24.9.2015 10:31

Σε διαγωνισμό η ελιά του Λιβεράνι

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ VANDA SOFIA SANTOS

Σε διαγωνισμό του ινστιτούτου της Klorane που στόχο έχει την ανάδειξη και προστασία ελαιόδεντρων μεγαλύτερης ηλικίας συμμετείχε η ελιά του Λιβεράνι.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη  Βάντα Σοφία Σάντος η οποία φωτογράφησε την ελιά και συνόδευσε τη φωτογραφία της με μια ιστορία για το δέντρο το οποίο βρίσκεται την περιοχή Βασιλικές, στην Καλλιμασιά είναι ηλικίας 10 αιώνων, έχει περίμετρο 13 μέτρα και  σύμφωνα με τον Ιταλό βοτανολόγο Paolo Liverani, πρέπει άμεσα να χαρακτηριστεί Μνημείο της Φύσης και να προστατευτεί!

Οι προσπάθειες προστασίας του δένδρου ενώ έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αν και μέχρι σήμερα το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι να … ονομαστεί «Ελιά Λιβεράνι».

To Ινστιτούτο

Το Ινστιτούτο Klorane είναι ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 1994 από τα εργαστήρια Klorane. Με ορμητήριο το Βοτανολογικό Εργαστήριο της Pierre Fabre που αποτελείται από ένα τροπικό θερμοκήπιο, δείγματα παραγωγής, ειδικά φυτολόγια, ένα φαρμακοποιό και ένα ενημερωμένο αρχείο μελετά σχεδόν όλα τα φυτικά είδη. Σκοπός του είναι η προστασία των απειλούμενων ειδών και επίσης η μελέτη, η καλλιέργεια και η διατήρηση φυτών με φαρμακευτικές ιδιότητες σε όλο τον κόσμο. Έχοντας αυτή την τεχνογνωσία οι ερευνητές του ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να προστατεύσουν φυτά υπό εξαφάνιση.

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας ξεκίνησε το 2014 και ο διαγωνισμός για την ελιά καλώντας όσους αγαπούσαν τα ελαιόδενδρα και ήθελαν να τα προστατεύσουν να στείλουν στο www.kloranenatureproject.gr τη φωτογραφία του αγαπημένου τους ελαιόδεντρου λέγοντας λίγα λόγια για την ιστορία του. Στη συνέχεια επιστημονική επιτροπή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλή τον καθηγητή Δενδροκομίας Πέτρο Ρούσσο θα αξιολογούσε την ηλικία τους.

Η χιώτικη συμμετοχή

Μέσα από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό και από τις σελίδες του Facebook η Βάντα ζήτησε στήριξε για την υποψηφιότητα της ελιάς του Λεβαλάνι και πλέον τελεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ