16.11.2012 17:14

Μετατροπή των λιμανιών σε παραγωγικές μονάδες

• ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΒΑΣΗ

Ως προάγγελος της χθεσινής παρουσίασης της λιμενικής πολιτικής για την επόμενη 5ετία λειτούργησε η φράση του Κωστή Μουσουρούλη «έχουμε να αξιοποιήσουμε 862 λιμάνια» αμέσως μετά το deal με την COSCO και την HP, το απόγευμα της Τετάρτης.
Ο Χιώτης υπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε τις απαραίτητες αλλαγές στον τομέα της εκμετάλλευσης και διοίκησης των λιμανιών σε όλη τη χώρα, παίρνοντας σαφώς θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης, κατά βάση των εμπορικών τους τμημάτων, σε πολλές των περιπτώσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ
Όπως ανέφερε ο Κ. Μουσουρούλης ο σχεδιασμός της επόμενης 5ετίας προβλέπει τη διοικητική συνένωση 12 υφιστάμενων Α.Ε. σε λιμενικά δίκτυα και θα αφορά κυρίως τα μεγάλα λιμάνια της χώρας σε Αττική, Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και Ηράκλειο Κρήτης.
Η δεύτερη φάση μέσα στην οποία εντάσσεται και το λιμάνι της Χίου, αφορά την επέκταση των μέτρων στους περιφερειακούς λιμένες, κυρίως με συγχωνεύσεις Λιμενικών, Δημοτικών και Διαδημοτικών Λιμενικών Ταμείων σε εθελοντική βάση.
«Αμέσως μετά την πρώτη φάση θα ξεκινήσει ο καθορισμός κριτηρίων-κινήτρων συγχώνευσης Λιμενικών Ταμείων, σε συνάφεια με τη στρατηγική. Εκεί θα απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση προς τα υφιστάμενα Λιμενικά Ταμεία για συγχώνευση σε εθελοντική βάση.
Όσα Λ.Τ. δε συγχωνευθούν, θα διατηρήσουν το σημερινό τους καθεστώς για συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο ενώ μετά τη λήξη της θα ξεκινήσει η εφαρμογή νέου πλαισίου λειτουργίας στη βάση του Ολοκληρωμένου σχέδιου συνενώσεων Λιμενικών Ταμείων σε νέες Περιφερειακές Αρχές Λιμένων».
                           
Το χρονοδιάγραμμα
 
Η πραγματική είδηση πάντως ήρθε λίγο πριν το τέλος της παρουσίασης, όταν ο Κ. Μουσουρούλης εξήγγειλε την επίσπευση των διαδικασιών εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης των λιμανιών και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας ότι όλα θα είναι έτοιμα το Φεβρουάριο του 2013.
 
«Υπάρχουν πολλοί τύποι παραχωρήσεων, πάνω από 10. Η παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των λιμανιών, η ενοικίαση του δικαιώματος εκμετάλλευσης μίας δραστηριότητας γίνεται κυρίως έναντι ανταλλάγματος και με συμφωνημένο επενδυτικό σχέδιο.
Το αντάλλαγμα, εάν καταβάλλεται με μηναίο  μίσθωμα ή  άμεση  καταβολή όλου του ποσού, εξαρτάται από τη συμφωνία»,
επεσήμανε ο ίδιος.
Ο κ. Μουσουρούλης αναφερόμενος στα λιμάνια που δεν παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον τόνισε ότι οι διοικητικές αρχές του κάθε λιμένα θα αναλάβουν το έργο να τα κάνουν πραγματικά παραγωγικές μονάδες.
 
   «Πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα προηγείται του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ. Πάνω στο νομικό αυτό πλαίσιο θα βασιστούμε. Μη νομίζετε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για όλα τα λιμάνια», εξήγησε και κατέληξε: «Όπου δεν καταστεί δυνατή η προσέλκυση επενδυτή, τις εμπορικές δραστηριότητες θα τις διασφαλίζουν οι διοικητικές αρχές του κάθε λιμανιού».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ