13.1.2013 13:16

ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΕΑΜΑ: Σωρούς μεταναστών ξέβρασε η θάλασσα στη Νότια Χίο

Μακάβριο ήταν το θέαμα που αντίκρισαν αλιείς στην παραλία των  Κάτω Φανών και της Καρίντας στις 08:40 πρωί της Κυριακής, καθώς εντόπισαν τις σορούς 2 μεταναστών θαμμένες κάτω από βότσαλα και φύκια.

Τα πτώματα βρίσκονται σε καλή κατάσταση σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. 

Σημαντικά στοιχεία από την άλλη σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αποτελούν η ανεύρεση ενός κινητού τηλεφώνου με τουρκική κάρτα SIM, ένα δαχτυλίδι με αραβικούς χαρακτήρες και τούρκικα χαρτονομίσματα λίγα μέτρα μακρύτερα από το πτώμα του μετανάστη στην παραλία της Καρίντας.

Μεγάλο ερώτημα παρόλα αυτά παραμένει αν τα πτώματα των δύο μεταναστών προέρχονται από  τη Λέσβο ή πρόκειται για νέο ναυάγιο με μετανάστες που επιχείρησαν να έρθουν στη Χίο από τα τουρκικά παράλια έναντι της Σάμου.

Την ίδια ώρα το Λιμεναρχείο Χίου ασχολείται με την περίπτωση ανεύρεσης τριών μεταναστών το πρωί του Σαββάτου, στο νησί Παναγία Οινουσσών και σε κλωβούς γνωστής εταιρίας ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή των Καρδαμύλων. Πρόκειται για 3 άνδρες παλαιστινιακής και ιρακινής καταγωγής.

Τον μεν πρώτο εντόπισαν οι άνδρες του στρατιωτικού φυλακίου της βραχονησίδας την ώρα που επιχειρούσε να βγει στη στεριά ενώ τους άλλους δύο εντόπισαν οι εργάτες των ιχθυοκαλλιεργειών σε συνεργασία με το Λ.Σ. 

 

UPDATE: 14:10

Τη σορό ακόμη ενός μετανάστη βρήκαν οι άνδρες του Λιμεναρχείου Χίου πριν από λίγο στα Βρουλίδια αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών σε 3. Οι έρευνες συνεχίζονται τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα την ώρα που τα πρώτα στοιχεία της νεκροψίας νεκροτομής δείχνουν ότι ο θάνατός τους προήλθε από πνιγμό μέσα στα δύο προηγούμενα 24ωρα ενώ ο ένας εκ των τριών που βρέθηκε στην Καρύντα έφερε τράυματα στο κεφάλι. 

«Τα σώματα είναι εύκαμπτα. Αυτό σημαίνει ότι ο θάνατος επήλθε το πολύ πριν από δύο ημέρες» μετέφεραν στον «π» κύκλοι από το Νοσοκομείο Χίου καταρρίπτοντας έτσι το σενάριο η εύρεση των πτωμάτων να σχετίζεται με το ναυάγιο της Λέσβου. 

 

UPDATE: 14:37

Ο υπεύθυνος των ιχθυοκαλλιεργειών "Forkys" Β. Κασμάς πάνω στις οποίες βρέθηκε ο ένας από τους τρεις μετανάστες του Σαββάτου, μιλάει στον "π" για τα όσα Ιρανός άνδρας είπε αμέσως μετά τη διάσωσή του. Σε ότι αφορά τους τρεις μετανάστες του Σαββάτου, πρόκειται για 3 άνδρες Ιρανικής και Παλαιστινιακής καταγωγής. Οι δύο επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από τον Τσεσμέ το βράδυ της Πέμπτης όταν η βάρκα τους ανατράπηκε με αποτέλεσμα να κολυμπήσουν έως τη Χίο για πάνω από 10 ώρες. Ο τρίτος έγινε αντιληπτός στις Οινούσσες στο νησί Παναγία και μεταφέρθηκε στη Χίο με πλωτό του Λιμενικού. Ακούστε τη συνέντευξη στο τέλος της σελίδας. 

UPDATE: 17:55

Συνεχίζονται μέχρι στιγμής οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος, σε θάλασσα και στεριά στη νότια ακτογραμμή του νησιού με τις δυνάμεις της υπηρεσίας να επικεντρώνονται κυρίως στον αιγιαλό.

Οι αρχές χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει επιζών στη θάλασσα, τονίζουν ότι τα περιθώρια να υπάρχει άνθρωπος εν ζωή είναι ελάχιστες γι’ αυτό επικεντρώνονται κυρίως στον ενδελεχή έλεγχο των παραλιών.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή άγνωστο είναι αν τα συνεργεία της υπηρεσίας θα συνεχίσουν να ψάχνουν και τις βραδινές ώρες, απόφαση που εξαρτάται καθαρά από την ηγεσία του Λ.Σ., όπως χαρακτηριστικά είπε πριν από λίγο στον «π» στέλεχος της υπηρεσίας.

UPDATE: ΔΕΥΤΕΡΑ 10:15

Με το πρώτο φως της ημέρας συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χίου και την ακτογραμμή των νότιων παραλίων του νησιού. Ήδη από τα ξημερώματα τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ. καθώς και τα πλωτά της υπηρεσίας, «χτενίζουν» σπιθαμή προς σπιθαμή τις συγκεκριμένες περιοχές, προς αναζήτηση νεκρών ή επιζώντων μεταναστών.

Σε ότι αφορά τις εικασίες του Λιμεναρχείου αυτές τείνουν να επιβεβαιώσουν τη θεωρία του «νέου ναυαγίου», νότια του νησιού μας.

«Για να βρέθηκαν σε αυτό το σημείο σημαίνει ότι επιχείρησαν από την τουρκική ακτογραμμή νοτιότερα της Χίου να εισέλθουν στην Ελλάδα. Έτσι οι νοτιάδες που επικρατούσαν μέχρι το πρωί του περασμένου Σαββάτου τους έφεραν προς τη Χίο. Αυτό σε συνδυασμό με την εκτίμηση του ιατροδικαστή ότι ο θάνατος επήλθε δύο 24ωρα πριν την ανεύρεσή τους από τους αλιείς μας κάνουν να υποθέτουμε ότι το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή στους συγκεκριμένους ανθρώπους πρέπει να έγινε από τα ξημερώματα του Σαββάτου και νωρίτερα», ανέφερε στον «π» ο υπολιμενάρχης Χίου Χ. Φραγκιάς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ