6.5.2015 16:06

Το πλούσιο έργο, το ταμειακό υπόλοιπο και οι εκκρεμότητες

• ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ

Η γλώσσα της υπενθύμισης και των αριθμών γίνεται μεν κουραστική κάποιες φορές, είναι όμως άκρως απαραίτητη για να δώσει την πλήρη διάσταση μιας προσπάθειας. Το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης «Κοραής», στο σύνολο του αποτελούμενο από άμισθες παρουσίες, πέτυχε μέσα σε μόλις 3 χρόνια να αναδείξει το κύρος του κορυφαίου Πνευματικού Ιδρύματος του τόπου. Ο Χρ. Μπελλές και όσοι τον συνόδευσαν στο ταξίδι του πέτυχε γιατί: πρώτον πίστεψε στις ανεξάντλητες δυνατότητες της Βιβλιοθήκης και δεύτερον θυσίασε μέρος από το προσωπικό του κεφάλαιο γνωριμιών για την ενίσχυση της εικόνας της Βιβλιοθήκης.

Την Τρίτη το μεσημέρι κατέθεσε επίσημα τον απολογισμό του Εφορευτικού Συμβουλίου στους αντικαταστάτες. Με ένα πλούσιο έργο σε ένα οικονομικά τακτοποιημένο περιβάλλον για τη Βιβλιοθήκη και στρωμένες μια σειρά διαδικασίες, ικανές να της ανοίξουν νέους ορίζοντες, ο Χρ. Μπελλές αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά και το έργο του καταξιωμένο στη κοινωνία. Θα είναι επιτυχία για το διάδοχο Εφορευτικό Συμβούλιο να το συνεχίσει και να το επεκτείνει. Αναλυτικά στο δισέλιδο που ακολουθεί ο απολογισμός του απερχόμενου Εφορευτικού Συμβουλίου:

 

Στις αναπτυγμένες κοινωνίες,  οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες  αποτελούν μαζί με τη δημόσια εκπαίδευση στυλοβάτες Παιδείας και Δημοκρατίας. Μια Βιβλιοθήκη υπηρετεί το σκοπό της, την αποστολή της, όταν παράγει έργο, παρέχει υπηρεσίες, εξυπηρετεί το κοινό, αφυπνίζει την κοινωνία και προπαντός τους νέους. Είναι αυτό που ονομάζουμε στροφή και σύνδεσή της με την κοινωνία.

 «Προφέσορες» και «επαΐοντες» είχαν αποφανθεί για το «λυκόφως των Βιβλιοθηκών», καθώς και την «ήττα του έντυπου βιβλίου» και την επικράτηση  του ψηφιακού. Το έντυπο βιβλίο δεν έχει ηττηθεί παρά την επιθετική πολιτική κρατών και εταιρειών, το δε «λυκόφως των Βιβλιοθηκών» αποτελεί πλάνη οικτρά, αφού τα τελευταία χρόνια στις αναπτυγμένες κοινωνίες οι επενδύσεις σε νέες Βιβλιοθήκες είναι τεράστιες (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική κ.ά.) και το 80% των εφήβων έχει κάρτα Βιβλιοθήκης. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος διαβάσματος των νέων, ο τρόπος απόκτησης γνώσεων, γεγονός που επιβάλλει και στις Βιβλιοθήκες νέους ρόλους και νέες αφηγήσεις. Σ’ αυτά τα πλαίσια στόχων και οραμάτων δρούσε και προγραμμάτιζε το Εφορευτικό Συμβούλιο απ’ την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. 

Η θητεία του Εφορευτικού Συμβουλίου μας έληξε στις 3 Απριλίου 2015. Αν και το έργο μας καταγραφόταν καθημερινά, επί τρία χρόνια στα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά, τοπικά και αθηναϊκά), αλλά, κυρίως, στην καρδιά και τη συνείδηση της  κοινωνίας, που ήταν και το ζητούμενό μας,   μια υπενθύμιση ενός δείγματός του δεν βλάπτει.

 

I. Ευαισθητοποίηση  της κοινωνίας  σε θέματα παιδείας

και πολιτισμού

 

1.Ίδρυση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου «Αδαμάντιος Κοραής», που αποτελεί  θεσμό-πυρήνα παραγωγής μάθησης, δοκιμασμένο και πετυχημένο διεθνώς. Πρόκειται για θεσμό-εργαλείο στα πλαίσια της δια βίου μάθησης, ένα αλεξιφάρμακο στη λυγρή και πεζή καθημερινότητα των δίσεκτων χρόνων που βιώνουμε και στο σύγχρονο δόγμα της μη-σκέψης, της μη-εκπαίδευσης, της μη-παιδείας. Επίλεκτα μέλη της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας, του πνεύματος και του πολιτισμού (120 μέχρι σήμερα) κλήθηκαν να προσφέρουν γνώσεις, δεξιότητες και προβληματισμούς για τη «δόμηση» ενός καλύτερου ανθρώπου, ενός καλύτερου κόσμου.

 

2.Θεσμοθέτηση πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού ποίησης και διηγήματος, υψηλών  προσδοκιών, με απονομή βραβείων. Διενεργείται  ετήσια.

 

3.Επανέκδοση του τρίτομου μνημειώδους  έργου των:  Φιλίππου Π. Αργέντη και Στίλπωνος Π. Κυριακίδη: «Η ΧΙΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΟΙΣ  ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΑΙΣ», που τυπώθηκε το 1946 στην Αθήνα και αφορά στην κοινωνικοοικονομική ζωή του νησιού από τον 8ο μέχρι τον 20ο αιώνα, διανθισμένο με 78 γκραβούρες μεγάλης αξίας. Έχουν γίνει επαφές και δόθηκαν προσφορές από  ειδικούς εκδότες. Γίνονται προεγγραφές για τη δρομολόγηση της επανέκδοσής του. Οι μέχρι σήμερα ενδιαφερόμενοι ανέρχονται σε 61.

4.Πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων (40) για μαθητές προσχολικής ηλικίας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από εργαζόμενους στη Βιβλιοθήκη, εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων και εκπαιδευτικούς καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς και το καλοκαίρι.

5.Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας,  τόσο για παιδιά Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, όσο και για ενήλικες.Τα μαθήματα έλαβαν χώρα στη Βιβλιοθήκη  και σε πολλά χωριά του νησιού (Μεστά, Νένητα, Πυργί,  Βερβεράτο, Παρπαριά, Άγιο Γάλα κ.ά.).

6.Μαθήματα Σύγχρονης Ιστορίας που αφορούν στην Αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στο ναζισμό με αιχμή δόρατος το μεγάλο Έλληνα Καλλιμασιώτη, Κώστα Περρίκο, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για σχολικές τάξεις.

7.Τιμητικά αφιερώματα (Κώστας Περρίκος, Κωνσταντίνος Καβάφης, Νικηφόρος Βρεττάκος, Δήμος Αβδελιώδης, Γεώργης Διλμπόης, Αγγελική Συρρή-Στεφανίδου, Μέλη Βυζανιάρη-Τσακού, Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη).

8.Συναυλίες-αφιερώματα στους: Στέλιο Καζαντζίδη, Μάνο Λοΐζο, Βασίλη Τσιτσάνη και   το συγκρότημα Encardia (μουσική παράδοση ελληνόφωνων περιοχών της νότιας Ιταλίας).

9.Θεατρικές παραστάσεις («Γιαννούλης Χαλεπάς: η κοιμωμένη του», «Η γυναίκα της Ζάκυθος, «Ανθρώπων δεινά» κ.ά»).

10.Θέατρο σκιών για μικρούς και μεγάλους από τον  βραβευμένο καραγκιοζοπαίχτη εκπαιδευτικό, Αντώνη Γκιούλη και την υπάλληλο της Βιβλιοθήκης Αργυρώ Γεωργαρούδη. Οι παραστάσεις έλαβαν χώρα στη Βιβλιοθήκη για μαθητές, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» και σε χωριά της Αμανής.

11.Παρουσίαση του τρόπου συντήρησης του βιβλίου «Θουκυδίδου, Περί του Πελοποννησιακού Πολέμου», από το συντηρητή Αντώνη Πετρά σε συνεργασία με το Γυναικείο Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Χιώτικου Χωριού».

 

12.Μετάφραση του έργου του Φιλίππου Π. Αργέντη «Οικογενειακές Συνταγές Παλιές και Καινούργιες», από τη φιλόλογο Ειρήνη Μπιλαρίκη. Πρόκειται για μια διαφορετική γαστρονομική  φιλοσοφία και αντίληψη.

13.Διάλεξη με θέμα: «Χιώτες στη διασπορά» από το Βασίλη Καρδάση, Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρωτή Πρύτανη.

 

14.Διάλεξη με θέμα: «Πολυνομία-κακονομία-ανομία» από το Λέανδρο Ρακιντζή, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

 

15.Διάλεξη με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες και λογοτεχνία» από την Ελένη Λιβανίου, εκπαιδευτική - ψυχολόγο, διδάκτορα της γνωστικής και κοινωνικής ψυχολογίας, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Δυσλεξίας.

 

16.Διάλεξη με θέμα: «Περπατώντας σε στράτες και καλντερίμια  της  Χίου»,  από το Γιάννη Πίκουλα, Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

17.Περιπατητικές ιστορικές διαδρομές και επιτόπου μαθήματα Τοπικής Ιστορίας (Μακριά Στράτα, Μεστά-Μερσίνη-Λιμένας, Μεταλλεία Κεράμου κ.ά).  Διαδρομές σε άγνωρα για πολλούς μονοπάτια της παράδοσης, της Ιστορίας και του πολιτισμού που αγκαλιάστηκαν και αγαπήθηκαν πρωτόγνωρα.

18.Ιστορικό Μνημόσυνο για την τραγωδία των Μεταλλείων Κεράμου, στο πλαίσιο διαλέξεων στη Βιβλιοθήκη, για την ανάδειξη της κοινωνικο-οικονομικής Ιστορίας του τόπου, σε συνεργασία με το Δήμο Χίου και κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκο Μπελαβίλα.

19.Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης του νησιού απ’ τους Τούρκους, με κεντρικό ομιλητή  τον Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο,  σε συνδιοργάνωση με την Αντιπεριφέρεια.

20.Εορταστική Εκδήλωση για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα, με ομιλητή τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο και θέμα: «Η Ανάσταση του Χριστού στην εκκλησιαστική γραμματεία και τη νεοελληνική λογοτεχνία». Συμμετείχε η βυζαντινή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χίου.

 21.Ειδική συνεδρία Ναυτιλιακής Ιστορίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού επιστημονικού συνεδρίου «ECONSHIP 2015», με συμμετέχοντες από 34 χώρες, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα IAME, ENOEκαι της Βιβλιοθήκης Κοραής.

22.Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Εκκλησιές και ξωκλήσια του νησιού».

23.Γιορτή βιβλίου με έκθεση εκδόσεων της Βιβλιοθήκης («Άτακτα» Κοραή κ.ά.), καθώς και βιβλία Χιωτών λογοτεχνών.

24.Έκθεση βιβλιοαυτοκινήτου, παρουσίαση-προβολή της ιστορίας και της εξέλιξης των βιβλιοαυτοκινήτων στο πέρασμα του χρόνου.

25.Τιμητική διάκριση στους πρώην υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης Άννα Θεοδωράκη και Κώστα Μεννή.

26. Προώθηση  της φιλαναγνωσίας  μέσω του Δανειστικού Τμήματος  και του Τμήματος του Βιβλιοαυτοκινήτου. Αμφότερα αναδιαρθρώθηκαν και εμπλουτίστηκαν με βιβλία και διπλασίασαν τους αναγνώστες. Η απόκτηση του δεύτερου  Βιβλιοαυτοκινήτου είχε καθαρά σκοπό την προώθησή της.  

 

27.Καθιέρωση θεσμού εθελοντών, που έχουν αγκαλιάσει το ίδρυμα προσφέροντας  ποικιλότροπα  (εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις, ετικέτες αντικλεπτικού κλπ).

 

28.Συνεργασία με Δημόσιες Υπηρεσίες, Φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Συλλόγους, Σωματεία, κλπ, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ευόδωση αυτού που ονομάζουμε στροφή και σύνδεση της Βιβλιοθήκης με την κοινωνία: Αντιπεριφέρεια / Δήμος Χίου / Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ΤΝΕΥ) / πρακτική εξάσκηση σε Φοιτητές   ΤΔΕ, ΤΜΟΔ, ΤΝΕΥ) Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Χίου  / Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου / 3η Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων Βιβλιοθήκη Σπάρτης  / Γυναικείος Σύνδεσμος «Φίλοι του Χιώτικου Χωριού» / Σύλλογος γονέων παιδιών με δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες Χίου /Σύλλογος Τριτέκνων Χίου / Σύλλογος Πολυτέκνων Χίου /Λέων Αλλάτιος (χορευτικό και χορωδιακό τμήμα) / Κέντρο Παιδιού και Εφήβου / Σύλλογος φιλολόγων Χίου /  Σύλλογος Φίλων Σ. Καζαντζίδη / Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» / Εξωραϊστικός σύλλογος Βερβεράτου / Σύλλογος Καταρράκτη / Σύλλογος Πυργίου / Σύλλογος Βολισσού / Σύλλογος Παρπαριάς  / Σύλλογος Νενήτων / Σύλλογος Μεστών  / Θεατρική ομάδα ΡΟΤΑ  /  Μουσικό Σχολείο Χίου  /Δημοτικό Σχολείο Καλλιμασιάς / Σύνδεσμος Χίου  «Ποδηλατείν».

 

IΙ. Δημιουργία υποδομών  στο πλαίσιο  νέων δράσεων

 και οραμάτων  και  προστασίας  υλικού

 

1.Αγορά  νέων κτηριακών εγκαταστάσεων που γειτνιάζουν με τη Βιβλιοθήκη, το μοναδικό σήμερα περιουσιακό στοιχείο της Βιβλιοθήκης, αφού όλα τα άλλα ανήκουν στο Δήμο Χίου! Εξ αυτών,  το νότιο κτήριο επισκευάζεται βάσει της αριθμ. 118/2013 Έγκρισης δόμησης και της 119/2013 Άδειας δόμησης επισκευής που εκδόθηκε από το Μηχανικό κ. Μενδωνίδη. Παράλληλα,  αποφασίσθηκε η αλλαγή χρήσης με την εκμετάλλευση των «δικαιωμάτων» των δύο οικοπέδων. Η Αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από την κ. Βασιλική Καψάλη, Αρχιτεκτόνισσα του Υπουργείου και βρίσκεται σε διαδικασία εξασφάλισης προαπαιτούμενων για αδειοδότηση, προκειμένου να δημιουργηθεί πολυχώρος - αμφιθέατρο, για διαλέξεις, θέατρο, προβολή ταινιών, μουσικές,  εκπαιδευτικές και πάσης φύσεως πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία πνευματικού καφενείου στα πρότυπα ευρωπαϊκών Βιβλιοθηκών για τους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης, τους αναγνώστες  και όλη την κοινωνία. Σε χώρο του Ορόφου προτείνεται η χωροθέτηση του αρχείου του γιατρού Μικέ  Παϊδούση και ο εκθεσιακός  χώρος του Ορόφου θα λειτουργεί επικουρικά σε ό,τι παρουσιάζεται στον πολυχώρο του Ισογείου. Επίσης, στην αίθουσα διαλέξεων του Ορόφου θα φιλοξενούνται  μαθήματα ανθρωπιστικών σπουδών και όποια ανάγκη παρουσίασης προκύπτει από τα δρώμενα.   

 

2.Αγορά 65 χειρογράφων επιστολών περιόδου 1830-1846, που αφορούν στη διαχείριση της κληρονομιάς του Αδαμάντιου Κοραή και έχουν αποδέκτη, κυρίως, τον Αλέξανδρο Κοντόσταβλο.  Επιστολές από γνωστές προσωπικότητες της εποχής, όπως:  Φίλιππος Φουρναράκης, Ροδοκανάκης,  αδελφοί Ζυγομαλά,  Ιάκωβος Ρώτας,  Κωνσταντίνος Πιτσιπιός,  Στέφανος Γαλάτης,  Κωνσταντίνος Ράλλης,  Νεόφυτος Βάμβας,  Νικόλαος Βλαστός,  Μαρία Σπανιολάκη,  Κ. Κρεατσούλης και άλλοι.

 

3.Επισκευή διαμερίσματος στην Αθήνα, Ιπποκράτους 92,  της διαθέτιδας Μαρίας Παν. Σπανούδη και χορήγηση τεσσάρων υποτροφιών σε φοιτητές  που θα διαμένουν σε αυτό, σύμφωνα με το πνεύμα και τη βούλησή της. Ήδη, τη σχολική χρονιά 2014-2015 διαμένουν 2 φοιτητές και 2 φοιτήτριες.

4.Αγορά δεύτερου βιβλιοαυτοκινήτου, μικρότερου και πιο ευέλικτου, συμβατού στις  απαιτήσεις της κοινωνίας, ένα ακόμη εργαλείο προώθησης της φιλαναγνωσίας και των αυξανομένων αναγκών δανεισμού βιβλίων σε τόπους ξεχασμένους και δυσπρόσιτους (κρασπεδικά χωριά των 5 κατοίκων, Οινούσσες, Ψαρά κ.ά.)

5.Καταγραφή νέων συλλογών-δωρεών βιβλίων του Καθηγητή Γιώργου Καλαμωτουσάκη και του Πρέσβη ε.τ. Αδαμάντιου Βασιλάκη.

6.Αναδιοργάνωση του συστήματος μηχανοργάνωσης της Βιβλιοθήκης, με αγορά διακομιστή τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό την ηλεκτρονική ανεξαρτητοποίηση της Βιβλιοθήκης από  το Πανεπιστήμιο, αναθέτοντας, την υποστήριξη του εξοπλισμού  σε ιδιωτική εταιρεία για ακόμη καλύτερη  υποστήριξη.

7.Δημιουργία νέας ιστοσελίδας (site), που βασίζεται στην τεχνολογία ανοικτού κώδικα Joomla, διαθέτει άνετο περιβάλλον backend, ώστε να γίνεται διαχείριση του υλικού, ακόμη και από αρχάριους στην πληροφορική.

8.Δράσεις του Συντηρητηρίου της Βιβλιοθήκης: Αγορά και τοποθέτηση στα βιβλιοστάσια και στο μουσείο Αργέντη 7 σταθμών καταγραφής θερμοκρασίας και υγρασίας. Γενικές προτάσεις συντήρησης και ασφαλούς αποθήκευσης. Αποτίμηση κατάστασης και σωστικές εργασίες στα προσβεβλημένα από τη διαρροή νερού αντικείμενα (αίθουσα Αργέντη και αίθουσα λαϊκής τέχνης). Σύνταξη μελέτης: «Κατάσταση διατήρησης και μελέτη συντήρησης χειρόγραφου κώδικα με αριθμό καταλόγου 1598, Γρηγορίου Πακουριανού, Τυπικό της Μονής Θεοτόκου της Πετριτσιωτίσσης». Συντήρηση φωτογραφίας Νικολάου Ρίτσου. Συμπληρωματική έρευνα για τη σύνταξη καταλόγου για το πρόγραμμα υιοθεσίας. Φωτογραφική αποτύπωση/ψηφιοποίηση των 65 νεοαποκτηθέντων χειρογράφων.  Σωστικές επεμβάσεις συντήρησης και αποτίμηση της κατάστασης διατήρησης της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή στο 1ο βιβλιοστάσιο.  Παράλληλα, το Εργαστήριο δέχεται  δεκάδες επισκέψεις από σχολεία κάθε βαθμίδας, καθώς και από επισκέπτες.

9.Αποπεράτωση συντήρησης έργων:

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΤΟΥ ΟΛΟΡΟΥ, Περί του Πελοποννησιακού Πολέμου, Βιβλία οκτώ. Secunda Editione, Excudebat Henricus Stephanus Anno M. D. L XXX VIII.

Συντήρηση του τόμου: Description de l’Egypte, E M Tome II, 2e partie.

Συντήρηση του τόμου: Description de l’Egypte, Tome Premiere, Planches.

Συντήρηση του τόμου: Description de l’Egypte, Preface.

Έναρξη συντήρησης του τόμου: ΑριστοφάνουςΚωμωδίαιΈνδεκαAvreliae Allobrogum Sumptibus Caldorianae Societatis MDCVII.

 

10.Ολοκλήρωση  προγράμματος ψηφιοποίησης το Γενάρη του 2013 με το ΑΒΕΚΤ. Ελλείψει  προσωπικού, η ψηφιοποίηση περιορίσθηκεστην εξυπηρέτηση άμεσων αναγκών και υποχρεώσεων.  Έχουν γίνει ενέργειες απόκτησης διαχειριστικής επάρκειας της Βιβλιοθήκης, για ένταξη και διαχείριση προγραμμάτων ψηφιοποίησης, συντήρησης  τεκμηρίων κ.ά.

11.Συνέχιση  καταλογογράφησης βιβλίων και  καταγραφής  χειρογράφων.

12.Αναδιοργάνωση της Βιβλιοθήκης στα πρότυπα σύγχρονης Βιβλιοθήκης. Το Εφορευτικό  Συμβούλιο μετά τον πρώτο χρόνο ενασχόλησης με τη Βιβλιοθήκη και εκτιμώντας την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού  υψηλών προδιαγραφών,  κατόπιν  έρευνας, εντόπισε την κ. Αλίκη Τσουκαλά,  βιβλιοθηκονόμο,  με πλούσιο  βιογραφικό  και εμπειρία στην οργάνωση πολλών αξιόλογων Βιβλιοθηκών ( Παν/μίου Αιγαίου, Παντείου κ.ά.) και  η οποία δέχθηκε να αποσπασθεί στη Βιβλιοθήκη.  Ο φάκελός της βρίσκεται στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

13.Εξοπλισμός Βιβλιοθήκης με: 7 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 4 λάπτοπ, 3 προτζέκτορες, 3 οθόνες  προβολών σε αντίστοιχες αίθουσες, για την εύρυθμη λειτουργία του Αναγνωστηρίου, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, καθώς και των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

14.Ανακαίνιση και εξοπλισμός δύο αιθουσών στο Β΄ Κτήριο (κτηριακά, χρωματισμός, κουρτίνες, καθίσματα κ.ά.), για τις αυξανόμενες ανάγκες και διδακτικές υποχρεώσεις.

15.Κατασκευή μεταλλικής βιβλιοθήκης στο  Β΄ Κτήριο για την εξυπηρέτηση των βιβλιοαυτοκινήτων (20 τεμάχια των 6 ραφιών και 6 τεμάχια των 7 ραφιών) .

16. Κατασκευή ξύλινου φορητού  περιπτέρου, για τη διακίνηση  ενημερωτικού υλικού  σε κεντρικά σημεία της πόλης.

17. Απόκτηση δύο ηχητικών συστημάτων (ένα μόνιμο στο αναγνωστήριο και ένα φορητό για τις εξωτερικές ανάγκες).

18.Απόκτηση τηλεφωνικού κέντρου, απαραίτητου για τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της Βιβλιοθήκης.

19. Εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης, για την ασφάλεια του κτιρίου.

20. Τοποθέτηση  6 καμερών, για τη φύλαξη του κτιρίου.

21. Απόκτηση  αντικλεπτικού συστήματος,  για την ασφάλεια του πνευματικού υλικού και  τοποθέτηση στα βιβλία – τεκμήρια  90.000 αντικλεπτικών  ταινιών από εθελοντές.

22.Μόνωση ταράτσας κυρίου κτηρίου.

23Αγορά κουρτινών για όλο το  Συγκρότημα. Α΄ Κτήριο (Αναγνωστήριο, Πινακοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο) και Β΄ Κτήριο (δύο αίθουσες διδασκαλίας).

24.Επισκευή κυρίας εισόδου της Βιβλιοθήκης (αντικατάσταση κιονοκράνων), με σεβασμό στην Αρχιτεκτονική και την Ιστορία του κτιρίου.  

25. Καλλωπισμός προαύλειου χώρου με κολονάκια δαπέδου συμβατά με την ιστορία και αισθητική του χώρου, συμπλήρωση βοτσαλωτού, γλάστρες με δάφνες και σκίνους και ανάπλαση των δύο κηπαρίων (δεξιά και αριστερά του κεντρικού κτηρίου).

IΙΙ. Οικονομικά

Η οικονομικο-ταμιακή θέση της Βιβλιοθήκης με τη λήξη της θητείας μας αποτυπώνεται παρακάτω:

  • Στο λογαριασμό Δωρεών Ειδικού Σκοπού και Λειτουργίας Συντηρητηρίου (λογαριασμός ταμιευτηρίου Εθνικής Τράπεζας αρ. 490/347833-54) υπάρχει σήμερα το ποσό των 52. 120,45 ευρώ.
  • Στο λογαριασμό ταμιευτηρίου Εθνικής Τράπεζας αρ. 490/540494-05 υπάρχει σήμερα το ποσό των 1892,93 ευρώ.
  • Στο λογαριασμό ταμιευτηρίου συναλλάγματος Εθνικής Τράπεζας αρ.490/620665-40 υπάρχει σήμερατο ποσό των 2.512,32 ευρώ.
  • Στον λογαριασμό   της Τράπεζας της Ελλάδος (Τακτικός) στο όνομα της Βιβλιοθήκης, αρ. 26022, υπάρχει σήμερα το ποσό των 2.641,40 ευρώ.
  • Στο λογαριασμό Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αρ. 2364/231/1398104400001028  υπάρχει σήμερατο ποσό των 91,31 ευρώ.
  • Στο λογαριασμό Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αρ. 1300104400000038  υπάρχει σήμερατο ποσό των 80,49 ευρώ.
  • Στο λογαριασμό Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αρ. 2364/231/ 1307104400002019  υπάρχει σήμερατο ποσό των 448,09 ευρώ.
  • Στο λογαριασμό Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αρ. 2364/231/ 1397104400000013 υπάρχει σήμερατο ποσό των 2.810,62 ευρώ.
  • Στο λογαριασμό Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)  αρ. 2364/231/1314154400005010  υπάρχει σήμερατο ποσό των 4.899,86 ευρώ.
  • Στο λογαριασμό Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)  αρ. 2364/231/1314154400013016  υπάρχει σήμερατο ποσό των 26.045,52 ευρώ.
  • Στο λογαριασμό Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)   αρ. 2364/231/1314154400012010 υπάρχει σήμερατο ποσό των 106.431,90 ευρώ.

Αναμένεται, επιπλέον, η τακτική κρατική επιχορήγηση για το 2015, η οποία προβλέπεται  να ανέλθει στο ποσό των 8.141,00 ευρώ.

Αναμένεται επιπλέον  η χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)  για το 2015.

 

Παρατηρήσεις

  • Ουδέποτε λάβαμε ή διαχειριστήκαμε «προίκες» 4 εκατομμυρίων του Kώστα Μουσουρούλη ούτε 4,5 εκατομμυρίων του Μανώλη Στάθη.  Είναι εγγεγραμμένο το ποσό των 4 εκατομμυρίων («Μουσουρούλη»)  στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας, για λογαριασμό  της Βιβλιοθήκης, το οποίο υπόκειται  και στην  αποκλειστική  διαχείριση του Υπουργείου, που εγκρίνει και επιχορηγεί. Οι αυξημένες χρηματοδοτήσεις της Βιβλιοθήκης τα  τελευταία  έτη, σε σχέση με το παρελθόν, από το Υπουργείο Παιδείας οφείλονται αφενός στην απόκτηση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, αφετέρου στην  προστασία και δημιουργία υποδομών στα υφιστάμενα κτήρια, καθώς και στη νομοτελειακή  αναγνώριση και επιβράβευση των ποικιλώνυμων και πρωτόγνωρων δράσεών μας.  Μέρος των δράσεών μας υπήρξε αυτοχρηματοδοτούμενο. 

 

  • Πληρώθηκαν οφειλές του προηγούμενου Εφορευτικού Συμβουλίου,  συνολικής αξίας   90.300,73 €.  Αναλυτικά: (11.551,00 και 480,00 ως δεδηλωμένα οφειλόμενα   και 72.989,87  για ΙΚΑ των υπαλλήλων Μ. Μονιούδη και Δ. Καλαγκιά, καθώς και 5.279,86 € ως πρόστιμα και φόροι.

 

  • Το Εφορευτικό Συμβούλιο  παραδίδει σήμερα τη Βιβλιοθήκη  χωρίς  οφειλές και με ταμειακό υπόλοιπο, για μεν τον Τακτικό Προϋπολογισμό 4.141,40 €, για δε τους λογαριασμούς Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 140.807,79 €.  (Από τα παραπάνω  ποσά πρέπει να αφαιρεθούν  οφειλές που δεν  πληρώθηκαν λόγω λήξης της θητείας μας, 3 Απριλίου 2015: από το λογαριασμό του Τακτικού Προϋπολογισμού  το ποσό των 4.031,00 € και από τους λογαριασμούς Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 2.071,99 €).

 

IV. Τρέχοντα  -  εκκρεμή  θέματα

1. Αποπεράτωση των νεοαποκτηθεισών κτηριακών εγκαταστάσεων (σχετ. II. 1.).

2. Υλοποιείται  αυτή την περίοδο  σημαντικός αριθμός  εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ενημέρωση  από τη Γραμματεία).

3. Δεν πραγματοποιήθηκαν οι Περιπατητικές Διαδρομές: «Αυγώνυμα-Νέα Μονή Καρυές»/ «Μεταλλεία Κεράμου»/ «Ελληνόστρατα»,  για  λόγους ανωτέρας  βίας (κακές καιρικές συνθήκες).

4. Συνέχιση των διαδικασιών επανέκδοσης του τρίτομου έργου«Η ΧΙΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΟΙΣ  ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΑΙΣ»  των Αργέντη και Κυριακίδη.

5. Απόσπαση Τσουκαλά: Σήμερα το θέμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της μετακίνησής της προς τη Βιβλιοθήκη.

6. Επαύξηση  της ΔΕΗ για το διαμέρισμα της Ιπποκράτους  92. Ο ηλεκτρολόγος υπέβαλε την αίτηση στη ΔΕΗ, για λογαριασμό της Βιβλιοθήκης. Απαιτούνται όμως ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.  

7. Αναμένεται η παράδοση των υπολοίπων κουρτινών, καθώς και  90 καθισμάτων.

8. Ολοκλήρωση κατασκευής δύο σιδηρών τεμαχίων που πλαισιώνουν την είσοδο του Ισογείου πολυχώρου των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων.

9. Μεταφορά αποθηκευμένου υλικού (βιβλία, εφημερίδες κ.ά)  από μισθωμένο  οίκημα στην οδό Εγκρεμού,σε χώρους του Δημοτικού Σχολείου που έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο, στο χωριό Μέσα Διδύμα.  Οι λόγοι της μεταφοράς  οικονομικοί.   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ