Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων δράσεων για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία της Χίου, καθώς και τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού του νησιού, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χίου. Η πρωτοβουλία ανήκε στον Δήμαρχο Χίου, ο οποίος έθεσε ως βασική προτεραιότητα την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Κεντρικός εισηγητής της σύσκεψης ήταν ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, καθηγητής Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Χίο ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Μαλαφή και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο καθηγητής πραγματοποίησε αυτοψίες σε πληγείσες περιοχές, αποτυπώνοντας τις υφιστάμενες ανάγκες και καταθέτοντας μια σειρά από τεκμηριωμένες προτάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας του νησιού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κρίσιμων φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των φυσικών κινδύνων. Μεταξύ αυτών ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Π. Βρουλής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Στ. Καπελαρίδης, η Διευθύντρια Δασών Χίου Θ. Κοιλούκου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου Πρ. Μανωλάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου Γ. Ζώας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χίου Ευστάθιος Ρεστέμης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τόσο στην προληπτική όσο και στην κατασταλτική δράση απέναντι σε φυσικούς κινδύνους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας, στον καθαρισμό ρεμάτων και δασικών εκτάσεων, στην αποκατάσταση φθαρμένων υποδομών απορροής όμβριων υδάτων, καθώς και στη βελτιστοποίηση του δικτύου υδροδότησης του νησιού ενόψει του κινδύνου λειψυδρίας.
Ο Δήμαρχος Χίου, σε δήλωσή του, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της συνεργασίας όλων των φορέων και της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης στη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων και την επιστημονική γνώση, προχωρούμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν τη θωράκιση της Χίου απέναντι σε πλημμύρες και πυρκαγιές αλλά και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού».
Το επόμενο διάστημα αναμένονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κατανομή αρμοδιοτήτων για την υλοποίηση των δράσεων που προτάθηκαν στη σύσκεψη, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου και αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας για τη Χίο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.