9.7.2015 17:48

Οι Θησαυροί του Κάμπου

ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΤΑΤΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

Μετά την πρώτη καταγραφή της ιστορίας των οικογενειών και των κτημάτων του Κάμπου, με στοιχεία της τοπικής προφορικής παράδοσης  την οποία μας έχει αφήσει παρακαταθήκη ο δημοσιογράφος Νίκος Περρής, και το πόνημα της Ευτυχίας Βλυσίδου Κάμπος-Κάστρο,  ο αρχιτέκτων Ευάγγελος Κοτατής με το βιβλίο του « Οι Θησαυροί του Κάμπου», παρουσιάζει την ιστορία των αρχοντικών οικογενειών της περιοχής, προσθέτοντας στις αυθεντικές  μαρτυρίες των κατοίκων και το  βλέμμα του αρχιτέκτονα.

«Ο λόγος που με ώθησε στο να ασχοληθώ με την καταγραφή και την ιστορία των κτιρίων του Κάμπου, ήταν η πρώτη μου συνάντηση με την Κα Αλεξάνδρα Αρτακιανού – Καλουτά το 2005, στο αρχοντικό της οικογένειας Καλουτά, στο Τάλλαρος. Το εξώφυλλο του βιβλίου μου, με τίτλο «οι Θησαυροί του Κάμπου», είναι αφιερωμένο στη μνήμη της. Σε λίγο καιρό θα το παρουσιάσω με σκοπό την συντήρηση και την αναπαλαίωση των κτηρίων, εστιάζοντας σε παραδείγματα παλαιών κατοικιών στον Κάμπο αλλά και από μαρτυρίες , κατοίκων , τεχνιτών , επιστημόνων και πολλών ακόμα ατόμων καθώς και από τις αρμόδιες αρχές», μας είχε πει φέτος το Μάιο στο Citrus στον Κάμπο,  ως βασικός εισηγητής στην ημερίδα για τη διάσωση των Γενοβέζικων μνημείων .

Η έκδοση

« Η συγγραφή είναι έτοιμη, το βιβλίο βρίσκεται στους εκδοτικούς οίκους, οι χορηγίες αναζητούνται και αν όλα εξελιχθούν ομαλά έως το τέλος του χρόνου θα κοσμεί τις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Θα είναι δίγλωσσο στα ελληνικά και στα αγγλικά. Σκοπός του είναι επίσης να προβληθεί ακόμη και στο εξωτερικό, η Χίος μας, με τον μοναδικό της Κάμπο και την μεγάλη ιστορία της αρχιτεκτονικής του. Έχω καταγράψει 130 από τα 200 περίπου  αρχοντικά του Κάμπου, αλλά για το βιβλίο έχω δώσει λιγότερα για να μην είναι τεράστιο, να μην μου απορρίψουν σελίδες και να έχει προσιτή τιμή πώλησης». Αποτελεί  μια καταγραφή εργασίας των πέντε τελευταίων ετών, με επιτόπιες επισκέψεις και αναδρομές  στην πολιτιστική και οικιστική βιβλιογραφία του Κάμπου», μας είχε πει στο Citrus, ως βασικός εισηγητής της ημερίδας για τη διάσωση των Γενοβέζικων μνημείων της Χίου. Αποτελεί ένα μνημειώδες  πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ιστορικών και των ανθρώπων του πολιτισμού τους του σήμερα και του αύριο μας . 

Οι συντελεστές

Είναι φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη και θεωρείται συλλογικό διότι μαζί με  τον συγγραφέα σπουδαίο ρόλο παίζουν οι κάτοικοι του Κάμπου μετις μαρτυρίες τους αλλά και άλλοι επιστήμονες, γνώστες της περιοχής, όπως η Ιωάννα Κουκουνή και ο Γ. Μαστοράκης.

«Αναμφισβήτητα ο Κάμπος της Χίου έχει θεωρηθεί από τους περιηγητές ο παράδεισος του Αιγαίου. Είναι ένας μαγευτικός αγρόκηπος με εσπεριδοειδή, μοναδικός στο είδος του, που αποτελείται από υπέροχα αριστοκρατικά και επιβλητικά παλιά κτίσματα από τον 14ο αιώνα με ποικιλομορφία στην αρχιτεκτονική τους, που δεν τα συναντάς πουθενά σε άλλο μέρος του κόσμου», υποστηρίζει, έχοντας εισπράξει ήδη τις πρώτες ενθουσιώδεις διαπιστώσεις για το πόνημα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ