30.4.2015 12:15

Στα νησιά πολυτελείας... η Χίος!

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, ειδικό φόρο διαμονής από 3% εως 5% σε ξενοδοχεία από 3 αστέρια και άνω και αύξηση κατά 3% του πολυτελούς φόρου διαβίωσης είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο και θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες αγώνα ταχύτητας προκειμένου να ολοκληρώσει τον κρίσιμο κατάλογο μέτρων που θα παρουσιαστεί στο Εurogroup της 11ης Μαΐου ώστε να «ξεκλειδώσει» η πολυπόθητη δόση.

Ποια θα είναι τα νησιά... πολυτελείας - Αυξημένοι φόροι και πληρωμές με πλαστικό χρήμα

Τα σενάρια για  ειδικό φορολογικό καθεστώς στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου με αυξήσεις - «φωτιά» στους φόρους από το φαγητό και το ποτό μέχρι τη διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο όλο και ενισχύονται.

Η αλήθεια θα αποκρυσταλλωθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, στο μικροσκόπιο του οποίου θα τεθεί το πολυνομοσχέδιο.
Σημερινό δημοσίευμα από την εφημερίδα «Τα Νέα» φέρνει στο φως τη λίστα με τα 23 ελληνικά νησιά, τα οποία έχουν περισσότερους από 3.100 κατοίκους και μειωμένους - μέχρι σήμερα - συντελεστές ΦΠΑ, στα οποία η φορολογία αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στα νησιά αυτά θα υπάρξει επιβάρυνση από 3% έως 6% επί της τιμής ενώ για τα ξενοδοχεία φέρεται να προκρίνεται η λύση τέλους 1 έως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον φόρο 6% σε επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, έργων τέχνης και κοσμηματοπωλεία, αλλά και 3% σε μπαρ εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα να ισχύει από 1η Απριλίου ως 31 Οκτωβρίου.
Τα νησιά αυτά είναι:

 1. Θάσος
 2. Λήμνος
 3. Λέσβος
 4. Σκιάθος
 5. Σκόπελος
 6. Χίος
 7. Ικαρία
 8. Σάμος
 9. Άνδρος
 10. Τήνος 
 11. Μύκονος
 12. Πάρος
 13. Σύρος
 14. Νάξος
 15. Μήλος
 16. Σαντορίνη
 17. Πάτμος
 18. Λέρος
 19. Κάλυμνος
 20. Σύμη
 21. Κως
 22. Ρόδος
 23. Κάρπαθος


Πού στοχεύουν οι ρυθμίσεις 

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απαίτηση των δανειστών στην αύξησή του ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «το πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα».

Όπως αποκάλυψε το protothema.gr ο κατάλογος των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα  θα περιλαμβάνει:

- Ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές ανω των 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων

- Ειδικό φόρο διαμονής κατά την τουριστική περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος) για συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένα καταλύματα (σ.σ. πιθανότατα από ξενοδοχεία 3ων αστέρων και άνω). 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο φόρος διαμονής θα εφαρμοστεί σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων όπου ισχύει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 6% ως εξής:

Α) σε ξενοδοχεία 3 αστέρων 3% ειδικός φόρος
Β) σε ξενοδοχεία 4 αστέρων 4%
Β)σε ξενοδοχεία 5 αστέρων 5%

«Ανοικτό» ζήτημα παραμένει ο καθορισμός του αριθμού διανυκτερεύσεων. Πάντως, ορισμένοι υπερυπουργοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις διαφωνούν με το παραπάνω προσχέδιο και ζητούν να εξαιρεθούν από τον ειδικό φόρο τα καταλύματα 3ων αστέρων.

 Πηγή: protothema.gr
Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ