18.12.2012 18:30

«Η Ελευθερία δεν χαρίστηκε στη Χίο»

ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡ. ΑΝΔ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ

«Η ελευθερία δεν χαρίστηκε από κανένα στη Χίο, κατακτήθηκε» ήταν η συμπερασματική κατάληξη της ομιλίας του ιατρού και δρα Ιστορίας της Ιατρικής Ανδρέα Μιχαηλίδη, κατά την εκδήλωση τιμής του ιστορικού σχολείου Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος» για την εκατοστή επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

Εν κατακλείδι η περιοχή, η ακμάζουσα τότε κωμόπολη της Βολισσού των τριών χιλιάδων κατοίκων, διεκδικεί και κατέχει δικαίως τη δική της θέση στην ιστορία και στην εξέλιξη των γεγονότων, αφού κατάρτισε το δικό της ανταρτικό σώμα εθελοντών, το οποίο συνέβαλε στην επιτυχή έκβαση των σαρανταημέρων μαχών.

Συνοπτική, αλλά περιεκτική, η τοποθέτηση του γιατρού, χωρίς τη στείρα απαρίθμηση συμβάντων με ημερολογιακή κατάταξη, που κανείς δεν συγκρατεί, ο ομιλητής εστίασε στη σημασία των απελευθερωτικών Βαλκανικών πολέμων, όσον αφορά το έθνος και τη χώρα γενικά, αλλά και στην αξία των γεγονότων που αφορούν τη Χίο, για να επαναλάβει τρις ότι «την ελευθερία του το νησί κατέκτησε με τους αγώνες του».

 

Η εκδήλωση

Πέρα από αυτά μαθήτριες του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού ανέγνωσαν αποσπάσματα κειμένων σύγχρονων με τα γεγονότα συντακτών, όσο και ανέκδοτα κείμενα του ιστοριοδίφη εκπαιδευτικού Γρηγόρη Σπανού, που αναφέρονταν στα εθελοντικά σώματα που προσέτρεξαν από άλλα μέρη της Ελλάδας, ανάμεσά τους και ένα απαρτιζόμενο από μοναχούς του Αγίου Όρους, συμβάλλοντας  και αυτά με τη σειρά τους στην Απελευθέρωση.

Η χορωδία του σχολείου απέδωσε μερικά από τα πιο δύσκολα τραγούδια των σύγχρονων μεγάλων δημιουργών, ενώ μαθητές πάλι, που συγκροτούν τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, χόρεψαν στο προαύλιο τους εξαιρετικούς παραδοσιακούς χορούς της περιοχής.

Με τη φροντίδα του Συλλόγου Γονέων του σχολείου και του Πολιτιστικού παρατέθηκε το κέρασμα για να επιβεβαιωθεί, για μια ακόμη φορά, η ιδιαίτερη βορειοχωρούσικη φιλοξενία.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ