28.9.2012 18:10

Επίσημα ντοκουμέντα για το WIRIL

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ. ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

 
Η Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1944 υπήρξε για τη Χίο μια μέρα πόνου που διασταυρώθηκαν ανθρώπινα πεπρωμένα Ελλήνων και ξένων στη διάρκεια μιας δολοφονικής εποχής που επέβαλε ένας αιματηρός Πόλεμος. Η ημέρα αυτή έχει οριστικά εγκατασταθεί στο μεταίχμιο της Ιστορίας και του Θρύλου. Έχει κερδίσει μια θέση στη Μνήμη χωρίς να την έχει διεκδικήσει.
Μία ιστορία πολέμου, που πριν επτά δεκαετίες συγκλόνισε το ταλαιπωρούμενο από την Κατοχή νησί μας, αφήνοντας δεκάδες αθώα θύματα και μαζί ένα πελώριο αναπάντητο «γιατί» εξιστορείται στο βιβλίο του Κυριάκου Ντελόπουλου  «ΥΠΟΘΕΣΗ WIRIL. Επεισόδιο Πολέμου - Χίος, 7 Φεβρουαρίου 1944».
Η ιστορική αυτή μελέτη επιχειρεί να απαντήσει με βάση στοιχεία και όχι υποθετικά, πώς ο βομβαρδισμός του σουηδικού φορτηγού που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια έχει προσγραφεί σε μια ειδική σελίδα της ιστορίας.
Επίσημα ντοκουμέντα που ανταλλάχθηκαν αμέσως μετά το επεισόδιο μεταξύ των αρμόδιων διπλωματικών υπηρεσιών των Υπουργείων των Εξωτερικών της Σουηδίας, Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας, του Διεθνούς, Ερυθρού Σταυρού και της Σουηδικής Ανθρωπιστικής Αποστολής, φέρνουν στο φως στοιχεία που δεν ήταν δυνατόν να έχουν γίνει γνωστά τότε.  
Πρόκειται για μία ακόμη έκδοση του εκδοτικού οίκου «απ» και διατίθεται μέσω ΕΛΤΑ, με αντικαταβολή ή στα βιβλιοπωλεία.
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με δαπάνη του ιδρύματος  JOHN S. FAFALIOS FOUNDATION.
 
Από τον πρόλογο
«... Έχουμε συνηθίσει να στεκόμαστε στο «δάσος» και προ του δέους που αυτό προκαλεί να παραλείπουμε να αντιληφθούμε ότι το «δάσος» αποτελείται από «δένδρα» και, γιατί όχι, από «φύλλα». Τα «φύλλα» είναι οι «ψηφίδες» που συνθέτουν τα συμβάντα και, όλα μαζί, τα μεγαλύτερα γεγονότα ενός πολέμου. Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής;
Μια τέτοια, λοιπόν, «ψηφίδα» πραγματεύεται το νέο βιβλίο του Κυριάκου Ντελόπουλου.
Έναν απειροελάχιστο «κόκκο άμμου» μέσα στην αχανή «έρημο» του πολύχρονου Πολέμου..», αναφέρει στον πρόλογο του ο αντιναύαρχος του Π.Ν. ε.α., Κ.Δημητρακόπουλος.
 
ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Όλα ξεκίνησαν από ένα τυχαίο γεγονός, που τράβηξε την προσοχή του, ενώ με τη σύζυγό του περιόδευαν στην όμορφη Χίο: Μια πλάκα εντοιχισμένη στο Τελωνείο της πρωτεύουσας του νησιού, η οποία μνημονεύει το θάνατο δεκαεπτά ανθρώπων στη διάρκεια της Κατοχής. Ωστόσο, αυτό που την εξήψε ήταν μια άλλη πλάκα, στημένη στο Βουνάκι. Μια μαρμάρινη ταφόπλακα ενός αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στο πίσω μέρος της οποίας ήταν χαραγμένα η... σβάστικα και το όνομα ενός Γερμανού…
…Έτσι, ακολούθησε μια πολυετής αναζήτηση πληροφοριών στον τοπικό και μη Tύπο και τις λοιπές έντυπες πηγές και η «περιήγησή» του σε αρχειακό υλικό μέχρι την Αγγλία και την τότε ουδέτερη Σουηδία…
…Αυτό που ήθελε να μάθει ήταν γιατί οι Άγγλοι, οι οποίοι, ενώ γνώριζαν την εθνικότητα του πλοίου και τη φύση της αποστολής του, το προσέβαλαν με ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις και ακόμη γιατί ενώ κάλλιστα μπορούσαν να το βυθίσουν, απλώς του προκάλεσαν ζημιές….

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ