9.8.2014 12:19

Ξανά στην επικαιρότητα... με αντιδράσεις

ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΙΓΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Γ.Π.Σ. ΑΠΟ ΤΟ 1989

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Χίου (Χωροταξικό) βρίσκεται σε επίπεδο ολοκλήρωσης . Μάλιστα από το Φεβρουάριο του 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου είχε εγκρίνει τις προτάσεις που είχαν προταθεί από την ιδιωτική μελετητική ομάδα, ωστόσο για κάποιους, το σχέδιο, παρουσίαζε ελλείψεις, κενά και παράλογες απαιτήσεις σε μια σειρά από προτάσεις που έρχονταν στην επιφάνεια. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήδη από το 1989 οπότε και ανατέθηκε για πρώτη φορά το Γ.Π.Σ., τα προβλήματα έμοιαζαν αξεπέραστα...

Με επιστολή τους, οι θιγόμενοι από την εφαρμογή του Γ.Π.Σ. ζητούν σήμερα ευρεία διαβούλευση στην βάση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί.

Στο κείμενο που υπογράφουν οι: Σπύρος Κάβουρας, Γιώργος Μαμάς και Γιώργος Χαλκιάς, αναφέρονται τα παρακάτω:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ  

Όσοι παρακολουθούμε ειδήσεις, ίσως να έχουμε ακούσει τίτλους για οικοδομικούς συνεταιρισμούς, περιβαλλοντική αναβάθμιση, το αν θα έχει μαγαζιά στην Εκάλη ή που θα έχει τι μαγαζιά και χρήσεις, ζώνες χρήσεις, χωροταξικό νομοσχέδιο, νομοσχέδιο για αιγιαλό, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα,  κλπ.  Όλα περιλαμβάνονται σε ένα πλαίσιο υποχρεώσεων της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρόικα, στα πλαίσια των οποίων όλες οι περιοχές της χώρας οφείλουν να αποκτήσουν χωροταξικό σχεδιασμό, δηλ. σχέδια πόλης. Μέσω αυτών θα γίνει η <<ανάπτυξη>> , η χρηματοδότηση των έργων των δήμων, αλλά και οι φόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε αυτές τις υποχρεώσεις υπόκεινται και η έκδοση Σχεδίων Πόλης, ( Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΧΟΟΑΠ για χωριά). Ήδη έχει εκδοθεί η Α φάση της μελέτης για τη Χίο,, η οποία εγκρίθηκε στις 30-5-2011 από το δημοτικό συμβούλιο Χίου. Η Β1 φάση ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2014, η οποία έχει παγώσει προσωρινά λόγω εκλογών και την αλλαγή της δημοτικής αρχής. Επίκειται λοιπόν η τελική φάση για ενστάσεις των πολιτών.

Ζητούμε λοιπόν την επαναδραστηριοποίηση των μελών του Συλλόγου με  σκοπούς:

-την παρέμβαση για τροποποίηση του νομοσχεδίου εισφορών που θα περάσει από τη βουλή. Ήδη υπάρχει συνεργασία με τους βουλευτές Χίου κ.κ. Κάρμαντζη και Τριαντάφυλλο, όπως και την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Χίου για προώθηση των προτάσεων.

-τη συμμετοχή μαζικά στη διαβούλευση του Σχεδίου πόλης, ώστε να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις.

-να εξασφαλίσουμε δίκαιες κ κατά το δυνατόν μειωμένες εισφορές σε γη και  χρήμα κατά την ένταξη των περιοχών.

-Δημιουργία επιτροπών κατοίκων ανά περιοχή για συμμετοχή στο χαρακτηρισμό και την αναπτυξιακή τροχιά της κάθε περιοχής.

-τη συνεξέταση των σχεδίων για Αγ. Μηνά, Χίου για εξοικονόμηση πόρων και έργων κοινής ωφέλειας.

Θεωρώντας ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στην κοινωνική συναίνεση των χωροταξικών σχεδίων και αποφυγή κοινωνικών εντάσεων, ευελπιστούμε στην συνεργασία και συμμετοχή φορέων και πολιτών.

Για επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων δημιουργήσαμε ομάδα στο facebook :

https://www.facebook.com/syllogosthigomenonsxediopolischiou

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ