13.2.2017 11:21

Στήριξη στους εργαζόμενους των προσφυγικών δομών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

Απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου καις στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στο κοινωφελές πρόγραμμα του Δήμου Χίου και των άλλων συμβασιούχων της πρώτης υποδοχής, διεκδικώντας,

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με συλλογικές συμβάσεις, 7ωρο- 5μερο- 35ωρο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω των 751€
  • Να ληφθούν μέτρα προστασίας υγιεινής και  ασφάλειας των εργαζομένων στη ΒΙΑΛ.

Με ανακοίνωση του το Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου στηρίζει την απεργία των εργαζομένων σημειώνοντας:

«Την ευθύνη για τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι συνάδελφοι μας και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων- μεταναστών, φέρει εξολοκλήρου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων με τους αντεργατικούς νόμους, έστρωσαν το έδαφος ώστε να συναντά κανείς στη ΒΙΑΛ την κερδοσκοπική δράση των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (ΜΚΟ), αλλά και όλων των ειδών τις εργασιακές σχέσεις. Από μόνιμους στο δημόσιο μέχρι μπλοκάκι. Από συμβάσεις οχτάμηνες στα κοινωφελή (των 400€- 500€) μέχρι τις δίμηνες, πλέων, με μπλοκάκι των ΜΚΟ.

Τα προβλήματα δεν σταματάνε εδώ μιας και παίζεται πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων, αλλά και των προσφύγων, όπως αυτά αναφέρονται σε δημοσιεύματα εφημερίδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η “PRAKSIS”, όπου με διάφορα προσχήματα και κυρίως επικαλούμενη την αναμονή ανανέωσης της σύμβασής της με το υπουργείο, άλλαξε τις συμβάσεις εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στους καταυλισμούς, από συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου (κυρίως οχτάμηνης διάρκειας) σε εργολαβικές - μπλοκάκι (διάρκειας δύο μηνών), με τους εργαζόμενους να περνάνε το «μαρτύριο της σταγόνας» κάθε φορά που πλησιάζει η μέρα λήξης της σύμβασης. Παράλληλα, καθυστερεί να καταβάλει τα δεδουλευμένα. Αντίστοιχο καθεστώς βιώνουν και οι εργαζόμενοι στη “save the children”, που είναι απλήρωτοι απ’ τον Δεκέμβρη.

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», που βιώνουν τις αντεργατικές πρακτικές της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας του μισθού, της απόλυσης χωρίς αποζημίωση, του μη δικαιώματος στην απεργία μιας και όπως τους κοινοποιήθηκε είναι «ωφελούμενοι» (!!!) και όχι εργαζόμενοι, αλλά και της μη ανανέωσης της εργασιακής τους σχέσης, αποτελούν τους σύγχρονους σκλάβους του 21ου αιώνα. Παρά τις δυσκολίες, με δικές τους κινητοποιήσεις κέρδισαν να μη δουλεύουν Σάββατο όπως και προσωρινά τη μετακίνησή τους με λεωφορεία από και προς το χώρο εργασίας τους.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων στο κοινωφελές πρόγραμμα για:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Παράταση του προγράμματος.
  • Καταβολή του μισθού και του επιδόματος μετεγκατάστασης χωρίς καθυστερήσεις.
  • Εργασία Δευτέρα με Παρασκευή. Να μη δουλεύουν Σάββατο.
  • Καταβολή του επιδόματος επικινδυνότητας  και ανθυγιεινούς εργασίας.
  • Δωρεάν μετακίνησή προς και από το χώρο εργασίας τους.

Το ΔΣ του σωματείου μας, συμπαραστέκεται στον αγώνα που δίνουν καθημερινά και καλούμε όλους τους εργαζόμενους της ΒΙΑΛ και ειδικότερα τους εργαζόμενους στις ΜΚΟ και το κοινωφελές πρόγραμμα, να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στον κοινό αντίπαλο, των προσφύγων και των εργαζομένων, που δεν είναι άλλος από τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά. Είναι οι ίδιες πολιτικές που γενούν τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους και το προσφυγικό και από την άλλη εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα για τις ΜΚΟ, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές. Χρειάζεται να γυρίσουμε την πλάτη σε ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις της ναζιστικής Χ.Α. και των συνοδοιπόρων της, που επιχειρούν να βάλουν φρένο στις αγωνιστικές διαθέσεις προβάλλοντας το κάλπικο επιχείρημα της κομματικοποίησης. Δείχνουν για άλλη μια φορά ότι φοβούνται το οργανωμένο κίνημα που βάζει στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπαίτιους και όχι τα θύματα ή άλλους εργαζόμενους». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ