20.3.2012 10:41

Στήθηκαν οι σύρτες

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

Τώρα που ξυπνήσαμε εμείς, μας βρήκε η κρίση. Τώρα που κατανοήσαμε ότι δεν φτάνει μόνο το μισάωρο του Μ. Σαββάτου με το πολύ εντυπωσιακό ομολογουμένως θέαμα του ρουκετοπόλεμου για να μας φέρει κόσμο, αλλά χρειάζεται η προώθηση ενός ολοκληρωμένου «πακέτου», ήρθε η κρίση και η δυσμενής οικονομική κατάσταση που κάνει για τους περισσότερους Έλληνες τις πασχαλινές διακοπές όνειρο εαρινής νυκτός.
Με χαμηλές τις προσδοκίες από την εγχώρια αγορά και αναμένοντας κόσμο κυρίως από τα γειτονικά παράλια, ήδη έχει ανακοινώσει την άφιξη της αντιπροσωπεία από το Επιμελητήριο της Σμύρνης αποτελούμενη από 150 άτομα, η Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης και κυρίως ο Βροντάδος μαζί με τη Δημοτική Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, προετοιμάζονται για το Ρουκετοπόλεμο.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Προσπάθεια γίνεται έτσι ώστε το έθιμο να μην περιοριστεί μόνο το βράδυ του Μ. Σαββάτου, αλλά να υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις από τη Μ. Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.
Σε αυτά τα πλαίσια, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Ν. Τετάρτη θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό και παράλληλα θα γίνονται προβολές με θέμα το ρουκετοπόλεμο στο πρώην δημαρχείο Ομηρούπολης από τις 11.00-19.30. Οι προβολές θα γίνονται ανά μια ώρα από τις 11.-14.00 και από τις 17.00-19.00.
Το Μ. Σάββατο εννοείται ότι η «μητέρα» των μαχών ανάμεσα στις δυο ενορίες έχει την τιμητική της και μονοπωλεί τη βραδιά, ενώ την Κυριακή του Πάσχα από τις 20.00 στο Γούβι, όπως και πέρσι θα επαναληφθεί η ελεγχόμενη ρίψη ρουκετών από τους επισκέπτες.
Ο κάθε επισκέπτης θα αποκτήσει βιωματική εμπειρία με το έθιμο και θα γίνει "ρουκετατζής" πετώντας τη δική του ρουκέτα.
Στη συνέχεια ορχήστρα από ντόπιους καλλιτέχνες θα αναλάβει να διασκεδάσει τους παραβρισκόμενους που θα απολαύσουν και τα τοπικά μας προϊόντα.
Οι τεχνικές προετοιμασίες
Ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των προστατευτικών συρμάτων στις εκκλησίες της Παν. Ερειθιανής και στον Αγ. Μάρκο και στα σπίτια γύρω από αυτές. Η αντιδημαρχία έχει ήδη ολοκληρώσει ένα κύκλο επαφών με τους ρουκετατζήδες προκειμένου κι εκείνοι με τη σειρά τους να βοηθήσουν στην ομαλότερη διεξαγωγή του εθίμου αλλά και να πάρουν μέρος στις παράλληλες εκδηλώσεις.
Από μέρα σε μέρα κυκλοφορεί κι το ενημερωτικό έντυπο που θα διανέμεται στους επισκέπτες του Βροντάδου. Σε αυτό γίνεται μια ιστορική αναφορά στο έθιμο του ρουκετοπόλεμου και στις ρίζες του, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και κυρίως περιέχονται οι οδηγίες για το πώς θα κινηθούν οχήματα και πεζοί στην περιοχή του Βροντάδου το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Στο έντυπο παρουσιάζονται οι χώροι στάθμευσης αλλά και τα σημεία από όπου είναι δυνατή η παρακολούθηση του εθίμου.Το φυλλάδιο έχει κυκλοφορήσει σε τρεις γλώσσες στα αγγλικά τα ελληνικά και τα τουρκικά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ