνη Φρεζούλη σχολίασε την κίνηση του Δήμαρχου πρώτα να «κλείσει» συμφωνία με τον Γ. Μουζάλα και μετά να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο.

«Τα όρια του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά έχουν φανεί προ πολλού. Η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον ευθαρσώς ότι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά είναι πολιτική επιλογή, μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα τίναζε στον αέρα την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είναι και η αιτία όσων έχουμε βιώσει ως κοινωνία από το Μάρτη και μετά, αλλά και για την άθλια κατάσταση στην οποία διαβιούν μερικές χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά μας. 

Η μόνη πρόταση αυτή τη στιγμή για απεγκλωβισμό μας από αυτή την κατάσταση είναι ο απεγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων. Η παροχή του ελάχιστου δικαιώματός τους που είναι η ελευθερία της μετακίνησης, μιας και τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε μια ιδιότυπη φυλακή χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα. Άρα η μόνη λογική και εφικτή πρόταση είναι να επιτραπεί σε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τα νησιά και να κατευθυνθούν προς την Ηπειρωτική Ελλάδα. Και αυτό είναι που θα πρέπει να διεκδικήσει ο δήμος, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς του νησιού. Μακριά από φασιστικούς και ρατσιστικούς παροξυσμούς που απλά δυσφημούν το νησί παγκοσμίως.

Δεν χρειάζονται νέα καμπ τα οποία απλά θα διαιωνίσουν το πρόβλημα. Κανένα καμπ δεν πρόκειται να το λύσει. Η Χίος, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, έχει υποδομές χωρητικότητας 1100 ατόμων και τόσα είναι αυτά που θα πρέπει να βρίσκονται στο νησί. Κανένας παραπάνω, μιας και αυτό σημαίνει την υποβάθμιση των συνθηκών διαμονής τους και επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία», επεσήμανε ο κ. Φρεζούλη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μ. Σκούφαλος σημείωσε ότι ο λαός θα πρέπει να στραφεί σε όσους πραγματικά ευθύνονται για το μεταναστευτικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι όποιος τάσσεται υπέρ των μηχανισμών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να υποστεί και τις συνέπειες. Κλείνοντας την τοποθέτησή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα μία δομή δεν αποτελεί λύση, προτείνοντας την αποδέσμευση αυτών των ανθρώπων από το νησί.

Η ξαφνική διακοπή

Λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, κι ενώ οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί ήταν συνολικά τρεις, το Σώμα διέκοψε για 5 λεπτά προκειμένου να υπάρξει κοινή πρόταση που θα ψηφιστεί από όλους. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ, αφού με ευθύνη του συνδυασμού Βουρνού το 5λεπτο έγινε 15λεπτο κάτι που εξόργισε τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και σύμβουλος της παράταξης Λαμπρινούδη, Βασίλης Μυριαγκός, ανακοίνωσε τη λήξη της συνεδρίασης σύμφωνα με το καταστατικό με αποτέλεσμα η αίθουσα να αδειάσει από κόσμο.

Σημαντική λεπτομέρεια; Την ώρα που το κτίριο της οδού Δημοκρατίας άδειαζε, ο συνδυασμός της πλειοψηφίας συνέχιζε ακόμα να συσκέπτεται στο γραφείο του Δημάρχου.

Σύμφωνα με τον Κλ. Χρύση θα οριστεί νέα ημερομηνία και ώρα συνέχισης της συζήτησης του θέματος. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ