19.11.2015 16:24

Πολυχώρος «Άγιο Γάλας»: εγχείρημα ιστορικής διάστασης

- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «Better Fly» ΤΗΣ ASTRA AIRLINES ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΙΟΥ

Στο βορειοδυτικό άκρο της Χίου, στο πιο απομονωμένο και δύσβατο σημείο του νησιού, το Άγιο Γάλας, η ζωή εγκαταστάθηκε ήδη από το 5.800 π.Χ.. Οι πρώτοι Χιώτες, θέλοντας να προστατευτούν απ’ τις καιρικές συνθήκες και τα άγρια ζώα κατοίκησαν το τριώροφο σπήλαιο της περιοχής κι εξέλιξαν τη ζωή μέσα σ’ αυτό για περίπου 3.000 χρόνια. Στη χριστιανική περίοδο τα σπήλαια ευλογήθηκαν με το χτίσιμο εσωτερικά τους δυο ναών της βυζαντινής περιόδου, της Αγίας Άννας και της Αγιογαλούσαινας με την εξαιρετική παράδοση θεραπείας της λεπρής κόρης. Έτσι η ευρύτερη περιοχή κατοικήθηκε αδιάκοπα, με τελευταίο σταθμό της το σημερινό οικισμό του Αγίου Γάλακτος, αποδεκατισμένο πια  από τις μεταναστευτικές ροές των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Μόλις 16 υπερήλικες κατοικούν πια σήμερα τον οικισμό και η ρεαλιστική προσέγγιση αφήνει λίγα περιθώρια ζωής, ισόποσα με των ολιγάριθμων κατοίκων του, εφόσον στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται η συνέχεια.

«Μας κοιτούσαν σαν τους τρελούς του χωριού όταν τους λέγαμε ότι θα δραστηριοποιηθούμε επαγγελματικά στο Άγιο Γάλας. Ο πλησιέστερος δυνητικός προμηθευτής βρίσκεται σε απόσταση 67 χλμ.! Για μας όμως το εγχείρημα είχε μέσα του και τη στοιχηματική διάσταση. Παράγοντας σε ένα τόπο, θέτεις τις βάσεις να παραταθεί η ζωή», εξηγεί την απόφαση να στηθεί ο πολυχώρος ο εκ των ιδρυτών του Ν. Γεωργούλης. «Ίσως τελικά αυτή η διάσταση μας ώθησε να ξεπεράσουμε τα αρχικά ανυπέρβλητα εμπόδια. Αν το έβλεπες ξερά επαγγελματικά, έμοιαζε με αυτοκτονική επαγγελματική επιλογή», συμπληρώνει ο Δημ. Γαλάτουλας.

Ο πολυχώρος

Εκμίσθωσαν με διαγωνισμό τους υποστηρικτικούς χώρους του επισκέψιμου σπηλαίου κι η εντολή που είχαν από το Δημόσιο ήταν «δουλέψτε ένα αναψυκτήριο».

«Η πολύ περιορισμένη επισκεψιμότητα του χώρου κατέδειξε από την πρώτη χρονιά ότι φτιάχνοντας καφέδες δεν επιβιώνεις στο Άγιο Γάλας. Αρχίσαμε λοιπόν ένα περίεργο διάλογο με ό,τι υπήρχε γύρω μας. Τα πανύψηλα πλατάνια, το τρεχούμενο νερό, τις πέτρες από τις ξερολιθιές των εγκαταλελειμμένων χωραφιών, τους βοηθητικούς χώρους του άλλοτε μοναστηριού της Αγιογαλούσαινας. Δεν άντεχαν τη σιωπή τόσων ετών κι ήταν πρόθυμα να μας δείξουν  τον τρόπο σύγχρονης επιβίωσης, φτάνει να τα σεβαστούμε», εξηγεί ο Ν. Γεωργούλης.

Πράγματι ανάμεσα στα πλατάνια και τις πηγές στήθηκε ένα παραδοσιακό καφενείο, τα χωράφια καθαρίστηκαν και φυτεύτηκαν, οι βοηθητικοί χώροι του μοναστηριού μετατράπηκαν σε εκθεσιακούς χώρους.

Μέσα σε 4 χρόνια η εγκατάλειψη έδωσε τη θέση της σε έναν πολυχώρο, όπου πια ο επισκέπτης μπορεί:

  • να περιηγηθεί σε σπήλαια και ναούς με πολύγλωσσους ξεναγούς
  • να  ξεναγηθεί σε 4 διαφορετικούς ελεύθερους εκθεσιακούς χώρους
  • να επισκεφθεί τους βιολογικούς κήπους και τα παρτέρια αρωματικών φυτών
  • να ζυμώσει ψωμί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο
  • να κάνει βόλτα με γαϊδουράκια
  • να χρησιμοποιήσει ποδήλατα
  • να γευτεί ντόπιους μεζέδες στο παραδοσιακό καφενείο
  • να πάρει μέρος σε πολλές υπαίθριες δραστηριότητες ανάμεσα στα πλατάνια και το ρυάκι
  • να ψωνίσει από το «Στέγη του Χιώτη Χειροτέχνη»
  • να παρακολουθήσει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων
  • να πάρει ερεθίσματα για να επισκεφτεί όλη την υπόλοιπη βόρεια Χίο.

Ο πολυχώρος κάθε χρόνο που περνά διευρύνει τη δυναμική του, ανανεώνεται με πηγή έμπνευσης την φύση, την ιστορία και την παράδοση του Αγίου Γάλακτος. Απ’ το ταξίδι σας στη Χίο μην παραλείψετε μια επίσκεψή σας. Συμβάλετε κι εσείς να κερδηθεί ίσως το πιο δυνατό στοίχημα του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ