5.3.2024 6:59

Τα μικρασιάτικα έθιμα της εβδομάδας των Απόκρεων και της Τυρινής

Η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, έχει καθιερώσει κάθε χρόνο  να αναβιώνει μικρασιάτικα έθιμα της εβδομάδας των Απόκρεω και της Τυρινής  από το χωριό της  Αγίας Παρασκευής Κρήνης Μικράς Ασίας και από την Ερυθραία.

 Φέτος την εκδήλωση την πραγματοποίησε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα 7 μμ, με χορούς των Μικρασιατών προγόνων της, από την Ερυθραία της Μικράς Ασίας παρμένα από το βιβλίο του Γιάννη Αικατερίνη(Χαμένες Πατρίδες).

Την  εκδήλωση την πραγματοποίησε στην πλατεία του  Αγίου Γεωργίου Καρασταμάτη  στην περιοχή του Καστέλλου .

Η Αγία Παρασκευή ήταν ένα χωριό στα απέναντι Μικρασιατικά παράλια   με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και  με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την άριστα οργανωμένη θαλασσινή δραστηριότητα των κατοίκων του, ήταν γνωστό για τα έθιμα του, τις ιστορίες και παραδόσεις, το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, τα τραγούδια του, την κοινωνική και εκπαιδευτική οργάνωση, την αγροτική οικονομία και την εν γένει ξεχωριστή καθημερινότητα του.

Σκοπός της ’Ενωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, να αποσκοπούν στη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της Μικρασιατικής κληρονομίας  και Παράδοσης με βιωματική προσέγγιση στα  παιδιά, δίνοντας τους  τη σκυτάλη της παράδοσης, γιατί η μνήμη ενόσω ζει όπως λέγει ο ποιητής τα πάντα ανασταίνει. Ταυτόχρονα επιδιώκει την  επιστροφή στις ρίζες  της πίστεως μας, της ηθικής παράδοσης, στα δημοτικά τραγούδια  στις παροιμίες, στις παραδόσεις, στους  θρύλους,  που αποτελούν τον λεγόμενο Λαϊκό Πολιτισμό, που είναι ο καθρέφτης μας και είναι η μοναδική δύναμη η οποία μπορεί, να μας  επαναφέρει από κάθε πνευματικό ολίσθημα και από κάθε πνευματική κατάπτωση.

Τα χορευτικά τμήματα   χόρεψαν παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου και μέλους της Ενώσεως  κ. Κώστα Σιταρά.

Στο τέλος της εκδήλωσης   όλοι κεράστηκαν με τις παραδοσιακές, μικρασιατικές, γευστικές τυρόπιτες της Τσικνοπέμπτης. Τη σπιτική συνταγή παρέλαβαν από τις γιαγιάδες του χωριού. Αυτές οι τηγανητές τυρόπιτες τις έφτιαχναν στην περιοχή της Ερυθραίας. Διπλώνονται σαν μαξιλαροθήκες και είναι παρόμοιες με τους γκιουζλεμέδες που έφτιαχναν σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας, όπως στο Αϊβαλί.

Φυσικά όλα αυτά με άφθονο κρασί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Λουλούδη Φακίρη για την ερμηνεία του  τραγουδιού σε όλα τα μέλη των χορευτικών τμημάτων και στις γυναίκες που   ετοίμασαν   τα εδέσματα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως και  τα πολιτιστικά της εργαστήριά, σας εύχονται: Καλή κι ευλογημένη Τεσσαρακοστή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ