25.1.2017 18:45

Εφαρμόζουμε εις βάρος μας μια αυθαίρετη ερμηνεία κοινής δήλωσης!

• ΒΟΜΒΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει η εμμονή της κυβέρνησης να αρνείται την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και αντιθέτως να απαιτεί νέα κέντρα κράτησης. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο γεν. γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής επιβεβαίωσε απόλυτα το νησιωτικό δίκαιο.

«Τον ακούσαμε να λέει ότι δεν υπάρχει Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας αλλά μια κοινή δήλωση. Αυτή η δήλωση είναι μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν είναι μέρος αλλά οι επιπτώσεις της επιβάλλονται σε μας», μεταφέρει όσα άκουσε από τον κ. Αν. Σαλτέρη ο βουλευτής Χίου, Ν. Μηταράκης.

«Τι μας είπε εν ολίγοις ο γενικός; Ότι επειδή δεν είμαστε εμείς αυτοί που έκαναν τη δήλωση και επειδή δεν μπορούμε εμείς να την ερμηνεύσουμε και τέλος επειδή δεν την ερμηνεύουν οι άλλοι στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση, δεν μπορεί να πάρει η Ελλάδα την ευθύνη να αξιοποιήσει τη σωστή ερμηνεία της κοινής δήλωσης. Αυτό είναι πρωτοφανές. Άρα αυτό που είπε ο κ. Αθανασίου και το έχει πει και στην εφημερίδα σας, ότι από πουθενά δεν δεσμευόμαστε να κρατάμε τους μετανάστες στη Χίο και τα νησιά μέχρι να ολοκληρωθεί το αίτημα ασύλου, απόλυτα ευσταθεί», αναφέρει ο κ. Μηταράκης. «Είναι πια ξεκάθαρο ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας κινδυνεύει όχι από τις ερμηνείες αλλά από την ανικανότητα της κυβέρνησης να την αξιοποιήσει, δηλ. να ολοκληρώνει σε τάχιστο διάστημα τα αιτήματα ασύλου και να επαναπροωθεί στην Τουρκία όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Αν ρωτήσουμε την κυβέρνηση πόσοι έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία και πόσοι έχουν έρθει το ίδιο χρονικό διάστημα, το ισοζύγιο είναι εμφανέστατα εις βάρος της χώρας μας».

Το λάθος Μουζάλα

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει υποβάλλει ερώτημα για την ερμηνεία της κοινής δήλωσης δίχως ακόμα να λάβει απαντήσεις. «Κι αυτή η κίνηση ήταν λάθος.

Η ευρωπαϊκή πρακτική είναι ότι όταν εσύ έχεις μια θέση τη λες. Παρακαλούμε εντός μια ευλόγου προθεσμίας, λόγου χάρη εντός 30 ημερών, τα κράτη να μας απαντήσουν αν διαφωνούν. Δεν θα περιμένουμε από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη να μας στείλει το καθένα μια ερμηνεία για μια Συμφωνία, η οποία εν τέλει επηρεάζει μόνο εμάς. Γιατί αν θα μείνει κάποιος στη Χίο, τη Λέσβο ή την Κω ή σε κάποιο άλλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδος δεν επηρεάζει ουσιαστικά την ασφάλεια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, ούτε θα έπρεπε να επηρεάζει τη διάθεση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία», ισχυρίζεται ο Ν. Μηταράκης.

Ένα κλειστό κέντρο για ένα μήνα

«Προβλέπω ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει στην πρόταση της για δημιουργία πολλαπλών κέντρων κράτησης και φιλοξενίας στη Χίο», συνεχίζει ο βουλευτής. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ενός προσωρινού, κλειστού κέντρου. «Σ’ αυτό τάχιστα θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου και κανείς δεν θα μένει στη Χίο πάνω από ένα μήνα. Αυτή η θέση δυστυχώς δεν είναι η θέση της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να διαχωρίσει πρόσφυγες και μετανάστες. Τους έχει όλους σε ανοιχτά κέντρα και όσοι μαθαίνουν ότι το άσυλο τους είναι αρνητικό … χάνονται», καταλήγει ο βουλευτής.  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ