13.11.2014 10:27

Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό

Ένα επιπλέον διακύβευμα στην εξίσωση της πολιτικής σταθερότητας επιχειρεί να προσθέσει η κυβέρνηση με την εκκίνηση της διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή.

Μετά την επικείμενη συμφωνία για την έξοδο από το Μνημόνιο και την προσπάθεια να συνοδευτεί από μια πρόσθετη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, η αλλαγή του Συντάγματος καθίσταται ένα ακόμη επιχείρημα στην κυβερνητική φαρέτρα για την παράταση της θητείας της σημερινής Βουλής και την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας από τη τωρινή κοινοβουλευτική σύνθεση.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς άναψε χθες το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες προετοιμασίες από την παρούσα Βουλή, ώστε η επόμενη να είναι Αναθεωρητική Βουλή που θα ολοκληρώσει, όπως προβλέπεται από τον καταστατικό χάρτη, μια σειρά από αλλαγές στο Σύνταγμα που θεωρούνται ώριμες από τον μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με τον πρώην υπουργό, καθηγητή του Δικαίου Προκόπη Παυλόπουλο, που προορίζεται για την προεδρία της Επιτροπής Αναθεώρησης, η οποία θα συγκροτηθεί το προσεχές διάστημα, η χρονική διάρκεια της προαναθεωρητικής προετοιμασίας θα είναι γύρω στους έξι με επτά μήνες.

Διευκρίνιζαν, μάλιστα, ότι εφόσον στο διάστημα αυτό προκηρυχθούν εκλογές, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες συζητήσεις και ψηφοφορίες επί των προς αναθεώρηση άρθρων , η όλη διαδικασία θα ακυρωθεί και οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα μετατεθούν κατά μια πενταετία.  


«Όποιος δεν θέλει να γίνουν αλλαγές και να μείνουν τα πράγματα όπως είναι τώρα στη νομοθεσία, παραδείγματος χάριν, για την ποινική ευθύνη των υπουργών και σε τόσα άλλα, ας πάρει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη που με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουν να εντείνουν την πίεση προς την αντιπολίτευση, αλλά κυρίως προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, επιχειρηματολογώντας υπέρ της παράτασης της θητείας της Βουλής και της συναινετικής προεδρικής εκλογής.  

Συνεδρίαση υπό τον Σαμαρά

Θέλοντας να τονίσει την αυξημένη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη διαδικασία που ξεκινά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προεδρεύσει το απόγευμα της Πέμπτης σύσκεψης με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αναλαμβάνουν το έργο της Αναθεώρησης. 

Η πρωτοβουλία, άλλωστε, ανήκει στα κόμματα και όχι στην κυβέρνηση, καθώς προβλέπεται η υποβολή πρότασης με τις προς αναθεώρηση διατάξεις υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 50 βουλευτές, αριθμό που μόνον η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν. 

Στην πρώτη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου της ΝΔ, εκτός τους κυρίους Σαμαρά και Παυλόπουλο, θα συμμετάσχουν, κατά πληροφορίες, και οι βουλευτές Ε. Στυλιανίδης, Κ. Τζαβάρας, Ν. Παναγιωτόπουλος Α. Νεράτζης, Κ. Κουτσογιανακόπουλος, Α. Μανδρέκα, Φ. Αραμπατζή, Φ. Πιπιλή, Ντ. Μπακογιάννη και άλλοι που θα αναλάβουν να επικαιροποιήσουν τις προτάσεις που και παλαιότερα είχε διατυπώσει το κόμμα τους και να συντάξουν τη σχετική πρόταση προς τη Βουλή που θα προσυπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η πρόταση της ΝΔ υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη το επόμενο δεκαπενθήμερο και σύμφωνα με τον κατ΄ αρχήν προγραμματισμό η Βουλή θα έχει αποφασίσει για τη σύσταση περί τα μέσα Δεκεμβρίου της διακομματικής Επιτροπής που θα συζητήσει τις προτεινόμενες αλλαγές τόσο από τη ΝΔ, αλλά και ενδεχομένως από άλλα κόμματα που από μόνα ή σε συνεργασία θα καταθέσουν προτάσεις με 50 υπογραφές.

Η Επιτροπή Αναθεώρησης που θα συγκροτηθεί προβλέπεται να καταθέσει την τελική έκθεσή της στην Ολομέλεια της Βουλής τον επόμενο Μάιο για  να ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες από τις οποίες θα κριθεί ποιες διατάξεις θα χαρακτηριστούν αναθεωρητέες. Όσες από τις διατάξεις ψηφιστούν σε αυτή τη Βουλή με περισσότερες από 180 ψήφους τότε στην επόμενη Βουλή -που είναι και η Αναθεωρητική- θα αρκεί η ψήφισή τους με 151. Αντιστοίχως, οι διατάξεις που θα λάβουν στην παρούσα Βουλή λιγότερες από 180 ψήφους και έως 151, στην ψηφοφορία που θα γίνει στην επόμενη Βουλή απαιτείται να λάβουν 180 ψήφους για να αναθεωρηθούν.

Οι 21 προτάσεις που προωθεί η Νέα Δημοκρατία

Σύμφωνα με τα όσα είχαν αποφασιστεί παλαιότερα, ο βασικός πυρήνας των προτάσεων που προωθεί η Νέα Δημοκρατία είναι ο εξής: 

1.  Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες.
2.  Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, για εξάντληση της τετραετίας. Με σταθερό εκλογικό σύστημα. Ένα σταθερό εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να αλλάζει, μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, από τα τρία πέμπτα της Βουλής.
3.Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.
4.  Ευέλικτη Κυβέρνηση, μικρή, με θεσμοθέτηση τριών Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών - Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού - με 5ετή θητεία.
5.  Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο.
6. Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών. Αναθεώρηση της διάταξης για την  ασυλία των Βουλευτών και αυτή θα περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή.
7.Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων, με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.
8.  Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
9. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, ώστε να πάψει η Βουλή να είναι προθάλαμος υποψήφιων υπουργών και θα γίνει Συνέλευση εκπροσώπων του λαού. Αναβάθμιση εξουσιών στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου.
10. Αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
11.       Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου
12.       Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.
13.       Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.
14.       Μείωση του αριθμού των Βουλευτών.
15.       Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
16.       Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις σημαντικές προμήθειες του  Δημοσίου. 
17.       Οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
18.       Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
19.       Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
20. Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, ώστε να προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
21.       Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους. Ώστε να μην διαταράσσεται συνεχώς η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ