10.3.2012 0:00

Παρουσίαση λογοτεχνικών ηρωίδων

Επιεικώς ατυχής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο τίτλος που προσέδωσε το Ομήρειο στην  εκδήλωση της Πέμπτης, «Η γυναίκα στην Ελληνική πεζογραφία», όπως αναφέρεται στο πρόγραμμά του, που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων.
Η διοργάνωση, αυτή την τιμητική για τη Γυναίκα ημέρα, δεν επιθυμούσε, ούτε είχε σκοπό, να πλατειάσει για τη θέση της γυναίκας στη λογοτεχνία γενικά, αλλά να εστιάσει σε δύο Χιώτες δημιουργούς και μάλιστα άνδρες, των οποίων γυναικείοι χαρακτήρες που παρουσιάζονται, συγκεκριμένων έργων τους, «ξεπέρασαν τα όρια» ή «έσπασαν το φράγμα», για να καταστούν λογοτεχνικές ηρωίδες.
Σύμφωνα με την ηθοποιό και συγγραφέα Δέσποινα Τομαζάνη τουλάχιστον, μέλος της Επιτροπής για το Πεζογράφημα της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων, η οποία είχε και την πρωτοβουλία, στα πλαίσια δράσεων της Ένωσης για την Ημέρα της Γυναίκας, στόχος ήταν να παρουσιαστεί στο χιώτικο κοινό το έργο, όχι ιδιαίτερα γνωστό,  δύο συγγραφέων, αφιερωμένο σε εξαιρετικούς γυναικείους χαρακτήρες.
 
Συγγραφείς «παλαιάς κοπής»
Έτσι η χιώτισσα συγγραφέας ανέλαβε να παρουσιάσει τα μυθιστορήματα δύο κορυφαίων της πεζογραφίας, Χίων δημιουργών, του Αδαμάντιου Λεμού, «Η θεία μου η Κυριακού» και του καπετάν Μάρκου Μαδιά, «Αλεξάνδρα, η Οδύσσεια μιας γυναίκας» και οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Ο Α. Λαιμός γνωστός βέβαια ως θεατράνθρωπος, αλλά όχι σαν λογοτέχνης, και ο καπετάν Μάρκος, ανήκουν στην παλαιά γενεά των συγγραφέων, είναι «παλαιάς κοπής» δημιουργοί, με συνέπεια και ομαλή ροή του λόγου και κορύφωση στην παρουσίαση της αφήγησης.
Η συγγραφέας-φιλόλογος Νένα Κοκκινάκη, ανέλυσε στην παρουσίασή της το μυθιστόρημα της Δ. Τομαζάνη «Θηλυκό νόμισμα».
 
Παρουσίαση «Εκποίησης»
Με την ευκαιρία της παραμονής στη Χίο της Δ. Τομαζάνη, πραγματοποιείται το απόγευμα στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο ΠΥΞΙΔΑ, παρουσίαση της δεύτερης και τελευταίας ποιητικής της συλλογής με τίτλο «Εκποίηση».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, που κυκλοφορούν τη συλλογή, ενώ η Δέσποινα θα απαγγείλει ορισμένα από τα περιεχόμενα ποιήματά της.
«Θα μπορούσε να ονομαστεί η Χίος, νησί των ποιητών», δήλωσε η ίδια στον «π», «αφού μόνο το 2011, από τον εκδοτικό οίκο Γαβριηλίδη, κατ’ εξοχήν οίκο έκδοσης ποιητικών συλλογών, κυκλοφόρησαν τη δουλειά τους τέσσερεις Χιώτες δημιουργοί, οι Μιχ. Νικολούδης, Νίκος Χούλης, Δήμητρα Σκανδάλη και η υποφαινόμενη».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ