13.6.2013 14:47

Τινάζουν τους πάγκους στον αέρα

- 2.000 ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΑΙ 3.500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΓΚΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Την αντίδραση μερίδας μικροπωλητών προκαλεί η φετινή εξίσωση του τιμήματος που επιβάλει το Δ.Σ. του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας, σε όσους θελήσουν να στήσουν πάγκους εντός του προαύλιου χώρου τόσο κατά τον διήμερο εορτασμό όσο και στα εννιάμερα της Αγίας.

Οι κενοί πάγκοι

Φέτος για πρώτη φορά το Δ.Σ. αποφάσισε να δώσει στον πλειοδοτικό διαγωνισμό ενιαία τιμή για όλους τους πάγκους ενώ πέρυσι κυμαίνονταν από 70 έως και 100 ευρώ ανά μέτρο, ανάλογα τη θέση του πάγκου.

«Είναι μία απόφαση που πήραμε στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο δεν συνηγόρησαν όλοι σε αυτοί. Υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι θέλησαν να δώσουν τα χρήματα και κάποιοι άλλοι που αντέδρασαν θεωρώντας την τιμή μεγάλη με αποτέλεσμα για ορισμένες περιπτώσεις οι πάγκοι να μείνουν κενοί», σημείωσε η δικηγόρος Μ. Σκάμαλου μέλος του Δ.Σ. του Ιερού Προσκυνήματος.

Ο τιμοκατάλογος

Οι αντιδράσεις των μικροπωλητών αγγίζουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στο χώρο έξω και μέσα στην Αγ. Μαρκέλλα κατά τη διάρκεια της εορτής της, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν αναπτύξει την πραμάτεια τους.

Συγκεκριμένα, ο χώρος του φούρνου καθώς και ο χώρος της ψησταριάς στην περιοχή τιμώνται προς 2.000 ευρώ έκαστος, την ίδια ώρα που ένας απλός πάγκος με εκκλησιαστικά είδη έχει μίσθωμα που φθάνει μέχρι και τα 3.500 ευρώ, εάν είναι εντός του προαύλιου, και 1.200 ευρώ εάν είναι εκτός, για χρονική διάρκεια από 1η Ιουλίου μέχρι και 10 Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα υψηλές με τη διάρκεια μίσθωσης είναι και οι τιμές για τους απλούς πάγκους. Το κόστος (ανά μέτρο) το διήμερο της εορτής της Αγίας Μαρκέλλας είναι στα 80 ευρώ, ενώ το διήμερο απόδοσης της τιμής στην Αγία ανέρχεται στα 40 ευρώ.

Ουσιαστικά για ένα διήμερο ένας απλός μικροπωλητής που εμπορεύεται παιχνίδια μπορεί να δώσει μέχρι και 300 ευρώ ως μίσθωμα, για τα λίγα τετραγωνικά που καταλαμβάνει.

Αντιδράσεις

Τις αντιδράσεις ωστόσο αρκετών πολιτών συγκεντρώνει η ακολουθούμενη λογική της ενοικίασης των χώρων του προσκυνήματος καθώς αναπτύσσονταν έντονα η πεποίθηση ότι για την Αγία Μαρκέλλα θα εφαρμόζονταν σταδιακά μια ενιαία πολιτική ανάδειξης του χώρου ως τόπο προσκυνηματικού τουρισμού, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Έτσι, η λογική περιορίζεται στην ενοικίαση έναντι υψηλού τιμημάτων των πάγκων, για μικρό χρονικό διάστημα, που φέρνει και τις αντιπαραθέσεις που περιγράφονται.

Μακάρι να γίνει γρήγορα αντιληπτό ότι αυτές οι λογικές οφείλουν και πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ