28.4.2014 15:33

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στη Χίο

ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Από τις δυναμικότερες  τάσεις της Παγκόσμιας Κινηματογραφίας οι ταινίες τεκμηρίωσης ή ντοκιμαντέρ, όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται, κατακτούν συνεχώς νέα καλλιτεχνικά κάστρα αλλά και διευρύνουν τη θεματολογία τους ανοίγοντάς μας νέα παράθυρα στον πολύπλοκο κόσμο που μας περιβάλλει βοηθώντας στην κατανόηση του.                                               Εν τέλει αποκαλύπτεται μια πραγματικότητα που πολλές φορές είναι συναρπαστικότερη και από την πιο τολμηρή μυθοπλασία.                                    Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, πιστή στο κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης μας,  παρουσιάζει , μια μικρή γεύση από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2014, διοργανώνοντας διήμερο αφιέρωμα προβολών, αύριο Τρίτη 29 και μεθαύριο Τετάρτη 30 Απριλίου, στην αίθουσα Θεάτρου του Ομηρείου, στις 20.30 και με ελεύθερη είσοδο.   Όμως αυτό που μας αφορά είναι η συμμετοχή του δικού μας Στράτου Βογιατζή και της στενής του συνεργάτιδας Θέκλας Μαλάμου, που έχουν αποσπάσει εγχώρια και διεθνή βραβεία στη φωτογράφιση και τη σκηνοθεσία.                                                                                                               Θα προβληθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα:
Πρώτη ημέρα                                                                                                  
- «Straiway to titika», διάρκεια 19'. Η Ταρζάνα, ο Έρενμπουργκ, οι Πέρσες, ο Γκορμπατσόφ, ο Αράμπελος, η Ακρόπολη και το πιάνο. Το Stairway to Titika είναι ένα πορτρέτο της ηθοποιού Τιτίκας Σαριγκούλη. Σκηνοθεσία: Παύλος Kοσμίδης
- «Θηλιά», διάρκεια 12'. Το 1969, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει στο χωριό Μονοδένδρι Ιωαννίνων την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Αναπαράσταση. Το καλοκαίρι του 2013, ο Λευτέρης Ρίζος, μόνιμος κάτοικος του χωριού, βοηθητικός ηθοποιός στα γυρίσματα της σημαντικής αυτής ταινίας, μιλά για τη «θηλιά» που του πέρασαν στο λαιμό για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές.
- «Στοργή στο λαό», διάρκεια 91'. Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), βασισμένο στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της λογοκρισίας της χούντας.Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης.

Δεύτερη ημέρα:
- «Οδοιπορικό στους Δελφούς», διάρκειας 61'. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και η Αμαλία Μουτούση. Η Λυδία Κονιόρδου. Η Μαρία Σκουλά και ο Κορνήλιος Σελαμσής. Κοινό τους στοιχείο, η καλλιτεχνική εμπειρία στο Αρχαίο Θέατρο. Ξεκινούν ένα ταξίδι στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, με κατάληξη το μικρό αρχαίο θέατρο. Παράλληλα, μια ομάδα φυσιολατρών ξεκινά από το λιμάνι της Ιτέας με τα πόδια, ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο. Ο κινηματογραφιστής Λάκης Παπαστάθης επισκέπτεται το σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, σημερινό μουσείο, που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Ένα ιδιότυπο οδοιπορικό, ένα παράξενο ταξίδι, όπου όλοι προσπαθούν να αισθανθούν, πάνω από όλα, την ιδιαίτερη ενέργεια ενός χώρου που συνδέει το μαγικό με το θεϊκό, την Ιστορία με το Μύθο, την Τέχνη με το Πνεύμα. Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαϊωάννου.
- «Τα όνειρα της δημοκρατίας», διάρκειας 25'. Ένα απελπισμένο ταξίδι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Επτά Ιρανοί, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, φεύγουν από την πατρίδα τους και ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής. Η Ευρώπη μπορεί να τους παράσχει μια διαφορετική ζωή, και ανθρώπινα δικαιώματα. Υποχρεωτική στάση καθ’ οδόν, η Ελλάδα. Εκεί γνωρίζονται, φυλακίζονται και συνειδητοποιούν ότι η «δημοκρατία»  δεν είναι αυτό που φαντάζονταν. Σκηνοθεσία: Morteza Jafari.
- «Κοινωνικό ωδείο», διάρκειας 19'. Το Κοινωνικό Ωδείο είναι μια συλλογικότητα μουσικών στην Αθήνα που έχει στόχο να προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σ’ όσους επιθυμούν να μάθουν μουσική και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Ένα εγχείρημα που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συνεργατικότητα, μαζεύει τόσο κόσμο γύρω του και αποκτάει δύναμη αλλιώτικη και λειτουργεί  με κανόνες διαφορετικούς από αυτούς που ξέραμε ως τώρα. Σκηνοθεσία: Θέκλα Μαλάμου- Αλεξάνδρα Σαλίμπα. Και τέλος
- «Χρυσό δάσος», διάρκειας  25'. Ο Γιώργος Καλύβας είναι ένας γεωργός που δεν έκανε οικογένεια αλλά ≪έκανε≫ δέντρα, που λάτρεψε τη πατρογονική του γη και ζει μόνος του μέσα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, καλλιεργώντας με αφοσίωση τις καρυδιές, τις καστανιές και φροντίζοντας τα μελίσσια του. Η πρόθεση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει ένα ορυχείο χρυσού μέσα στο δάσος των Σκουριών, μερικά μέτρα από το κτήμα του Γιώργου, έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη. Παρόλο που ο ίδιος δεν ήθελε τον πόλεμο, ο πόλεμος ήρθε στο κατώφλι του. Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ