17.6.2013 16:14

Πόλη εγκλωβισμένη στα κουνούπια

• ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αν αναρωτιέστε για την συχνή - πυκνή επίσκεψη δεκάδων κουνουπιών στα σπίτια σας, απάντηση δεν υπάρχει. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι οι τοπικές υπηρεσίες υγείας θα έπρεπε να έχουν μια απάντηση, δεν έχουν καν ασχοληθεί με το ζήτημα.

Οι θερμοκρασίες της εποχής δεν δικαιολογούν την έξαρση κουνουπιών που παρατηρείται στην πρωτεύουσα την ίδια ώρα που οι πολίτες το διαπιστώνουν καθημερινά και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε πρόληψη, ούτε ενημέρωση. Όμως προφανή παραδείγματα υπάρχουν…

Από τον Παρθένη….

Ο ποταμός Παρθένης εδώ και αρκετά χρόνια παραμένιε αποκομμένος από την φυσική αφετηρία του. Οι λίγες έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα δεν επαρκούν για να ανανεώσουν το νερό στο εσωτερικό του, ενώ τα έργα που πραγματοποίησε η Περιφέρεια στην εκβολή του, ουσιαστικά απόκώπτοντας την ανανέωσή του με την θάλασσα, διαμόρφωσαν ένα έλος που πέχει μετατραπεί σε εστία κινδύνου που αντιλαμβάνονται δεκάδες περαστικοί καθημερινά. Ο Παρθένης ποταμός δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνον που γνωρίζαμε εδω και χρόνια. Ειδικά όσον αφροά στην εκβολή του στη Φάρκαινα όπου το νερό όχι μόνο αναδύει «ευχάριστες οσχμές» αλλά παρ΄χε ιακταφύγιο και σε κάθε ενοχλητικό έντομο που επισκέπτεται και… τα σπίτια.

… έως τα Ταμπάκικα

Το ίδιο φαινόμενο με την νότια περιοχή της πόλης παρατηρείται και βόρεια και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ταμπάκικων. Η εκβολή του άλλωτε ρέματος της Αγ. Ειρήνης, που όπως ο Παρθένης έχει περιοριστεί σε ένα έλος δίπλα ακριβώς από τις επιχειρήσεις στην οδό Καλουτά, ευωδιάζει όχι μόνο βρώμα και λύματα αλλά γίνεται και εστία μικροβίων για ολόκληρη την περιοχή. Φυσικά η Δ/νση Υγείας δεν έχει παρέμβει και δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα όσο έντονα ασχολούνται οι κάτοικοι και οι περίοικοι που αγανατκισμένοι προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου τωνΤαμπάκικων Γιάννης Λάμπρος και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Γιάννης Κάστανος, τονίζουν ότι τα κουνούπια που αναπτύσσονται στα βαλτωμένα λύματα και η βρωμιά, έχουν μετατρέψει την περιοχή σε εστία μόλυνσης και τη ζωή τους σε κόλαση. Ο πρόεδρος καταλογίζει σημαντικό  μερίδιο ευθύνης και στην Υγειονομική Υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι αδιαφορεί και δεν επεμβαίνει παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που έχει υποβάλλει ο σύλλογος.

Μάλιστα όπως καταγγέλλουν, στην περιοχή υπάρχει και υποθαλάσσιος αγωγός της ΔΕΥΑ Χίου που παρουσιάζει διαρροή, γεγονός που προκάλεσε πριν από λίγες μέρες την παρέμβαση του Λιμεναρχείου και την αυτόφωρη διαδικασία για τον υπεύθυνο του κλιμακίου που πραγματοποιούσε επισκευαστικές εργασίες, όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου και επιβεβαιώνει το Λιμεναρχείο. Τις αμέσως επόμενες μέρες, θα  πιστοποιηθεί ο καταλογισμός και θα επιβληθεί στη ΔΕΥΑΧ το προβλεπόμενο πρόστιμο από το νόμο.  

Τον ύπνο του δικαίου

Στην ποινικά επιλήψιμη υπόθεση των δυο ρεμάτων Παρθένη και Αγ. Ειρήνης, οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν. Ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο Δήμος Χίου έχουν επέμβει ακόμη στο ζήτημα, αν και άπτεται της δημόσιας υγείας, αναμέννοντας, άγνωστο τι, για την αποκατάσταση των γνωστών αυτών ζητημάτων. Εκείνο όμως που θα πρέπει τάχιστα να αποφασίσουν, είναι η δωρεάν διανομή ειδών προστασίας από τα κουνούπια προς τους κατοίκους της πρωτεύουσας, αν καμφότεροι επιθυμούν ο κόσμος να μην δείχνει προς την πλευρά τους για τις επιπτώσεις από την αδράνεια ετών που παρουσιάζετια στην αντιμετώπιση του προβληματος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ