5.12.2022 10:53

Τι είναι το «Σύνδρομο των Χριστουγέννων»;

Γράφει η Μαρκέλλα Φύκια, Ψυχολόγος Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που κατεξοχήν είναι συνδεδεμένος με τα Χριστούγεννα, τις διακοπές, την ευτυχία, την χαρά και την οικογενειακή θαλπωρή. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι πολλές φορές σε αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο η σωματική, όσο και η ψυχική υγεία του ατόμου τίθενται σε κίνδυνο.

Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας πως τα Χριστούγεννα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και γεμάτοι θετικές προσδοκίες. Για πολλά άτομα, όμως, οι γιορτές δεν έχουν την μορφή χαράς, διασκέδασης και ξεκούρασης. Αντιθέτως, μοιάζουν περισσότερο με μια «σκοτεινή» περίοδο που συνοδεύεται από αίσθημα μελαγχολίας και μοναξιάς.
Το «Σύνδρομο των Χριστουγέννων» φαίνεται να επιδεινώνεται σημαντικά σε περιόδους οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με τον J. Hillard Αμερικανό ψυχίατρο, η μελαγχολία πηγάζει από την διάψευση των προσδοκιών του ατόμου.

Πιο συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις του περιβάλλοντος που υπάρχουν την περίοδο αυτή, εντείνουν το στρες, την ευερεθιστότητα, τον εκνευρισμό, και την εξουθένωση. Πολλοί δεν βιώνουν την «μαγεία» των ημερών και έρχονται στην επιφάνεια αισθήματα άγχους, δυσφορίας και συμπτώματα κατάθλιψης.

Η πραγματική σημασία των Χριστουγέννων είναι αυτή που εμείς οι ίδιοι τους δίνουμε και δεν είναι υποχρεωτικά η καλύτερη ή η πιο σπουδαία περίοδος του χρόνου. Για τα φετινά Χριστούγεννα ας δώσουμε μια υπόσχεση να απενοχοποιήσουμε τον εαυτό μας από τα ΠΡΕΠΕΙ και να του δώσουμε χώρο και χρόνο για ξεκούραση και φροντίδα.

Πληροφορίες: Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος , τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3), tpsye@kpechios.org, www.kpechios.org

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ