10.5.2015 9:42

Ζαχαρώνει το μέλλον με βάση το παρελθόν

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΧΙΩΤΙΚΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Πώς θα σας φαίνονταν αν ένας οδοντίατρος προέτρεπε τα παιδιά να καταναλώσουν καραμέλες και γλειφιτζούρια;  Απίστευτο;

Κι όμως μετά από πολύ κόπο, κι ακόμη περισσότερους πειραματισμούς με διάφορα υλικά ο Δημ. Κοκκινάκης κατάφερε να βρει τη συνταγή εκείνη με την οποία πλέον φτιάχνει καραμέλες και γλειφιτζούρια χωρίς ζάχαρη με ελάχιστες θερμίδες και με όλη τη γλύκα!

To DNA μίλησε και η καρδιά άκουσε

Ο Δημ. Κοκκινάκης είναι φαρμακοποιός στο επάγγελμα και διατηρεί φαρμακείο στην Καλλιμασιά. Ανήσυχος από τη φύση του πειραματίστηκε σε διάφορα, από καλλυντικά, σαπούνια μέχρι οποιοδήποτε άλλο προϊόν μπορούσε να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του. Όταν η επιστήμη όμως ακούμπησε στην οικογενειακή παράδοση τότε ξύπνησαν μνήμες, μυρωδιές, τεχνικές και το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα επιτυχημένο. «Ο παππούς μου με τα αδέρφια του έφτιαχναν ζαχαρώδη είδη στη Ρωσία πριν το 1920 και μετά το 1920 πήγαν στην Πολωνία. Ήταν πέντε αδέρφια και σε κάθε πόλης της Πολωνίας είχαν από ένα εργοστάσιο παρασκευής ζαχαρωδών ειδών. Ίσως λοιπόν να υπάρχει και κάτι στο DNA μου από τον παππού μου» περιγράφει ο κ. Κοκκινάκης στον «π».

To sugar art

Στο εργαστήρι ζαχαρωδών στο Βαρβάσι, ο Δημ. Κοκκινάκης εμπνέεται και δημιουργεί καραμέλες και γλειφιτζούρια χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιώντας γεύσεις κυρίως από τη Χίο. «Χρησιμοποιούμε μαστίχα, πορτοκάλι και μανταρίνι Χίου, και κάποιες άλλες γεύσεις. Η διαφορετικότητα είναι ότι έχουμε βρει συνταγές ώστε το αποτέλεσμα να είναι γλυκό, με ποιοτική γεύση να μην πειράζει τα δόντια, να έχει μία θερμίδα και  να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από διαβητικούς.

Συνήθως τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη δεν είναι γλυκά και δεν είναι ωραία, ενώ εμείς έχουμε προσέξει  με τη συνταγή μας να έχει η καραμέλα και το γλειφιτζούρι όμορφη γεύση».

Πρωτοτυπία και iso

Πέρα από το πρωτότυπο τους πράγματος στην ιδέα και στην εφαρμογή με δεδομένες τις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς, ο κ. Κοκκινάκης φρόντισε να κατοχυρώσει αλλά και να εξοπλίσει με ταυτότητα το προϊόν του. « Είναι ένα πρωτότυπο προϊόν, ο σχεδιασμός τους είναι πρωτότυπος και στις καραμέλες και στα γλειφιτζούρια. Οι καραμέλες μας αυτή τη στιγμή πωλούνται στη λιανική 2-3 ευρώ πιο φτηνά. Τα γλειφιτζούρια είναι λίγο πιο ακριβά αλλά δεν υπάρχει κάτι ανάλογο με το οποίος μπορεί να συγκριθεί. Έχουμε πάρει ISO για τα προϊόντα μας και προσέχουμε ώστε οτιδήποτε προμηθευόμαστε να έχει ISO. Έτσι και ο καταναλωτής ξέρει ότι αυτό που θα έχει θα είναι άριστα φτιαγμένο κι εμείς διατηρούμε την ποιότητα μας ψηλά» περιγράφει ο κ. Κοκκινάκης.

Από τα κοκοράκια στις... μπασκέτες

Η καραμέλα έχει το σχήμα από το δάκρυ του μαστιχόδεντρου παραπέμπει οπτικά στη Χίο και κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις, μαστίχα, πορτοκάλι Χίου, μανταρίνι Χίου, δυόσμο, φράουλα κ.λπ. Το γλειφιτζούρι  στη γεύση θυμίζει πιο πολύ τα παλιά γλειφιτζούρια, γνωστά ως  κοκοράκια. Ο κ. Κοκκινάκης έχει διάφορα σχέδια σε γλειφιτζούρια κυρίως αλογάκια, κορώνες, τιμόνια κ.λπ αλλά συνεχώς πειραματίζεται ανάλογα και με τις απαιτήσεις των πελατών του. Έτσι δεν αρνήθηκε την πρόκληση δημιουργίας γλειφιτζουριού σε σχήμα μπασκέτας ή δοντιού. Το τελευταίο μάλιστα θα το έκανε δώρο οδοντίατρος στους μικρούς ασθενείς του, γνωρίζοντας πως δεν βλάπτουν τα δόντια. Πέρα από την ιδιωτική χρήση το sugar art δημιουργεί κατά παραγγελία γλειφιτζούρια για βαπτίσεις γενέθλια και άλλες εκδηλώσεις.

Η Χίος είναι πιο γλυκιά

Τις πρώτες ύλες της Χίου εννοείται ότι τις έχει σε πρώτη προτίμηση ο κ. Κοκκινάκης. Η μαστίχα σε καραμέλα, το μανταρίνι το χιώτικο με το μοναδικό άρωμα το ίδιο και το πορτοκάλι ενώ σκέψεις υπάρχουν και για το νεράντζι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι γεύσεις των προϊόντων της Sugar art θα περιοριστούν στα χιώτικα. Ίσα- ίσα ο πειραματισμός ήδη έχει ξεκινήσει με δείγματα από διάφορες γεύσεις που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς.

Καραμέλες και γλειφιτζούρια μπορείτε να βρείτε σε καφεκοπτεία της Χίου ενώ για χονδρική πώληση απευθυνθείτε στο εργαστήριο της Sugar art στη Βερίτη 48 στο Βαρβάσι.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ