11.2.2014 17:15

Κυπριακό: Νέα σελίδα «εγκαινίασαν» Αναστασιάδης - Έρογλου

τη χάραξη μιας νέας σελίδας στο Κυπριακό προχώρησαν σήμερα οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. 

Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου, σε μια συνάντηση εθιμοτυπική μεν, αλλά με υψηλό συμβολισμό, που έλαβε χώρα στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, επικύρωσαν την κοινή διακήρυξη για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων των δύο πλευρών. 

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, ανέγνωσε την κοινή διακήρυξη.

Επίσης, σε αναφορά εκτός κειμένου, η κυρία Μπάτενχαϊμ είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών -ενδεχομένως την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Ντερβίς Έρογλου. Οι δε επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα ενδέχεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Καλή αρχή, ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν επέστρεψε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στο προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Εισερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο και ερωτηθείς αν όλα είναι καλά, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Καλή αρχή».

Η κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Έρογλου σε ελληνικά και αγγλικά

Η επίσημη δήλωση του προέδρου της Κύπρου

Ακολούθως, ο κ. Αναστασιάδης προέβη στην εξής επίσημη δήλωση: 

"Θέλω να πιστεύω πως η σημερινή μέρα θα αποτελέσει την απαρχή για να τεθεί τέρμα σε μια ανεπιθύμητη και απαράδεκτη κατάσταση που κρατά διαιρεμένο το νησί και το λαό μας για σαράντα τόσα χρόνια.

Η επιθυμία των ηγετών και των δύο κοινοτήτων είναι μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης να καταλήξουμε σε μία λύση που θα τερματίζει οριστικά τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνύπαρξη, συνδημιουργία και προκοπή.

Είναι καλά γνωστό πως η λύση θα βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής και τη σωρεία αποφάσεων και ψηφισμάτων του O.H.E, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα ομόσπονδο, δικοινοτικό, διζωνικό κράτος με πολιτική ισότητα που θα επανενώνει το Κράτος, το λαό και την οικονομία. Μία λύση που θα είναι διαρκής, λειτουργική και βιώσιμη.

Η σημερινή κοινή δήλωση θέτει το πλαίσιο και τις βασικές αρχές λύσης. Αυτό που απαιτείται είναι το όραμα και η αποφασιστικότητα των ηγετών αλλά και του λαού της Κύπρου να εργαστούν ώστε, από τη μια, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους αλλά, και ταυτόχρονα, να πετύχουμε μία λύση που δε θα αφήνει νικητές και ηττημένους.

Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του τόπου και σεβόμενος πλήρως τις διαφορετικές απόψεις, την καλώ ανταποκρινόμενη στην κοινή επιθυμία του συνόλου των Ελληνοκυπρίων να ενώσουμε δυνάμεις για αυτά που ακολουθούν γιατί είναι καλά γνωστό πως το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί την τελική λύση αλλά την απαρχή μίας επίπονης προσπάθειας προκειμένου να φτάσουμε στους επιθυμητούς στόχους.

Είμαι βέβαιος, πως η αγάπη προς την πατρίδα μας αλλά και ο δεδομένος πατριωτισμός του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και του λαού θα επιτρέψουν ώστε ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για την οριστική δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας".

Έρογλου: Ικανοποιημένος που αρχίζουν, έστω και καθυστερημένα, οι διαπραγματεύσεις

Σε δηλώσεις του, που έγιναν στο γραφείο του στα κατεχόμενα, έπειτα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ξεκίνησαν και εξέφρασε την ικανοποίησή του που αυτό έγινε, έστω και καθυστερημένα.

"Ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς άλλαξε, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από εκεί που έμειναν" είπε ο 'Ερογλου, δηλώνοντας ότι με αυτό το ανακοινωθέν "δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι λύθηκε το Κυπριακό". 

"Με ένα κοινό ανακοινωθέν δεν βρίσκεται λύση. Τη λύση θα την βρούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το κοινό ανακοινωθέν είναι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων" είπε ο κ. Έρογλου, προσθέτοντας ότι "αυτό που θα μας οδηγήσει σε περιεκτική λύση είναι μια διαδικασία".

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι διασφάλισαν, ώστε καμιά πλευρά μονομερώς να μην μπορεί να αλλάξει αυτή τη νέα τάξη που θα δημιουργηθεί.

Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση, είπε ότι πολύ πιθανόν οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν την Παρασκευή, για να ετοιμάσουν το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων. "Γι αυτό δεν συζητήσαμε με ποιο κεφάλαιο θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις" είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ερωτηθείς για τη σημερινή απουσία του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι τους ενημέρωσαν ότι δεν μπόρεσε να έρθει για οικογενειακούς λόγους. "Έχει τώρα άλλον έναν εγγονό, απ' ό,τι αντιλήφθηκα" είπε ο κ. Έρογλου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι η πρότασή της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η κάθε πλευρά να προετοιμάσει το λαό με ομιλίες και να αποφύγουν τις αλληλοκατηγορίες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

"Οι διαπραγματευτές θα συναντώνται πιο συχνά απ' ό,τι εμείς και την τελική απόφαση θα την λάβουν οι ηγέτες" είπε.

Ερωτηθείς για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Έρογλου είπε ότι δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Αν έρθει πρόταση θα την αξιολογήσουμε και θα δώσουμε την απάντησή μας, ανέφερε.

Απάντηση Αναστασιάδη σε Παπαδόπουλο

Ακόμη, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε με μια μακροσκελή επιστολή στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, στις αναφορές του για το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο απέρριψε, χαρακτηρίζοντας τις πρόνοιές του ως επικίνδυνες.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι με το κοινό ανακοινωθέν διασφαλίζεται ισχυρό πλαίσιο διαπραγμάτευσης και ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει ο λαός, αφού η τελική λύση θα τεθεί ενώπιόν του.

Τονίζει, δε, ότι καμιά εκχώρηση δικαιωμάτων δεν γίνεται, είναι ξεκάθαρα τα τρία singles (μία κυριαρχία, μία διεθνής προσωπικότητα, μία ιθαγένεια).
 
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί ατυχείς τις αναφορές Νικόλα Παπαδόπουλου σε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και απορρίπτει ότι παραβίασε τα συμφωνηθέντα με το ΔΗΚΟ στην προγραμματική συμφωνία.

Εκφράζει, δε, με νόημα τη βεβαιότητα ότι, μετά τις διευκρινίσεις του, έστω και αν διαφωνούν στο ΔΗΚΟ, η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι είναι η συνένωση δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπίσουν όσες δυσκολίες έπονται σε μια επίπονη διαδικασία.

Λύση του Κυπριακού εύχεται ο Ερντογάν

Από την πλευρά του, την προσδοκία ότι θα λυθεί το Κυπριακό εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

"Οδηγούμαστε σε μια νέα περίοδο στην Κύπρο. Η ευχή μου είναι μακάρι να μην γίνει βήμα πίσω από το σημείο που φτάσαμε αυτή τη στιγμή και έτσι πιστεύω ότι θα λύσουμε και το Κυπριακό. Έχουμε αυτή την προσδοκία" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Αγκάθια» και αντιδράσεις

Φυσικά, η νέα αυτή αρχή, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης για το Κυπριακό, δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί και όλα τα προσκόμματα ή «αγκάθια». Η δυσπιστία υφίσταται ακόμα στο διαρεμένο από τα κατοχικά στρατεύματα νησί, με το «στίγμα» της στάσης των Κύπριων πολιτικών να δίνει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δηλώνοντας ότι σήμερα ξεκινά μια πολύ δύσκολη πορεία όσον αφορά στο Κυπριακό και το γεγονός ότι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, δεν πρέπει να θεωρείται αυτομάτως ότι σημαίνει και θετική κατάληξή τους.

O κ. Κυπριανού τόνισε ότι θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια, για να έχουμε θετική κατάληξη, πρώτα και κύρια από την πλευρά του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος «πρέπει να είναι συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού και πρέπει να λειτουργήσει με προσήλωση στο στόχο της λύσης, αλλά και με συλλογικότητα, για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο».

Από την άλλη πλευρά, την τουρκική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Κυπριακό κατηγορεί ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και προσθέτει ότι η σημερινή διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θυμίζει τη θέση που έχασαν οι Τουρκοκύπριοι, αποδεχόμενοι να τεθεί η ομοσπονδία ποδοσφαίρου τους υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είπε ότι είναι ενδιαφέρουσα η χρονική στιγμή κατά την οποία επανέρχεται ξανά στην επικαιρότητα το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι οι ενεργειακοί λογαριασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελληνοκυπρίων εισήγαγαν μια πορεία εναντίον των εθνικών συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

"Η προσπάθεια και επιθυμία των Ελληνοκυπρίων να κυριαρχήσουν στο νησί και η προσπάθειά τους να απορροφήσουν ή να διαγράψουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα έβρισκαν πάντοτε ανοιχτή στήριξη εντός της διεθνούς κοινότητας" είπε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος.

Επέκρινε επίσης την τουρκική κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, γιατί "δεν έκαναν τον απαραίτητο αγώνα για να μεταφέρει στο διεθνές σύστημα ένα κυρίαρχο κράτος και δεν κατάφεραν να βγάλουν το Κυπριακό από τα πλαίσια της ΕΕ".

Όπως υποστήριξε, η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχοντας πίσω της τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ισραήλ, στοχεύει να το λύσει μέσα σε ένα περιτύλιγμα λύσης και διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι "θυμίζει τη θέση που χάθηκε με την ένταξη της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου υπό την ομπρέλα της ελληνοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου".

«Καλωσορίζουν» την επανέναρξη των συνομιλιών Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με κοινή δήλωσή τους, καλωσόρισαν τη συμφωνία των δύο ηγετών στην Κύπρο επί του κοινού ανακοινωθέντος και εξέφρασαν την ετοιμότητα να διευκολύνουν τους όρους μιας λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Ειδικότερα, «η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος».

«Η κοινή αυτή δήλωση αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» αναφέρουν.

Οι κ.κ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι συγχαίρουν και χαιρετίζουν το κουράγιο που επέδειξαν οι δυο ηγέτες στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

«Τη στιγμή της ένταξης της Κύπρου, η ΕΕ είχε δηλώσει την ετοιμότητά της να διευκολύνει τους όρους μιας λύσης σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ» επισημαίνουν. 

Σύμφωνα με τους δύο προέδρους, «η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της, στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να προσφέρει κάθε στήριξη στις εμπλεκόμενες πλευρές και στον ΟΗΕ, όπως αυτοί το θεωρούν πιο χρήσιμο». 

Με την επανάληψη των συνομιλιών ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα, παράλληλα η Κομισιόν θα επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει την τ/κ κοινότητα για την εφαρμογή του κεκτημένου, τονίζουν.

Η ΕΕ στηρίζει επίσης τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών επί ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μομέντουμ με στόχο τη λύση και προς όφελος του κυπριακού λαού. Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να εξετάσει με δημιουργικό τρόπο το πώς θα συμβάλει σ’ αυτό το στόχο με την προοπτική μια συνολικής λύσης, καταλήγει η δήλωση. 

Ο βρετανικός παράγοντας

Την ίδια ώρα, με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Eκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις αναφέρει πως «το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει την πλήρη στήριξή του στους ηγέτες αμφότερων των κοινοτήτων και στην πρόσφατη πρόοδο που έχουν σημειώσει με τη συμφωνία σε μια κοινή διακήρυξη».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε στην πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των ηγετών, που θα χαράξει το δρόμο για την επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών λύσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει την πλήρη στήριξή του στη διαδικασία λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, χαιρέτισε με δήλωσή του τη συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας για επανέναρξη των συνομιλιών, με σκοπό την επανένωση της Κύπρου.

Ο κ. Κάμερον ανέφερε πως «η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».
«Η συμφωνία παρέχει μία πραγματική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί μία διαρκής και συνολική λύση και συγχαίρω τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δρ. Έρογλου για το θάρρος που έχουν επιδείξει, συμφωνώντας στην επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε ο κ. Κάμερον.

Η δήλωσή του καταλήγει: «Ο συνεχιζόμενος πραγματισμός τους και η προθυμία να βρουν μία λύση θα είναι ζωτικής σημασίας τους επόμενους μήνες, για να διασφαλιστεί ότι η επανένωση της Κύπρου θα γίνει πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πλήρως όλους τους Κυπρίους στον κοινό τους στόχο για μία ενωμένη και ευημερούσα νήσο».

Το ΕΛΚ στηρίζει τη διαδικασία

Ακόμη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος, που επιτρέπει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
 
O κ. Ντολ τονίζει ότι, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι η επανενωμένη Κύπρος θα έχει ενιαία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια. 

«Οι αναφορές αυτές διασφαλίζουν τη συνέχεια της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ και το κοινό ανακοινωθέν διασφαλίζει επίσης το σεβασμό προς τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ» αναφέρει.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ επισημαίνει επίσης ότι η πολιτική ομάδα του τάσσεται υπέρ ενός ενισχυμένου ρόλου της ΕΕ στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων με πιο αναβαθμισμένο και ουσιαστικό τρόπο.

Εκφράζει την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν στην επανένωση της Κύπρου, καθώς, όπως τονίζει, μια επανενωμένη Κύπρος θα αποφέρει διαρκή ειρήνη και ευημερία για το λαό, σταθερότητα στην περιοχή, ενεργειακή ασφάλεια και θα ενισχύσει την ΕΕ συνολικά.

Ο κ. Ντολ υπογραμμίζει «τις ανεξάντλητες προσπάθειες και την ισχυρή δέσμευση του πρέδρου Αναστασιάδη, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού». 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ